- Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 του Ιούλη,αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της οποίας συζητήθηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης... - 1998-07-02 00:00:00.0"/> - Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 του Ιούλη,αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της οποίας συζητήθηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης... - 1998-07-02 00:00:00.0" /> Απεργιακή απάντηση | ΕΡΓΑΤΙΚΑ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Απεργιακή απάντηση
  • Πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 23 του Ιούλη αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, κάτω από το βάρος της γενικής κατακραυγής. Ωστόσο, οι ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επέμειναν σε θέσεις αποπροσανατολιστικές και απαράδεκτες
  • Σε ξεσηκωμό για να μην περάσει το τερατούργημα κάλεσε η ΔΑΣ
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν επίσης η "Αυτ. Παρέμβαση" και τέσσερα στελέχη της ΠΑΣΚΕ

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 23 του Ιούλη,αποφάσισε χτες η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της οποίας συζητήθηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Η ΔΑΣ κάλεσε σε γενικό ξεσηκωμό τους εργαζόμενους, με στόχο να μην περάσει το νομοθετικό τερατούργημα, που διαλύει όλο το εργασιακό οικοδόμημα. Οι ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επέμειναν και χτες σε θέσεις εντελώς αποπροσανατολιστικές και απαράδεκτες, αποδεχόμενες ουσιαστικά την ουσία του αντεργατικού κατασκευάσματος και προβάλλοντας ορισμένα σημεία "διαφωνίας". Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου τάχθηκαν η "Αυτ. Παρέμβαση" και τέσσερα στελέχη της ΠΑΣΚΕ.

Με προκλητικούς όσο και φαιδρούς ισχυρισμούς ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,στην εισηγητική του ομιλία, επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους και να περιχαρακώσει το χώρο του, ερμηνεύοντας τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σωματείων στη Συνομοσπονδία ως προσπάθεια τρομοκράτησης και φτάνοντας στο σημείο να πει ότι δέχεται απειλές για "φυσική εξόντωσή"! Οσον αφορά το νομοσχέδιο, ισχυρίστηκε θρασύτατα ότι σε αυτό έχουν αποτυπωθεί θετικές (!) ρυθμίσεις και προτάσεις της Συνομοσπονδίας και ότι έρχεται να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων με μερική απασχόληση! Εξειδικεύοντας, ισχυρίστηκε ότι "είναι θετική η προσπάθεια καταγραφής των άτυπων μορφών απασχόλησης", ότι είναι "θετικές" οι ρυθμίσεις για μερική απασχόληση και η διεύρυνσή της στο δημόσιο τομέα, γιατί "φέρνει ισορροπία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα", ζητώντας να υπάρξει κάποιο πλαφόν και ασφαλιστικές δικλείδες... "Θετικό" γι' αυτόν ήταν και η απάλειψη του διευθυντικού δικαιώματος για επιβολή 9ωρου και πρότεινε ως αίτημα αιχμής να μπει στο νομοσχέδιο ρύθμιση για "σταδιακή εφαρμογή 35ωρου με παράλληλη διευθέτηση του χρόνου εργασίας"! Είπε "ναι" στα 9ωρα και τα 10ωρα, ζητώντας ως... αντιστάθμισμα, την "αντιπαροχή προσαυξημένου χρόνου κατά την περίοδο του μειωμένου ωραρίου"..! Τέλος, πρότεινε για τα "σημεία διαφωνίας" να υπάρξει παρέμβαση μέσω ΟΚΕ, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για συσκέψεις, συλλαλητήρια, που θα διοργανώσουν Εργατικά Κέντρα για ενημέρωση των θέσεων της Συνομοσπονδίας και, τέλος, εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή.

Γ. Μαυρίκος: "Να σημάνει συναγερμός"

Να σημάνει συναγερμός στην εργατική τάξη για τη συνολική απόρριψη του αντεργατικού τερατουργήματος, το οποίο σηματοδοτεί τη μετατροπή των εργασιακών χώρων σε "Νταχάου",κάλεσε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε πως βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στις λογικές και επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, "αν υλοποιηθεί, η δικτατορία της αστικής τάξης θα γνωρίσει νέα μεγαλεία και θα αλλάξει συνολικά το τοπίο του συνδικαλιστικού κινήματος". Επιπλέον, σημείωσε πως οι επιπτώσεις θα είναι και πολιτιστικές, ψυχολογικές και πως με τον εργάτη έρμαιο των διαθέσεων του εργοδότη, θα χτυπηθεί και ο θεσμός της εργατικής οικογένειας. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε καθεμιά απ' τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και τις επιπτώσεις τους και στάθηκε ιδιαίτερα στην προωθούμενη κατάργηση της θεμελιώδους κατάκτησης του 8ωρου. Σημείωσε πως η απάλειψη του διευθυντικού δικαιώματος για επιβολή 9ωρου ήταν κίνηση αποπροσανατολιστική, ότι το 8ωρο καταργείται με όλες τις διατάξεις του άρθρου 3 και τόνισε πως "το 8ωρο δεν είναι για παιχνίδια. Οποιος νομίζει ότι μπορεί να παίζει, είναι γελασμένος. Εχυσαν αίμα γι' αυτό οι παλαιότεροι. Εμείς, τι κοινωνία θα παραδώσουμε;". Τόνισε πως το νομοσχέδιο δεν παίρνει βελτιώσεις, απαιτείται η εργατική τάξη να αντεπιτεθεί συνολικά και, απαντώντας στα επιχειρήματα περί διαλόγου για βελτίωση σημείων, υπογράμμισε πως, "αν πάμε σε συζητήσεις άρθρων, τότε καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα".

Σύμφωνα με τη θέση της "Αυτόνομης Παρέμβασης",που παρουσίασε ο Αλ. Καλύβης,αν. γραμματέας, το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί βάση για συζήτηση και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ οφείλει να καλέσει την κυβέρνηση να το αποσύρει και να "επανέλθει με νέο πλαίσιο και, πάντως, όχι στη διαδικασία των θερινών τμημάτων της Βουλής", το οποίο θα πρέπει να θέτει τους εξής άξονες: Χρονοδιάγραμμα και διαδικασία συμφωνιών για μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες τη βδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών, χτύπημα της "μαύρης" και άτυπης εργασίας, με ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και δραστικό περιορισμό της απορυθμισμένης εργασίας, αυστηροποίηση της εργατικής νομοθεσίας, άμεσα μέτρα εισοδηματικής και κοινωνικής στήριξης των ανέργων κλπ. Σχετικά με το πρόγραμμα δράσης, προτάθηκε εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων, οργάνωση συλλαλητηρίων, συνεδριάσεις των οργάνων όλων των συνδικάτων και έκδοση καταδικαστικών αποφάσεων, απεργιακή κινητοποίηση στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη κλπ.

Σαν συγκροτημένη ομάδα εμφανίστηκαν οι τέσσερις διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ, που, με γραπτή τοποθέτηση του Χ. Λιακόπουλου,ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο είναι προέκταση του νόμου 1892/90 της ΝΔ και χειροτερεύει παραπέρα την κατάσταση, και να υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να συγκαλέσει το Γενικό Συμβούλιο για το συντονισμό της δράσης σε πανελλαδική και πανεργατική κλίμακα.

Από πλευράς της "εκσυγχρονιστικής" ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ, με πρωτεργάτες τον Γ. Ορφανό και τον Σ. Στάμου,έγιναν προσπάθειες δημιουργίας κλίματος πόλωσης από τη μια και ηττοπάθειας απ' την άλλη, εμφανίζοντας σαν αναπόφευκτο το νομοσχέδιο. Ωστόσο, έντονος προβληματισμός υπήρξε και σε στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως π.χ. στον Σ. Κωλέτση,πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού, που μεταξύ άλλων σημείωσε πως "πρέπει σήμερα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να πάρουμε αποφάσεις ενωμένα για να μην επεκταθεί η μερική απασχόληση, να μην περάσουν τα επικίνδυνα άρθρα" και υπογράμμισε πως η Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει σε κλαδικές κινητοποιήσεις, γιατί με το νομοσχέδιο "δε θα μείνει τίποτα όρθιο στον επισιτισμό - τουρισμό".

Στο ίδιο μοτίβο με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ κινήθηκε και η ΔΑΚΕ, διά του γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλη,θεωρώντας ως "απαραίτητο" το νομοσχέδιο, το οποίο έχει "θετικά σημεία" και, επικεντρώνοντας και αυτή σε "σημεία διαφωνίας", πρότεινε να υπάρξει διάλογος με υπουργείο και μέσω ΟΚΕ και παράλληλα να κηρυχτεί απεργιακή κινητοποίηση προς το τέλος Ιούλη.

24ωρη απεργία των οικοδόμων

Την ίδια ώρα με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, συνεδρίαζε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,η οποία αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 23 του Ιούλη και την έκτακτη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης το Σάββατο 4 Ιούλη με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και την παραπέρα δράση του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ