Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύ κακό για ένα "γυναικείο" καυγά...

Χρόνια πολλά σε εκείνες, που ακούν στο όνομα Μαρίνα. Καλά να είναι, όπου κι αν είναι. Εμείς, όμως, όπως πάντα, είμαστε εδώ και ψηνόμαστε. Ονειρα κάνουμε πως, να, του χρόνου τέτοια μέρα, θα είμαστε σε κάποιο νησί, εδώ ή στο εξωτερικό. Πάντως, όχι σπίτι μας. Προς το παρόν, θα προσγειωθούμε. Θα αφήσουμε τα όνειρα και τα ευχολόγια και θα δούμε τι μας επιφυλάσσει η τηλεοπτική ...αστική βραδιά.

Από την ΕΤ - 3 στις 23.00 "Η ωραία καυγατζού" του Ζαν Ριβέτ.

Μια ελεύθερη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ονορέ ντε Μπαλζάκ "Το άγνωστο αριστούργημα", που κέρδισε το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών του 1991. Ο Νικολά, ένας νεαρός ζωγράφος, και η φίλη του Μάριαν βρίσκονται στη Νότια Γαλλία, όπου πρόκειται να συναντήσουν ένα φίλο τους, ένα συλλέκτη έργων τέχνης, τον Πορμπίς. Αυτός θα τους οδηγήσει στο σπίτι ενός διάσημου ζωγράφου, που ο νεαρός ζωγράφος θαυμάζει πολύ. Ο Ριβέτ ακολουθεί πιστά ό,τι του έμαθε ο δάσκαλός του, ο Ζαν Ρενουάρ, ότι, δηλαδή, η ζωγραφική είναι μυστική, αλλά το σινεμά είναι ακόμη περισσότερο. Είναι σαν μια ταυρομαχία, μια τέχνη για παθιασμένους θεατές.

Από την ΕΤ - 1 στις 23.45 "Η δεύτερη φορά" του Μίμο Καλοπρέστι.

Ενας καθηγητής, που ακόμη έχει μέσα στο κεφάλι του μια σφαίρα από μια επίθεση των Ερυθρών Ταξιαρχιών, συναντά τυχαία σε κάποιο δρόμο του Τορίνο τη γυναίκα που τον πυροβόλησε. Ξαφνιάζεται που τη βλέπει και οι αναμνήσεις του, που, άλλωστε, ποτέ δεν έσβησαν, γίνονται τώρα πιο έντονες. Και την ακολουθεί. Το βράδυ, εκείνη επιστρέφει στη φυλακή, διότι όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια της ιστορίας, έχει δείξει καλή διαγωγή και της επιτρέπουν ακόμη και να εργάζεται. Τα συναισθήματα του καθηγητή μοιάζουν να είναι ξεκάθαρα: Τη μισεί. Ομως, δεν είναι μονάχα το μίσος που τον κάνει να γίνεται η σκιά της, που την παρακολουθεί, που την κατηγορεί, που την απειλεί. Είναι και κάτι άλλο, είναι άλλη όψη του μίσους. Είναι ο έρωτας. Ενας σκεπτόμενος άνθρωπος, που προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, προσπαθεί μάταια να καταλάβει την πράξη της τρομοκρατίας που χτύπησε και τον ίδιο χωρίς λόγο. Με τον Νάνι Μορέτι και τη Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.

Από τη ΝΕΤ στις 22.30 "Μια γυναικεία υπόθεση" του Κλοντ Σαμπρόλ.

Ο σκηνοθέτης βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία, που συνέβη στην Κατοχή και τη μετέφερε με το δικό του τρόπο στον κινηματογράφο. Η "ηρωίδα" δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, δεν είναι τίποτε άλλο από μια γυναίκα που δεν την ενδιαφέρει η δυστυχία των άλλων, παρά μονάχα η δική της ευτυχία. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που βοηθάει στην αρχή αφιλοκερδώς μια γειτόνισσά της να κάνει έκτρωση, αλλά έπειτα το κάνει με αμοιβή, δηλαδή γίνεται επαγγελματίας. Ο σύζυγός της, που επιστρέφει από την αιχμαλωσία, την πιάνει μια μέρα με τον εραστή της και την καταγγέλλει στις αρχές. Η γυναίκα καταδικάζεται και εκτελείται για παραδειγματισμό. Με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.30 "Πολύ κακό για το τίποτε" του Κένεθ Μπράνα.Μια υποδειγματική κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης αριστουργηματικής κωμωδίας του Σαίξπηρ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την εξαιρετική Εμα Τόμπσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ