Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χοντραίνει το παιχνίδι των τραπεζιτών

Στον Λάτση το "πακέτο" Εφραίμογλου της Τράπεζας Εργασίας. Σε απόσταση αναπνοής πλέον από την Τράπεζα Πίστεως. Νέα δεδομένα για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής

Χοντραίνει το παιχνίδι των τραπεζιτών σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας της χώρας, καθώς διευρύνεται ο χορός των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που αλλάζουν χέρι, με στόχο τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εξασφάλιση αστρονομικών υπερκερδών που θα αυξάνουν με ασύλληπτους για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς. Χτες ανακοινώθηκε ακόμα μια αιφνιδιαστική κίνηση του ομίλου Λάτση, που δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαπάλη μεταξύ των τραπεζιτών για την άλωση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Μετά την Τράπεζα Κρήτης την προηγούμενη βδομάδα ο όμιλος απέκτησε χτες πακέτο σχεδόν 3 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Εργασίας. Η παραπάνω κίνηση επιτρέπει ουσιαστικά στον όμιλο Λάτση να ελέγξει τη διοίκηση της Τράπεζας Εργασίας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από την Τράπεζα Πίστεως, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ομίλου Λάτση, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών "πακέτου" 2.900.000 μετοχών της Τράπεζας Εργασίας που ήταν υπό τον έλεγχο Λ. Εφραίμογλου (μεγαλομέτοχος της τράπεζας). Ο παραπάνω αριθμός μετοχών αντιστοιχεί περίπου στο 11,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Εργασίας. Η τιμή πώλησης ανά μετοχή ανήλθε στις 35.000 δρχ., δηλαδή το συνολικό τίμημα αγγίζει τα 101,5 δισ. δρχ. Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν καταβλήθηκαν όλα, αφού όπως έγινε γνωστό μέρος των μετοχών "πληρώθηκαν" με χορήγηση στον Λ. Εφραίμογλου μετοχών της Τράπεζας EYROBANK, ενώ ο τελευταίος θα συμμετέχει πλέον και στο Διοικητικό Συμβούλιο της EYROBANK. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πέρα από το 11,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Εργασίας, ο όμιλος Λάτση στοχεύει στην απόκτηση του 20% περίπου της Τράπεζας, εξαγοράζοντας πακέτο μετοχών που ανήκουν στην οικογένεια Φαφαλιού ή και συγκεντρώνοντας το σχετικό ποσοστό από τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

Η κίνηση Λάτση που ήρθε να προστεθεί στην προ ολίγων ημερών κατάθεση προσφοράς ύψους 93 δισ. δρχ. για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, αλλάζει άρδην το μέχρι πρότινος σκηνικό στο μέτωπο των τραπεζικών εξελίξεων. Επιπλέον, ενισχύει την άποψη σύμφωνα με την οποία στρατηγικός στόχος του εν λόγω επιχειρηματία είναι να αποτελέσει στο μέλλον έναν από τους κυρίαρχους του "παιχνιδιού" στην ελληνική τραπεζική αγορά, αξιοποιώντας σε κάθε περίπτωση κεφάλαια από άλλες δραστηριότητες του ομίλου του στο εξωτερικό. Τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ο όμιλος Λάτση βρίσκεται στη διαδικασία σταδιακής υλοποίησης συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου, στόχος του οποίου είναι η υπερίσχυση στα επόμενα χρόνια της δραστηριότητας που ασκεί ο όμιλος στον τραπεζικό τομέα, έναντι των άλλων τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται.

Χαρακτηριστικές από αυτή την άποψη είναι οι κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο όμιλος Λάτση τα τελευταία 4 χρόνια, αρχής γενομένης από το 1994 όταν εξαγόρασε την Ευρωεπενδυτική Τράπεζα. Ακολούθησε η εξαγορά της Ιντερμπάνκ και της Κρεντίτ Λιονέ, η εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η πρόσφατη υποβολή προσφοράς ύψους 93 δισ. δρχ. για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης. Η χτεσινή κίνηση εξαγοράς του πακέτου μετοχών της Τράπεζας Εργασίας αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο "παζλ" των κινήσεων του ομίλου Λάτση, η συμπλήρωση του οποίου όπως όλα δείχνουν θα συνοδευτεί από ανάλογου τύπου εξαγορές και στρατηγικές συμμαχίες στο μέλλον, δεδομένου ότι έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την Ιονική Τράπεζα.

Πάντως, με τα νεότερα δεδομένα που δημιουργεί η συμμαχία με την Εργασίας, ο όμιλος της Eurobank εμφανίζεται στην τραπεζική αγορά με ενεργητικό της τάξης των 8,8 δισ. δρχ., καταθέσεις ύψους 9,1 δισ. δρχ., χορηγήσεις ύψους 9,8 δισ. δρχ. και περισσότερα από 280 καταστήματα, και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τράπεζα Πίστεως του Κωστόπουλου. Η τελευταία διαθέτει ενεργητικό ύψους 11,5 δισ. δρχ., καταθέσεις ύψους 10,8 δισ. δρχ., χορηγήσεις ύψους 11,9 δισ. δρχ. και 200 καταστήματα.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι οι κινήσεις που δρομολογήθηκαν στο διάστημα ενός μήνα περίπου από τον όμιλο Λάτση και η δυναμική που αυτές ενέχουν, αλλάζουν τα δεδομένα και τους όρους ιδιωτικοποίησης των υπόλοιπων κρατικών τραπεζών και ιδιαίτερα της Ιονικής Τράπεζας, κυρίως σε ό,τι αφορά το τίμημα που αναλογικά θα πρέπει να προσφερθεί.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς του "πακέτου" της Εργασίας από τον όμιλο Λάτση, οδήγησε χτες σε μαζικές αγορές τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πολλές από τις οποίες κινήθηκαν στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια του 8%. Πάντως και ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, αφού πέραν των 101 δισ. που αφορούν τις μετοχές της Τράπεζας Εργασίας, ο τζίρος έφτασε τα 121 δισ. δρχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον όμιλο της Πειραιώς και η Γενική Τράπεζα (2012-10-20 00:00:00.0)
Ξεπουλήθηκε και η ΟΤΕ Leasing (2001-06-28 00:00:00.0)
Αντεπίθεση Λάτση για την Εργασίας (1999-07-15 00:00:00.0)
Απόφαση στήριξης του ομίλου Λάτση (1998-06-24 00:00:00.0)
Στόχος, η ισχυροποίηση της Γιούρομπανκ (1998-06-20 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης (1998-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ