Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μήδεια" από την Οπερα Κίνας

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος και μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών,ο κινεζικός θίασος όπερας "Χομπέι Μπαγκ Τζι" παρουσιάζει αύριο στους Δελφούς τη "Μήδεια" του Ευριπίδη.Η "Μήδεια" παρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 1991 και μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκε, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στην Ιαπωνία, στη Λατινική Αμερική κ.α. Ο θίασος αποτελείται από 40 μέλη, στα οποία περιλαμβάνεται ζωντανή ορχήστρα. Το κείμενο του Ευριπίδη μεταφράστηκε από τον καθηγητή Λούο Νιαν Σενγκ,Κινέζο ελληνιστή, μεταφραστή των Ελλήνων κλασικών στα κινεζικά, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου. Σκηνοθέτης της "Μήδειας" είναι ο διευθυντής της Κεντρικής Ακαδημίας Θεάτρου του Πεκίνο Λούο Τζιν Λιν.Πρωταγωνίστρια στον ομώνυμο ρόλο είναι η μεγάλη ερμηνεύτρια της κινεζικής όπερας Πενγκ Χουί Χενγκ,που απέσπασε με το ρόλο της "Μήδειας" το πρώτο βραβείο όπερας της Κίνας.

Για να αντιμετωπιστούν οι εκφραστικές ανάγκες της όπερας του "Χομπέι Μπαγκ Τζι", χρειάστηκε να προσαρμοστεί το κείμενο του Ευριπίδη. Γι' αυτό ο σκηνοθέτης ανέθεσε στον Τζι Ζιου Τσάο,να κάνει το σενάριο. Το ευριπιδικό κείμενο, στην παράσταση της όπερας του Χομπέι, εντάσσεται ως τελευταίο μέρος μιας επικής αφήγησης που προηγείται και αφηγείται τα προηγηθέντα, την Κολχίδα, την Ιωλκό, τον Πελία κ.ά. Αυτό το μέρος ακολουθεί την τεχνική της τυπικής όπερας: Ερωτικές σκηνές, μάχες με δράκοντες, μονομαχίες, μαγικές τελετές. Εδώ ο θίασος δίνει ένα ρεσιτάλ με οικεία μέσα, εργαλεία και τρόπους. Από την άφιξη, όμως, στην Κόρινθο και πέρα, το διασκευασμένο κείμενο του Ευριπίδη ακολουθείται πιστά. Υποχωρούν οι εντυπωσιακές τεχνικές και το δράμα παίρνει το λυρικό του τόνο και τη μελοδραματική του ροπή.

Σημειώνουμε ότι ο θίασος, μετά τους Δελφούς, θα φιλοξενηθεί στη Ζάκυνθο (19/7), στην Κεφαλλονιά (20/7), στην Αρχαία Ολυμπία (22/7), στο Βύρωνα (26/7), στην Κέρκυρα (31/7). Θα ακολουθήσουν παραστάσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ