Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στην τελική ευθεία η Ιονική και η Κεντρικής Ελλάδας

Μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης για την πώληση της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (το Σάββατο) δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και η προκήρυξη με τους όρους για την εκποίηση της Ιονικής Τράπεζας

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας, ενώ ήδη από το περασμένο Σάββατο έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας (ΤΚΕ). Συγκεκριμένα, σήμερα - εκτός απροόπτου - δημοσιοποιείται η προκήρυξη με τους όρους και τις προϋποθέσεις πώλησης της Ιονικής Τράπεζας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Ιονικής Τράπεζας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα στο"φόντο" των ανακατατάξεων και των αιφνιδιαστικών κινήσεων του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Ιονικής, από την άποψη του τιμήματος που θα προσφερθεί, αλλά και των τραπεζικών ομίλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Δεδομένο είναι το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πίστεως του Κωστόπουλου, αλλά και της Eurobank που ανήκει στον όμιλο Λάτση.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία, δεν αποκλείεται να υποβάλει προσφορά από κοινού με την Τράπεζα Εργασίας - καθώς από την προηγούμενη βδομάδα ελέγχει το 11,4% του μετοχικού της κεφαλαίου - ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη συνεργασία της ξένη τράπεζα (Deutche Bank). Ανάλογες πληροφορίες ωστόσο, για κινήσεις συνεργασίας με ξένη τράπεζα με στόχο την Ιονική, διαρρέουν και για τον όμιλο της Πίστεως. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης θα παρουσιάσει και το προσφερόμενο από τους υποψήφιους αγοραστές τίμημα για την εξαγορά της Ιονικής, ιδιαίτερα μετά το ποσό των 93 δισ. δρχ. που προσφέρθηκε από τον όμιλο Λάτση για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης.

Στο μεταξύ το περασμένο Σάββατο δημοσιοποιήθηκε η προκήρυξη για το διαγωνισμό πώλησης της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας και συγκεκριμένα για το 51% των μετοχών της που ανήκουν στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν το σχετικό ενημερωτικό φάκελο καταβάλλοντας το ποσό του 1,5 εκατ. δρχ. σε τραπεζική επιταγή υπέρ της ΑΤΕ μέχρι τις 24 Ιούλη, ενώ η ημερομηνία υποβολής προσφορών λήγει στις 31 Ιούλη. Στην προκήρυξη δεν ορίζεται ελάχιστο τίμημα, αλλά τα προσφερόμενα κεφάλαια θα πρέπει να καταβληθούν εξ ολοκλήρου σε μετρητά κατά τη συντέλεση της μεταβίβασης. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης της ΑΤΕ και από τους συμβούλους πώλησης και θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Αυγούστου. Σύμβουλοι για τη διαδικασία πώλησης έχουν οριστεί η ABN - AMRO και Deloitte & Touche. Πάντως, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη τράπεζα, η Εγνατία Τράπεζα, η Τράπεζα Αττικής, η Aspis Bank, η Γενική Τράπεζα, χωρίς να αποκλείεται και η Eurobank στα πλαίσια των γενικότερων ανοιγμάτων που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Λάτση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, σχολιάζοντας χτες τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών, υποστήριξε ότι "το άνοιγμα του τραπεζικού τομέα στις αγορές" αποδεικνύεται επωφελές για τις ίδιες, καλώντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και επιχειρήσεις άλλων τομέων του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ