Τρίτη 14 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διπλή απώλεια

Στα πενήντα πέντε του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης.Πέθανε το Σάββατο από οξύ έμφραγμα, κατά τη διάρκεια εγχείρησης καρδιάς, και κηδεύτηκε χτες στο Νεκροταφείο Νέας Ερυθραίας.

Γεννημένος το 1943 στην Αρχαία Ολυμπία, σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Ιστορικός των ιδεών και στοχαστής με μεγάλη ευρυμάθεια, έγραψε πλούσιο έργο. Μεταξύ των βιβλίων του περιλαμβάνονται: "Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη", "Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα", "Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός", "Ο νεοελληνικός διαφωτισμός. Οι φιλοσοφικές ιδέες", "Η παρακμή του αστικού πολιτισμού. Από τη μοντέρνα στη μεταμοντέρνα εποχή κι από το φιλελευθερισμό στη μαζική δημοκρατία" κ.ά. Το τελευταίο του βιβλίο ήταν "Η θεωρία του πολέμου", που προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει σειρά δοκιμίων του με τίτλο "Από τον 20ό στον 21ο αιώνα".

  • Πολύ νωρίς "έφυγε" και η συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, Ειρήνη Μάρρα,που κηδεύτηκε χτες στο Νεκροταφείο Καλλιθέας. Ηταν μόλις 55 χρόνων. Συγγραφέας με ταλέντο και σπάνιο ήθος, κατέθεσε την ψυχή της για το ποιοτικό παιδικό βιβλίο. Η πένα της χάρισε όμορφα βιβλία, τα οποία διαβάζονται από πολλούς νέους και κατέταξαν την Ειρ. Μάρρα σε μια ιδιαίτερη θέση στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Υπήρξε άνθρωπος με στόχους για τους οποίους αγωνίστηκε, χωρίς να λιποτακτεί. Εγραψε παραμύθια, διηγήματα, μυθιστορήματα, θέατρο, πλήθος εκπομπών για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ μετέφρασε Γάλλους συγγραφείς. Μεταξύ των θεατρικών της περιλαμβάνονται: "Η χρυσή ροδιά", "Η Ωραία Κοιμωμένη", "Ο δημοσιογράφος Νιαούρης". Εγραψε τα πεζά: "Ο Πολικός και η Μελένια", "Τα δαντελένια χέρια", "Γιαλούσα", "Το άδειο μπουκάλι", "Μια ιστορία για δύο" κ.ά., ενώ δημιούργησε τις σειρές βιβλίων με κασέτα "Παραμύθια που χορεύουν" και "Οπερα". Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ