Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ο πακτωλός των 101 δισ. ήταν για τους ισχυρούς

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα κυβερνητικά ψεύδη περί στήριξης της βιοτεχνίας

Ούτε 101 δισ., ούτε για μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά για μικρομεσαίες... ευρωπαϊκού τύπου. Ετσι θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η ουσία των παχυλών υποσχέσεων της κυβέρνησης για το τελευταίο πρόγραμμα του "πακτωλού" χρημάτων για την "ενίσχυση των ΜΜΕ". Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, που τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται να... "κόπτεται" για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών και τα ψιλά γράμματα - παγίδα για τους συναλλασσόμενους καταναλωτές, είναι αυτή που πρώτη και καλύτερη εφαρμόζει την τακτική των "ψιλών γραμμάτων".

Οταν λοιπόν, τόσο η υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπροστά στην παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των ΕΒΕ, κόμπαζαν πριν λίγους μήνες για τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στις "μικρομεσαίες επιχειρήσεις", προβάλλοντας το πρόγραμμα των 101 δισ. δρχ., ήξεραν πολύ καλά τι εννοούσαν, μόνο που δεν το έκαναν "λιανά". Στην πράξη τα χρήματα ήταν τα μισά, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν μέλη των... εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων!

Αυτό, τουλάχιστον, καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία χαρακτηριστικά για την περιοχή της Αττικής και του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκαν 942 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 63 δισ. δρχ. Από αυτές εγκρίθηκαν οι 334 συνολικού ύψους επένδυσης 17,8 δισ. δρχ. από τα οποία η κυβέρνηση "θα" επιδοτήσει περίπου τα μισά. Θα διαθέσει δηλαδή 8,9 δισ. δρχ. Οσο για το εάν ήταν "μικρομεσαίες" επιχειρήσεις, σ' αυτό η κυβέρνηση φάνηκε συνεπέστατη στις εξαγγελίες της όταν ο πρωθυπουργός έλεγε "μας ενδιαφέρουν οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις". Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θεωρούνται "μικρομεσαίες" για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις κλίμακες των πολυεθνικών, δηλαδή οι βιομηχανικές επιχειρήσεις για τα ελληνικά δεδομένα. Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, που συμμετείχε στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του προγράμματος για την Αττική και το Αιγαίο, μόλις το 3% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ήταν μέλη του, δηλαδή με μέχρι 10 εργαζόμενους. Βεβαίως, δεν υπήρχε κανένας βιοτέχνης με λιγότερους από 5 εργαζόμενους και, φυσικά εννοείται, ούτε για δείγμα δεν υπήρχαν αυτοαπασχολούμενοι. Το 97% ήταν μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου! Τόσο "μικρομεσαίες"!!

Ανάλογα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης, υποβλήθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα 4.217 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 319 δισ. δρχ. Εγκρίθηκαν 1.758 αιτήσεις συνολικού ύψους επένδυσης 101,7 δισ. δρχ. από τα οποία επιδοτείται το 50%.

Στην πραγματικότητα θα ήμασταν άδικοι εάν κατηγορούσαμε την κυβέρνηση για "απάτη", κάθε άλλο μάλιστα. Από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν συνεπής στις - καθ' όλα αντιλαϊκές - εξαγγελίες της. Η κυβέρνηση ουδέποτε είπε ότι είχε την πρόθεση να στηρίξει τις εκατοντάδες χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που αποτελούν πάνω από το 80% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του, δράττονται κάθε φορά της ευκαιρίας να ξεκαθαρίσουν με διάφορους τρόπους ότι θέλουν να κάνουν τους ισχυρούς - που βαφτίζουν "ανταγωνιστικούς" - ακόμα ισχυρότερους. Οσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν στο "όραμα" της "διεθνοποίησης" των αγορών που επιβάλλουν τα μονοπώλια που εξυπηρετεί, είναι έξω από τον ορίζοντα της πολιτικής της. Εξάλλου, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών είναι σαφές: μέσα στα επόμενα χρόνια θα βάλουν λουκέτο 1,5 εκατομμύριο ΜΜΕ. Από αυτές οι 350.000 είναι το μερίδιο της Ελλάδας, στο "μονόδρομο" της "διεθνοποίησης", δηλαδή, της επικράτησης του ισχυρότερου.

Μ' αυτά τα δεδομένα έχει να πορευτεί το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ και να επιλέξει εάν δέχεται τον αφανισμό τους σαν "μονόδρομο" και τη λογική του "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" ή εάν θα πάρει τον άλλο δρόμο, του αγώνα και της αντεπίθεσης για την ανατροπή των σχεδίων μιας χούφτας πολυεθνικών και των πολιτικών που τις εξυπηρετούν.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ