Τρίτη 23 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νικητής ο Παστράνα

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ο Αντρές Παστράνα, υποψήφιος του Συντηρητικού κόμματος και εκλεκτός της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Κολομβίας, θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών και με καταμετρημένο το 22,14% των ψήφων, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, συντηρητικός Αντρές Παστράνα,συγκεντρώνει το 51,94% και βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του, Οράσιο Σέρπα,κατά 6,9, αφού εκείνος συγκεντρώνει μόνο 44,95%. Η διαγραφόμενη αυτή νίκη θα διακόψει τη 12χρονη επιβολή του Φιλελεύθερου κόμματος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάχθηκε στις 31 Μάη, η μεταξύ τους διαφορά ήταν μόλις 40.000 ψήφοι, ενώ τα προεκλογικά τους προγράμματα παρουσιάζουν πολύ μικρές διαφορές.

"Συγχαίρω τον Αντρές Παστράνα για την εκλογή του στην προεδρία της χώρας και καλώ όλους τους οπαδούς μου να τον υποστηρίξουν και να τον ακολουθήσουν στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει από τις 7 Αυγούστου", δήλωσε ο Σέρπα αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, παραδεχόμενος την ήττα του.

Μεγάλος νικητής πάντως ήταν η αποχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ένας λόγος της πολύ μεγάλης αποχής, καθώς από τα είκοσι ένα σχεδόν εκατομμύρια ψηφοφόρων μόνον οι μισοί προσήλθαν στις κάλπες, ήταν η απογοήτευση του λαού από την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αλλά και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις της Κολομβίας, παρά την κινητοποίηση 250 χιλιάδων ανδρών του στρατού για την πρόληψη επεισοδίων, καθώς και οι απειλές που εξαπολύθηκαν από μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ