Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης από τους ... Λάτσηδες

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, που δηλώνει ... περήφανος για την πολιτική εκποίησης των κρατικών τραπεζών και των ΔΕΚΟ και για τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση το μεγάλο κεφάλαιο

Περήφανος για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με την εμμονή της στην πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας (κρατικών τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων), κατάφερε να αποσπάσει την... ψήφο εμπιστοσύνης του Λάτση και των άλλων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, δηλώνει ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου.Ενδεικτικές από αυτή την άποψη είναι και οι σχετικές - πανηγυρικού χαρακτήρα - δηλώσεις που έκανε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, με αφορμή τις προσφορές που υποβλήθηκαν προχτές από τον όμιλο Λάτση, την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Εργασίας για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης.

Σχολιάζοντας το ύψος των προσφορών και παραβλέποντας αυτή καθαυτή την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ΟΝΕ και του "εκσυγχρονισμού" της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι "σημειώθηκε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία, και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα". Στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη συγκεκριμένη άποψη, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης και των Ελληνικών Πετρελαίων και έσπευσε να χαρακτηρίσει "μεγάλη επιτυχία" την περίπτωση της Τράπεζας Κρήτης, που έρχεται να "επιβεβαιώσει το απλό γεγονός, ότι όταν ανοίγονται τομείς της ελληνικής οικονομίας σε ιδιωτικά κεφάλαια, έρχεται πολύ χρήμα, γίνονται επενδύσεις, υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει εκσυγχρονισμός"!!! Το μόνο που δεν είπε ο υπουργός ήταν πώς εξηγείται το γεγονός ότι, ενώ ο ίδιος μέχρι προ διμήνου δήλωνε έτοιμος να πουλήσει την Τράπεζα Κρήτης κάτω και από το ποσό των 30 δισ. δραχμών, τώρα - αρπάζοντας σαν σωσίβιο την προσφορά Λάτση - προσπαθεί... να βγει κι από πάνω...

Και την ώρα που αυξάνουν και πληθαίνουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, τόσο στις κρατικές επιχειρήσεις που εκποιούνται (π.χ. Ιονική Τράπεζα κλπ.), αλλά και σε διάφορα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπαντωνίου δηλώνει περήφανος για την ανάλγητη και αδιέξοδη οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πολιτική... δικαιώθηκε και ότι "οι προσφορές στην Τράπεζα Κρήτης είναι ψήφοι εμπιστοσύνης στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας"... Πέρα από το υπέρ του δέοντος δημαγωγικό ύφος των παραπάνω δηλώσεων, είναι σαφές ότι η κατάσταση που επιχείρησε να περιγράψει ο υπουργός, όταν έκανε λόγο για "πολύ χρήμα, επενδύσεις και ανάπτυξη", ουδεμία σχέση έχει με την κατάσταση που βιώνουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα της χώρας - και η οποία εκδηλώνεται μέσα από μαζικές αντιδράσεις ενάντια στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Αντιθέτως, αφορά τα κάθε είδους μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο την εκμετάλλευση οποιασδήποτε ευνοϊκής συγκυρίας, προκειμένου να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα υπερκέρδη, αδιαφορώντας προκλητικά - όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα - για την πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της. Στην κατεύθυνση αυτή, της άλωσης δηλαδή της ελληνικής τραπεζικής αγοράς με κινήσεις που θα αποδειχτούν χρυσοφόρες στα επόμενα χρόνια, λειτουργεί κατά την περίοδο που διανύουμε το ντόπιο - και όχι μόνο - τραπεζικό κεφάλαιο, ανταποκρινόμενο - απλόχερα ίσως κάποιες φορές - στην προωθούμενη κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπαντωνίου, συνεχίζοντας τις σχετικές δηλώσεις, χαρακτήρισε τις παραπάνω εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο "ουσιαστική επιβεβαίωση της επιμονής της κυβέρνησης να προχωρήσει στο δρόμο των μετοχοποιήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών", για να προσθέσει λίγο αργότερα και για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης ότι "η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά χωρίς καμία έκπτωση, στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών".

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεν παρέλειψε κατά την προσφιλή του τακτική να χαρακτηρίσει τις πρόσφατες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της Ιονικής, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, "συντεχνιακές αντιδράσεις", τις οποίες η κυβέρνηση "πρέπει να ξεπερνά".

Σε ό,τι αφορά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι προσφορές για την Κρήτης στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και στο τίμημα της Ιονικής, ο Γ. Παπαντωνίου απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας, αρκούμενος στο σχόλιο ότι το θέμα της Ιονικής "θα εξαρτηθεί από το τίμημα και πώς θα κριθεί το τίμημα από τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ