Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Αργεντινή:

Αργεντινή
Η σύλληψη εγκληματία πολέμου ξανανοίγει παλιές πληγές...

Επιτέλους: ο γνωστός Κροάτης εγκληματίας πολέμου, Ντίνκο Ζάκιτς, αξιωματικός των Ουστάζι, έχει συλληφθεί και κρατείται στις φυλακές της Αργεντινής. Ο Ζάκιτς, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου είχε διατελέσει αρχηγός του στρατοπέδου του Γιαζένοβιτς στην Κροατία, όπου είχαν δολοφονηθεί μισό εκατομμύριο Σέρβοι, Σίντι, Ρόμα και Εβραίοι. Από το 1947, αυτός με τη σύζυγό του Εσπεράντζα Λούμποριτς, ζούσε στην Αργεντινή. Υπάρχουν μάλιστα πολύ σοβαρές υποψίες ότι η Λούμποριτς, ήταν υπεύθυνη του τμήματος γυναικών στο ίδιο στρατόπεδο.

Ο ηλικίας 76 χρόνων σήμερα Ζάκιτς, στις 6 του περασμένου Απρίλη είχε εντοπιστεί από το τηλεοπτικό "Κανάλι 13" και στη συνέχεια στις 30 Απρίλη είχε συλληφθεί και κρατείται στις φυλακές Ντολόρες. Το κροατικό κράτος έχει ζητήσει επίσημα την έκδοσή του. Το ερώτημα, όμως, είναι αν και κατά πόσο οι αρχές τις Αργεντινής θα κωλυσιεργήσουν παρεμποδίζοντας έτσι το έργο της Δικαιοσύνης.

Η σύλληψη, όμως, του Κροάτη εγκληματία, είχε αποτέλεσμα ν' ανοίξουν και πάλι παλιές πληγές... Ετσι, λοιπόν, για μια φορά ακόμα επιβεβαιώνεται, ότι η Αργεντινή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μετατραπεί σ' ένα πραγματικό καταφύγιο εγκληματιών πολέμου, τόσο του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος, όσο και άλλων κρατών. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, που συλλαμβανόταν ο Ζάκιτς, σ' ένα προάστιο του Μπουένος Αϊρες είχαν εντοπιστεί τα ίχνη του Βίλφριντ βαν Οβεν, ο οποίος στο Τρίτο Ράιχ είχε διατελέσει γραμματέας του αρχηγού της ναζιστικής προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκαίμπελς.

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, 60.000 - 80.000 ναζί εγκληματίες, Γερμανοί, Αυστριακοί, Κροάτες, Λετονοί και άλλοι, μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, λόγω της δραστήριας συμμετοχής τους σε εγκλήματα, είχαν καταφύγει στην Αργεντινή. Απ' αυτούς οι 5.000 περίπου είχαν άμεση συμμετοχή στην ολοκληρωτική συντριβή των Εβραίων. Ανάμεσά τους, ο Αντολφ Αϊχμαν, ο αρχιδήμιος των Εβραίων της Ευρώπης. Ακόμα, ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο "Αγγελος του Θανάτου" στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, ο Εντουαρντ Ρόμσον, "ο δήμιος της Ρίγας", Ο Εριχ Πρίμπκε, ηγετικό στέλεχος των SS, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε καταδικαστεί στη Ρώμη για μαζικές εκτελέσεις στην Ιταλία, ο Κλάους Μπαρμπί, ο οποίος είχε αναπτύξει έντονη εγκληματική δραστηριότητα στη Γαλλία και ο Αντε Πάβελιτς, πρώην "φύρερ" της Κροατίας.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, απολάμβαναν "τις ανέσεις της φιλοξενούσας χώρας". Και φυσικά, σκέφτεται κανείς τον Μάρτιν Μπόρμαν, ο οποίος στη δίκη της Νυρεμβέργης εν απουσία του είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Λόγος γίνεται ακόμα για τον Κλάους Μπαρμπί, για τον Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος παλιά ήταν διοικητής στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Ντράνσον και όπου θανατώθηκαν πάνω από 130.000 Εβραίοι. Οταν λοιπόν ο εγκληματίας αυτός για μια στιγμή στη Συρία, όπου ήταν το αρχικό του καταφύγιο, είχε διαπιστώσει ότι απειλείται, τότε κατέφυγε στην Αργεντινή ή τη γειτονική Παραγουάη.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, προκειμένου να εξηγήσει την είσοδο των εγκληματιών πολέμου στη χώρα του, επικαλείται την ευθύνη που φέρει ο πρώην αρχηγός του κράτους, στρατηγός Περόν, ο οποίος είχε ανοίξει τις πύλες στους ναζί. Το επιχείρημα, όμως, αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σαν μια φθηνή δικαιολογία. Γιατί, αδιαμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, κοινοβουλευτικές ή στρατιωτικές, οι οποίες διαδέχονταν η μία την άλλη, απέναντι στους δολοφόνους έδειξαν την ίδια ανεκτικότητα...

Κατά τα άλλα, ένας μεγάλος αριθμός σχετικών ερευνών έχει επιβεβαιώσει ότι για την περίθαλψη των εγκληματιών αυτών σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει ο Ερυθρός Σταυρός, η Κροατική Εκκλησία, το Βατικανό και ιδιαίτερα οι επίσκοποι Αλόις Χουντάλ και ο Τζιουζέπε Ζίρι, οι οποίοι με κάθε τρόπο κάλυπταν εκείνους που τους βοηθούσαν να διαφύγουν. Αυτοί εφοδιάζονταν με πλαστά διαβατήρια από τον Ερυθρό Σταυρό ή την πρεσβεία της Αργεντινής στην Αυστρία για να τους υποδεχτούν στη συνέχεια οι "συμπατριώτες" τους στην επαρχία Μισιόνες στα σύνορα με την Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Εδώ, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, προσκρούει κανείς στον ιστό της αράχνης, ο οποίος έχει εξυφανθεί από τη Μαύρη Διεθνή. Στην Αργεντινή το δίχτυ αυτό διαθέτει τους δικούς του δικηγόρους: Ο Πέντρο Μπιάνχι έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Γερμανού εγκληματία πολέμου Εριχ Πρίμπκε, ενώ τώρα ασχολείται με την περίπτωση του βαν Οβεν. Στην Ευρώπη για δικηγόρους υπεράσπισης και δικαστικά έξοδα φροντίζει ο Γερμανός Χάινριχ Μπίρτζ, ο οποίος, όπως λέγεται, συνδέεται με τη μυστηριώδη "Ομάδα Οδησσού".

Επίσης, γνωστός είναι και ο ρόλος που έχει διαδραματίσει ο Ελβετός τραπεζίτης Φρανσουά Γκενούντ. Αυτοί λοιπόν, είναι οι μεσάζοντες, οι οποίοι το 1977 είχαν δώσει τη δυνατότητα στον Εντουαρντ Ρόμσον να καταφύγει στην Παραγουάη. Αυτός είχε συλληφθεί και λίγο μετά δραπέτευσε από τη φυλακή. Ο εγκληματίας αυτός στη Ρίγα είχε δολοφονήσει 40.000 Εβραίους.

Και να κλείσουμε με τον Κροάτη Ντίνκο Ζάκιτς: Γεγονός είναι ότι το κροατικό κράτος έχει ζητήσει επίσημα την έκδοση του αρχιεγκληματία. Το θέμα, όμως, είναι ποιος τον ζήτησε. Γιατί είναι γνωστό ότι το 1994 ο σημερινός Πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, είχε συναντηθεί στο Μπουένος Αϊρες με τον Ζάκιτς, ο οποίος από το 1992 στη "δεύτερη πατρίδα" του, στην Αργεντινή, συγκέντρωνε χρήματα για τους Κροάτες εθνικιστές...

Ν. Η - Η


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ