Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεταπτυχιακά συντήρησης για... χημικούς

Με τη Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης αποφάσισε να ασχοληθεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,οργανώνοντας μεταπτυχιακό τμήμα στη Συντήρηση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Εργων Τέχνης. Το τμήμα φυσικά δεν αφορά στους Συντηρητές Αρχαιοτήτων, διότι αυτοί δεν έχουν πρώτο πτυχίο από Ανώτατο Ιδρυμα, αλλά από το ΤΕΙ. Αφορά στους απόφοιτους γενικά των θετικών επιστημών, οι οποίοι, όμως, δεν είναι συντηρητές και πολύ περισσότερο δεν έχουν βασικές σπουδές στη συντήρηση.

Το ΑΠΘ για να οδηγηθεί σε αυτή την πρωτοβουλία δηλώνει ότι έλαβε υπόψη του το αίτημα της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους να ιδρυθεί Τμήμα Συντηρητών. Και απορούμε διότι το αίτημα η Συντήρηση να είναι τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών και εκπόνησης διδακτορικής διατριβής,δεν είναι κατ' αρχήν αίτημα της Ιεράς Επιστασίας, που δεν είναι και η καθ' ύλην αρμόδια, άλλωστε, να έχει τέτοια αιτήματα, αλλά του κλάδου των Ελλήνων συντηρητών και συνεπικουρείται από σχετικά διεθνή και ευρωπαϊκά ντοκουμέντα, όπως το Κείμενο της Παβία (Οκτώβριος 1997).

Αλλά το ΑΠΘ "για πολλούς λόγους δεν έκρινε σκόπιμο" όπως δηλώνει, να ιδρύσει προπτυχιακό τμήμα, αλλά έκρινε πιο σκόπιμο να ιδρύσει μεταπτυχιακό για όσους έχουν ένα "ισχυρό φυσικοχημικό background". Οι πολλοί λόγοι δεν αναφέρονται, στο μεταξύ είναι γνωστό ότι η Κοινότητα κινεί τέτοια κονδύλια, από τα οποία παίρνει και το ΕΜΠ, χωρίς να θεωρείται αυτονόητη η ενημέρωση των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.Οσο για το Αγιον Ορος είναι γνωστή η εμπλοκή που επιδιώκει να έχει σε θέματα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ζητώντας τη διαχείριση κονδυλίων για τέτοιο έργο, δίχως την αναγκαία εποπτεία του ΥΠΠΟ.

Ζητάει, λοιπόν, το ΑΠΘ από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού να διαθέσει τα εργαστήριά του για να ειδικευτούν στη συντήρηση εικόνων οι σπουδαστές που δεν είναι συντηρητές. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε συνεργασία με την Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, αλλά όχι και με τους Ελληνες συντηρητές που διδάσκουν στο Τμήμα Συντήρησης του ΤΕΙ ούτε με την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ.Ουδείς γνωρίζει το πρόγραμμα σπουδών και το διδακτικό προσωπικό.

Το γεγονός καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και οΣύλλογος Αποφοίτων Συντηρητών του ΤΕΙ, ως υπονομευτικό του αιτήματος η Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης να είναι ανώτατης εκπαίδευσης. Εξάλλου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αρνήθηκε να παραχωρήσει τα εργαστήριά του,ενώ σχετική απάντηση έστειλε και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ,τονίζοντας ότι τα εργαστήρια συντήρησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν είναι εκπαιδευτικοί χώροι, ούτε οι συντηρητές έχουν εκπαιδευτικό ρόλο. Αλλωστε το αίτημα του ΑΠΘ αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόγραμμα σπουδών. Το περίεργο είναι ότι η 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με χώρο ευθύνης το Αγιο Ορος, δέχτηκε να παραχωρήσει εργαστήρια και συντηρητές!

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διάλογος» με τη μνήμη (2006-02-26 00:00:00.0)
Αρχαιολογική «απώλεια» (2002-12-31 00:00:00.0)
Πολιτική επιτροπών (1998-06-19 00:00:00.0)
Δεν αρκεί το μεράκι των εργαζομένων (1998-04-28 00:00:00.0)
Συνάντηση για τη Συντήρηση (1998-03-14 00:00:00.0)
Προσδοκία 15 ετών (1998-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ