Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χρώματα" για τη φύση και τον Μάνο

Αφιερωμένη στη φύση είναι η συναυλία, που θα δώσει η "Ορχήστρα των Χρωμάτων",τη Δευτέρα (27/7), στο Ηρώδειο (9μμ), με την έκτη συμφωνία (Ποιμενική) του Μπετόβεν,ένα έργο - πρόκληση για κάθε ορχήστρα και μαέστρο και το μουσικό παραμύθι "Η συνέλευση των ζώων" του Γιώργου Κουρουπού (σε κείμενο του Περικλή Κοροβέση), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη.Η βραδιά, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ορχήστρας, Γ. Κουρουπό, συνδυάζει την τριπλή επιθυμία για: ένα αφιέρωμα στο περιβάλλον, συνεργασία με σχολεία (στη συναυλία συμπράττει η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης), καθώς και ν' ακουστεί "Η συνέλευση των ζώων", ένα έργο που γράφτηκε το '80 και πρωτοπαρουσιάστηκε σε μορφή για φωνή και πιάνο.

"Αρχισα να γράφω παραμύθια", εξήγησε ο Π. Κοροβέσης, "όταν ο γιος μου ήταν μικρός και δεν έβρισκα αυτά που ήθελα στα βιβλία. Ενα από αυτά είναι "Η συνέλευση των ζώων", που αφορά στη φύση και τον άνθρωπο, που την εκμεταλλεύεται". Η ιστορία του παραμυθιού απλή, μα και πολυσήμαντη: Τα ζώα της ζούγκλας προσπαθούν να επιτύχουν διαρκή ειρήνη, ομόνοια και γαλήνη, ώσπου εμφανίζεται ο άνθρωπος ως ελπίδα σωτηρίας. Η παρέμβασή του ωστόσο διαψεύδει τις ελπίδες όλων, προσθέτοντας νέα δεινά στη γη μας. Το μουσικό παραμύθι, που έχει τη μορφή μονόπρακτης όπερας παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ενορχήστρωση Κωστή Κριτσωτάκη.Ερμηνευτής και πάλι είναι ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς.Τιμές εισιτηρίων: 8.000 - 4.000 δραχμές, φοιτητικά 2.000 δρχ.

  • Στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί και το "Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις",η ορχήστρα που έχει ως μοναδικό της στόχο την εκτέλεση και διάδοση του έργου του αξέχαστου συνθέτη. Στις 5 Αυγούστου, σε διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού θα παρουσιάσει δύο από τους γνωστότερους λαϊκούς κύκλους τραγουδιών του: "Αθανασία" και "Για την Ελένη",με ερμηνευτές τους Δήμητρα Γαλάνη, Ηλία Λιούγκο και Αλκίνοο Ιωαννίδη.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, μια ενότητα τραγουδιών που ο Μ. Χατζιδάκις είχε παρουσιάσει στο "Σείριο" - ΖΟΟΜ το 1986, με τη Δ. Γαλάνη. Οι ενορχηστρώσεις είναι του ίδιου του συνθέτη και του Νίκου Κυπουργού,που έχει και την καλλιτεχνική ευθύνη του μουσικού συνόλου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10.000 - 4.000 δραχμές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ