Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οι εκκρεμότητες οδηγούν σε "εκπτώσεις"

Εναντι "πινακίου φακής" θα επιδιώξουν να αποκτήσουν την Τράπεζα οι επίδοξοι μνηστήρες της, εξαιτίας των δικαστικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει βάλει "πλώρη" για το ξεπούλημα των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών, οι δικαστικές εκκρεμότητες με την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσουν πραγματικά στην πώληση της συγκεκριμένης τράπεζας "αντί πινακίου φακής".

Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δρομολογεί τις διαδικασίες για τη διενέργεια του δεύτερου επαναληπτικού διαγωνισμού για την πώληση της ΤΚΕ, αφού ο πρώτος είχε κριθεί άγονος, καθώς η μοναδική προσφορά που είχε καταθέσει η Εγνατία Τράπεζα προέβλεπε εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα (6,8 δισ. δρχ. ). Ως ένας από τους λόγους που είχε οδηγήσει τότε σε αποτυχία το διαγωνισμό, φερόταν και η δικαστική εκκρεμότητα που διατηρεί με συνεχείς αγωγές η λεγόμενη ομάδα Δούκαρη (παλαιοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες της τράπεζας). Οι παλαιοί μέτοχοι και ιδιοκτήτες της τράπεζας επιχειρούν με αγωγές τους να ακυρώσουν όλες τις μέχρι σήμερα αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου και να ανατρέψουν το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Η συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία πρόσφατα παρέπεμψε για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Με τη νέα δικαστική εμπλοκή δημιουργείται μια νέα χρονοβόρα δικαστική διαδικασία, αφού μετά την όποια απόφαση του ΔΕΚ θα χρειαστεί νέα δίκη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία είναι πολύ πιθανό να παραπέμψει την υπόθεση σε άλλα κατώτερα δικαστήρια. Επιπλέον, από την όποια απόφαση του ΔΕΚ μπορεί να ακυρωθούν οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου ή ακόμη και να ανατραπεί το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η παραπάνω εξέλιξη είναι φανερό πως αλλάζει τα δεδομένα στις διαδικασίες πώλησης της τράπεζας, την οποία η κυβέρνηση ούτως ή άλλως έχει αποφασίσει, σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δώσει το έναυσμα στους όποιους επίδοξους αγοραστές εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά της τράπεζας, όταν προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, να επικαλεστούν την παραπάνω εκκρεμότητα και να αγοράσουν την τράπεζα, προσφέροντας εξευτελιστικά χαμηλό τίμημα, ή να απαιτήσουν όρο στο συμβόλαιο αγοράς που να τους απαλλάσσει από οποιοδήποτε κόστος δημιουργήσει στο μέλλον ενδεχόμενη αρνητική έκβαση της παραπάνω δικαστικής εκκρεμότητας.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία επικαιροποίησης της αποτίμησης της αξίας των μετοχών της ΤΚΕ από την εταιρία COOPERS & LYBRAND, βάσει της μελέτης που είχε γίνει από την ίδια εταιρία κατά την πρώτη απόπειρα ξεπουλήματος. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η διαδικασία της επικαιροποίησης θα αναδείξει την αξία της ΤΚΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της πρώτης μελέτης, με την οποία η αξία της είχε υπολογιστεί γύρω στα 20 - 24 δισ. δρχ. Επίσης, συνεχίζεται η διενέργεια ειδικού ελέγχου για την οικονομική κατάσταση και το ύψος των επισφαλειών της τράπεζας από την εταιρία Arthur Andersen.

Β. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ