Σάββατο 4 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Ψηφίσματα για επίκαιρα θέματα

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών,με ψηφίσματα της γενικής συνέλευσής της παίρνει θέση γύρω από επίκαιρα, συχνά ζωτικά προβλήματα του τόπου, των εργαζομένων, του πολιτισμού. Η ΕΕΛ δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στους πρωταγωνιστές των μεγάλων κοινωνικών αγώνων εκφράζει την αντίθεσή της με την κυβερνητική πολιτική.

Οι λογοτέχνες, με ψηφίσματα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσής τους, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους: "Στους αγώνες των εργαζομένων που αντιστέκονται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, στην κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, στην εκποίηση κερδοφόρων επιχειρήσεων" και δήλωσαν "την αγανάκτησή τους για την επέλαση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων".

Με άλλο ψήφισμα συμπαρίστανται "στους αλλοδαπούς εργάτες που απεργούν για ίσα δικαιώματα",αλλά και στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό, δηλώνοντας "ανησυχία για την τραγωδία των αγνοουμένων, που παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να κωφεύουν". Διαμαρτύρονται, επίσης, για τη "συνεχιζόμενη καταστροφή της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, τη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών, τη βεβήλωση εκκλησιών και την κλοπή ανεκτίμητων έργων τέχνης".

Η ΕΕΛ, εξάλλου, με άλλο ψήφισμα συμπαραστέκεται στον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, τονίζοντας ότι "η πνευματική εργασία ανθρώπων των Γραμμάτων, πολύ περισσότερο ακαδημαϊκών με αξιόλογο έργο είναι χρέος προς το σύνολο και δεν επιδέχεται την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Το πνευματικό έργο τίθεται υπό την κρίση των ειδικών, κατά κύριο λόγο και αυτών που έρχονται σε επαφή μαζί του".

Στις 29 Ιουνίου το νεοεκλεγμένο ΔΣ της ΕΕΛ με ψηφίσματά του συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων Εκπαιδευτικών,συμμερίζεται την αγωνία των γονέων, μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών και καλεί τους υπεύθυνους τους υπουργείου Παιδείας να πάρουν υπόψη τις θέσεις της Εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Οι λογοτέχνες, εξάλλου, "διαμαρτύρονται προς τη βρετανική κυβέρνηση, που εξακολουθεί να αρνείται την επιστροφή των Μαρμάρων.Καλούν τους πνευματικούς ανθρώπους της Μεγάλης Βρετανίας να συντονίσουν τα βήματά τους με τους Ελληνες πνευματικούς και να στιγματίσουν τη βεβήλωση που έγινε στα Μάρμαρα". Τέλος, κάνουν "έκκληση στην παγκόσμια πνευματική κοινότητα και στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη θετική τους παρέμβαση, ώστε να επιστραφούν τα Μάρμαρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ