Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Οι 4 "μεγάλοι" της ΕΕ θα κάνουν "κουμάντο"

Μόνο 3 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κατέχουν πάνω από 56% του μετοχικού κεφαλαίου της νεοϊδρυθείσας ΕΚΤ

Οι 4 "μεγάλοι" της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία) θα κάνουν "κουμάντο" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς οι κυβερνήσεις τους θα αποφασίζουν για τη νομισματική, την πιστωτική και τη συναλλαγματική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των άλλων 11 χωρών - μελών της ΕΕ. Αυτό προκύπτει από το πακέτο μετοχών, που θα έχει η κεντρική τράπεζα κάθε χώρας - μέλους, στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ με βάση τις αποφάσεις που πάρθηκαν πρόσφατα για την κατανομή των μετοχών της ΕΚΤ (δηλαδή την εθνική συμμετοχή των μετοχών των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ΕΕ των "15" στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ). Στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ - που θα πλησιάσει τα 4 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ (πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές) - το ποσοστό συμμετοχής της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αγγλίας, αγγίζει το 71%, με τις άλλες 11 χώρες - μέλη της ΕΕ να μοιράζονται μεταξύ τους το υπόλοιπο 29%!

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, προβλέπει πως η ΕΚΤ, που θα ιδρυθεί με την υλοποίηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), θα έχει υπεραρμοδιότητες στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής των χωρών - μελών της ΕΕ. Πρόβλεπε δηλαδή, ότι στην ουσία η νομισματική, πιστωτική και συναλλαγματική πολιτική των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, δε θα χαράσσεται και αποφασίζεται από τις εθνικές κυβερνήσεις ή τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά από την ΕΚΤ. Με βάση τις παραπάνω επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ψηφίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα ο νόμος για την ανεξαρτησία της Τράπεζα της Ελλάδας από την ελληνική κυβέρνηση και την εξάρτησή της από την ΕΚΤ (δηλαδή το διευθυντήριο των Βρυξελλών). Ανάλογοι νόμοι ψηφίστηκαν και σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

Το γεγονός, ότι στην ΕΕ των "15" θα κάνουν "κουμάντο" το "κλαμπ" των ισχυρών της Κοινότητας, με πρωταγωνιστή τη Γερμανία, φαίνεται τόσο από τη σύνθεση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και από τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου. Στον πίνακα με τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου που παραθέτουμε, φαίνεται το μερίδιο (ποσοστό πακέτου των μετοχών) κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ στο μετοχικού κεφαλαίου της ΕΚΤ. Από τον πίνακα αυτό, προκύπτει ότι το πρώτο βιολί, θα είναι η Γερμανία (κατέχει το 25% των μετοχών) και ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία (56,24%)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ