Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΤΕ
Ανεβάζουν στο 45% τις μετοχές που θα πουληθούν

Με νομοθετική ρύθμιση, η κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό μετοχών του ΟΤΕ, που θα πουληθούν σε ιδιώτες, από 25% (ήδη έχουν πουληθεί) σε 45%, ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη να πουλήσει το τρίτο πακέτο (15%) μετοχών

Σε πολλαπλό σκάνδαλο εξελίσσεται η τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εκποιείται το φιλέτο της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις βλέψεις του ελληνικού και διεθνούς κεφαλαίου στις χώρες της Βαλκανικής και τις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, εξαναγκάζει τον ΟΤΕ να προβεί σε υπέρογκο δανεισμό (μαζί με την πώληση του 15% των μετοχών θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δραχμές!), προκειμένου να συμμετάσχει στο παιχνίδι των ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών των χωρών αυτών. Ενεργό ρόλο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά και στις γενικότερες δραστηριότητες στο χώρο της Βαλκανικής, έχουν μεγάλες αμερικανικές εταιρίες.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μέρος των προς πώληση μετοχών θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από την άλλη πλευρά προωθείται η συμφωνία του ΟΤΕ, με την αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών SBC για την εξαγορά του 35% του ρουμανικού ΟΤΕ. Πληροφορίες ανεβάζουν το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο ΟΤΕ στα 500 δισ. δραχμές. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο ΟΤΕ έχει εξαγοράσει το 20% του σερβικού ΟΤΕ και το 90% του αρμενικού, ενώ έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 40% των μετοχών του μολδαβικού τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, όπου τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του ΟΤΕ είχε αναλάβει ο γενικός διευθυντής των επιχειρήσεων του Κόκκαλη!

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι από τη μία πλευρά εκποιούνε τον ΟΤΕ και από την άλλη τον χρησιμοποιούν σαν πολιορκητικό κριό, προκειμένου να εισβάλει το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο στις πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης και άλλες βαλκανικές χώρες.

Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών καθώς και της διοίκησης του ΟΤΕ. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι μέσα στο φθινόπωρο θα διατεθεί ένα ακόμη 15% των μετοχών του ΟΤΕ μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ θα γίνει και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Παράλληλα, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει και σε έκδοση μεγάλου ομολογιακού δανείου.Από τις τρεις αυτές κινήσεις, δηλαδή από την ιδιωτικοποίηση του 15% των μετοχών, από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και από την έκδοση του ομολογιακού δανείου, το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές!

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στον Ιούλη θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την πώληση σε ιδιώτες μετοχών του ΟΤΕ σε ποσοστό μέχρι 45%, μια και ο σημερινός νόμος προβλέπει ότι η διάθεση μετοχών σε ιδιώτες δεν μπορεί να υπερβεί το 25%.Οπως ο ίδιος ανέφερε, η έκδοση θα γίνει και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν την εισαγωγή της μετοχής στο ελληνικό και τα ξένα χρηματιστήρια. Η ιδιαιτερότητα και η ελκυστικότητα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ για το ιδιωτικό κεφάλαιο, πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις στο νευραλγικό χώρο των τηλεπικοινωνιών, έγκειται στο γεγονός ότι ο ΟΤΕ χρησιμοποιείται σαν βατήρας εξόρμησης του ελληνικού κεφαλαίου στα διάφορα "Ελντοράντο" της Βαλκανικής και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε βέβαια λόγο για επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και των επενδύσεων του ΟΤΕ, αλλά η ιδιότυπη αιχμαλωσία του από το μεγάλο κεφάλαιο, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το πού θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.

  • Την ικανοποίησή του εξέφρασε για την κυβερνητική απόφαση ξεπουλήματος του ΟΤΕ, ο βουλευτής Στέφανος Μάνος,που μέχρι πρόσφατα ανήκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και μετά τη διαγραφή του παραμένει ανεξάρτητος. Σε σχετική ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έστω και με καθυστέρηση 5 ετών και έστω και με δόσεις, αναγνωρίζει έμπρακτα την ορθότητα της πολιτικής που ο ίδιος είχε χαράξει για τον ΟΤΕ τον Αύγουστο του 1993, προτείνοντας στη Βουλή νόμο προς ψήφιση που επέτρεπε τη διάθεση των μετοχών σε ιδιώτες σε ποσοστό μέχρι και 49%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ