Κυριακή 19 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλες εκπτώσεις αλλά ο τζίρος... μικρός

Η πολύχρονη συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων είναι εμφανής και στην αγορά, όπου - παρά τις μεγάλες εκπτώσεις - η κίνηση και οι πωλήσεις παραμένουν πεσμένες, καθώς για τα ισχνά πορτοφόλια των εργαζομένων οι τιμές θεωρούνται υψηλές

"Ελλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου". Με τη λαϊκή αυτή ρήση θα μπορούσε κανείς να αποδώσει, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την εικόνα που επικρατεί στην αγορά από τις πρώτες ήδη βδομάδες των εκπτώσεων. Οσο κι αν ακούγεται κοινότοπο σε κάποιους, είναι η μόνιμα επαναλαμβανόμενη πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων, που έχει καθιερώσει η εισοδηματική πολιτική της συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, η οποία κι αυτή πλέον είναι... "κοινότοπη". Αυτό, εξάλλου, μεταφέρουν και οι έμποροι, οι οποίοι, έχοντας εναποθέσει κάποιες ελάχιστες ελπίδες για προσωρινή αναθέρμανση της "παγωμάρας" που επικρατεί στην αγορά χρόνια τώρα και σε όλη τη διάρκεια του έτους, τις βλέπουν στην πράξη να βουλιάζουν στην αδυναμία του καταναλωτικού κοινού να τις επαληθεύσει.

Οσο κι αν τα ποσοστά των εκπτώσεων κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά, "ελκυστικά" επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμα και το 50% από την πρώτη μέρα των εκπτώσεων, που άρχισαν την 1η Ιούλη, η κίνηση των καταναλωτών περιορίζεται ως επί το πλείστον έξω από καταστήματα. Οι έμποροι τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές περιορίζουν όλο και περισσότερο τις αγορές τους στα εντελώς απαραίτητα, αφού τα επιδόματα αδείας για τις καλοκαιρινές διακοπές εξανεμίζονται στο "πι και φι" για την κάλυψη μιας σειράς ανελαστικών δαπανών, που το προηγούμενο διάστημα "έμειναν πίσω". Ενώ, ακόμα και η στοιχειώδης κίνηση των πρώτων ημερών των εκπτώσεων δεν είναι αρκετή σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν τις απώλειες όλου του προηγούμενου διαστήματος. Ηδη, στην τρίτη βδομάδα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου κάνει λόγο για πτώση του τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Εξάλλου, αυτονόητο είναι ότι και η στοιχειώδης αυτή κίνηση των πρώτων ημερών - που αλίμονο αν δε σημειωνόταν - για τις αγορές των εντελώς απαραίτητων ειδών, δεν μπορεί να σταθεί αρκετή για να ανατρέψει την εικόνα της αγοράς, που πνίγεται στα "φέσια" και τα "λουκέτα". Μόνο τον Ιούνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν συνολικά τα 28,32 δισ. δρχ., ενώ οι επιχειρήσεις που οδηγήθηκαν σε πτώχευση έφτασαν τις 410, αυξημένες σε σχέση με τον Ιούνη του '97 κατά 73%!

Την ίδια στιγμή, δε, που το εισόδημα των εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν τους φυσικούς πελάτες των καταστημάτων, αδυνατεί να αναθερμάνει, έστω και να συντηρήσει την αγορά, οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν και τη ζούγκλα του ανταγωνισμού, που επιβάλλουν τα μεγαλοκαταστήματα με διάφορους τρόπους, μεταξύ αυτών και με την καθιέρωση εκπτώσεων και προσφορών όλο το χρόνο, που στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως καταγγέλλουν οι έμποροι, είναι πλασματικές. Ο Αλ. Σπύρου,μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τονίζει χαρακτηριστικά ότι, όταν οι εκπτώσεις γίνονταν ένα μήνα το χειμώνα και ένα το καλοκαίρι ήταν και πραγματικές και ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των καταναλωτών και των εμπόρων. Σήμερα έχουν χάσει κάθε αξία. Αυτό σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων δημιουργεί την κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι μικρέμποροι, να εξαντλούνται όλα ταπεριθώρια εκπτώσεων και τα προϊόντα τους να μένουν στα ράφια.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο -10% η κίνηση στην αγορά (2011-02-02 00:00:00.0)
Χειμερινές εκπτώσεις από τις 22 Γενάρη (2007-01-05 00:00:00.0)
«Σινε»... εμπορικόν (2006-07-13 00:00:00.0)
Οι παρατεταμένες εκπτώσεις είναι ασύμφορες (1998-02-05 00:00:00.0)
Ασυδοσία για λόγους... αρχής (1997-03-14 00:00:00.0)
Υποτονική η κίνηση και στη Θεσσαλονίκη (1997-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ