Τετάρτη 8 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Βουτιά στην τσέπη των φιλάθλων

"Υπογράψαμε τη μεγαλύτερη σύμβαση μετά το ΝΒΑ", τόνισε με περηφάνια ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Θ. Καρατζάς, στην παρουσίαση της συνεργασίας του επαγγελματικού μπάσκετ με το συνδρομητικό κανάλι. Πράγματι, τα χρήματα που θα βάλουν τα 14 σωματεία στα ταμεία τους την επόμενη διετία (11,6 δισ. δρχ.), είναι πάρα πολλά. Τι σχέση μπορεί να έχει όμως το ελληνικό πρωτάθλημα με το ΝΒΑ. Οι Αμερικάνοι γύρω από το μπάσκετ έχουν στήσει μια τεράστια επιχείρηση θεάματος, από την οποία το εθνικό εισόδημα των ΗΠΑ αυξάνει ετησίως κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Κάποτε πήγαν να επενδύσουν σε μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου, αλλά όταν είδαν ότιείχαν μόνον έξοδα, έκαναν στροφή 180 μοιρών. Στην Ελλάδα συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων του μπάσκετ, εξάγεται κυρίως σε ΗΠΑ και Γιουγκοσλαβία, επειδή δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή παικτών, ικανών να διατηρήσουν το άθλημα στα επίπεδα που είναι σήμερα.

****

Οι μόνοι που έχουν όφελος από το μπάσκετ, είναι δυο - τρεις δεκάδες μπασκετμπολιστών, το παρασιτικό στρώμα των μάνατζερ και ολίγοι προπονητές. Οι υπόλοιποι εξαργυρώνουν την... εθνική τους υπερηφάνεια, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά, σε σύγκριση με τα εισοδήματά τους. Στη χώρα μας οι φορολογούμενοι πληρώνουν για το κτίσιμο των σταδίων, το προσωπικό των γηπέδων, την αστυνόμευση των αγώνων, τη διαφήμιση των αγώνων, τα εισιτήρια, την άθληση των παιδιών τους στις παιδικές χαρές των δήμων. Τώρα καλούνται να πληρώσουν και 120.000 ετησίως στο συνδρομητικό κανάλι για να δουν, αν θέλουν, ζωντανούς αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. "Δεν κάναμε τίποτα άλλο, από ό,τι γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το ελληνικό μπάσκετ, χωρίς χρήματα δεν μπορεί να κυριαρχήσει στην Ευρώπη. Με το FILMNET, που θα αναβαθμίσει το προϊόν, βρήκαμε τα χρήματα για να παραμείνουμε τα επόμενα χρόνια στην κορυφή", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ.

***

Ο εκπρόσωπος του συνδρομητικού καναλιού, εξέφρασε την άποψη, ότι με το μπάσκετ θα πωληθούν τους επόμενους μήνες 40.000 έως 50.000 αποκωδικοποιητές. Υπολογίζουν δηλαδή ετήσια έσοδα 6 δισ. δρχ. όσο θα πληρώσουν στα σωματεία. Αυτό όμως ελάχιστα τους ενοχλεί. Απώτερος στόχος είναι η ψηφιακή τηλεόραση, για την εγκατάσταση της οποίας απαιτούνται 200.000 δρχ., με την προοπτική η συνδρομή να αυξηθεί στις 15.000 δρχ. και συγκεκριμένα παιχνίδια να πωλούνται έξτρα. Για το λόγο αυτό δόθηκε η "μάχη" ανάμεσα στον "ΑΝΤ- 1" και το "FILMNET", με νικητή τα 14 σωματεία και χαμένους όσους πληρώσουν 120.000 ετησίως για να αποκτήσουν αποκωδικοποιητή.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ