Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΟΝΙΚΗΣ
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στην Ιονική - υιοθετώντας τη λογική του "μικρότερου κακού" - δήλωσε χτες πρόθυμος να συζητήσει την πώληση του 25% της τράπεζας και την παράδοση του μάνατζμεντ. Ακόμα ετοιμάζουν την αγωγή που "θα" καταθέσουν στα δικαστήρια για να εμποδίσουν την εκποίηση του 51% των μετοχών της Ιονικής

Ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών χαρακτηρίζει η ηγεσία του συλλόγου εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας την εμμονή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την Ιονική και μάλιστα σε τίμημα εξαιρετικά χαμηλότερο σε σχέση με την πραγματική της αξία. Τα παραπάνω προέκυψαν κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων της Ιονικής ενόψει της κατάθεσης αγωγής κατά της εγκυρότητας της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας της 19ης Ιούνη 1998 - η οποία ωστόσο ετοιμάζεται με αισθητή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Εντύπωση πάντως προκαλεί η καταρχήν θετική τοποθέτηση που διατύπωσε χτες για πρώτη φορά επίσημα ο πρόεδρος του συλλόγουΓ. Μαρκάκης,στο σενάριο επιλογής στρατηγικού επενδυτή για την τράπεζα, ο οποίος θα είχε στην κατοχή του πακέτο μετοχών της τάξης του 25%. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Μαρκάκης τόνισε ότι ο σύλλογος "θα κουβέντιαζε" την επιλογή μιας τέτοιας λύσης από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά πρόκειται για την αποδοχή ενός μικρότερου σκανδάλου - στον αντίποδα του μέγιστου που συντελείται αυτό το διάστημα - για το μέλλον της Ιονικής, θέση που εντάσσεται στη λογική της φράσης "το μη χείρον βέλτιστον" και υποτιμά τη δυναμικότητα και τη μαζικότητα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των προηγούμενων μηνών...

Αφορμή για τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είναι η αγωγή που ετοιμάζεται να καταθέσει ο σύλλογος εργαζομένων της Ιονικής κατά της εγκυρότητας της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας, κατά την οποία είχε επικυρωθεί η κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Στο σημείο αιχμής της αγωγής που πρόκειται να κατατεθεί αναφέρθηκε ο δικηγόρος Ν. Φραγκάκης, που έχει αναλάβει τη νομική ευθύνη προσβολής της εγκυρότητας της γενικής συνέλευσης. Αναφερόμενος στην ιδιόρρυθμη διαδικασία πραγματοποίησης της γενικής συνέλευσης (με συνοπτικές διαδικασίες σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που αρχικά είχε προγραμματιστεί) θύμισε ότι αποτέλεσμα ήταν να παραστούν 104 μέτοχοι αντί για τους 724 που είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα τις μετοχές τους και είχαν κατά πάσα πιθανότητα προσέλθει για να συμμετάσχουν το πρωί στη γενική συνέλευση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε επίσης το περιεχόμενο της αγωγής θα σταθεί ιδιαίτερα στα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το αν είναι δυνατή η ρύθμιση του τόπου και χρόνου μιας γενικής συνέλευσης κατά τρόπο διαφορετικό από εκείνον που οριζόταν στη δημοσιευμένη πρόσκληση και με το αν επιτρέπεται η πλήρης (και όχι προσωρινή, όπως θέλει ο νόμος) ικανοποίηση του δικαιώματος στην οποία προέβη με εξαιρετική ταχύτητα το δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο Γ. Μαρκάκης, αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στο γεγονός της σύνδεσης του τιμήματος πώλησης του 51% των μετοχών της Ιονικής με τη χρηματιστηριακή της αξία, κάτι που όπως τόνισε υποεκτιμά την πραγματική της αξία η οποία ανέρχεται σε περισσότερα από 1,3 τρισ. δρχ. Κι αυτό συνυπολογιζόμενης της συνολικής της περιουσίας που περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία "Χίλτον" και 7 κερδοφόρες θυγατρικές εταιρίες. Αναφέρθηκε επίσης στην ασυνέπεια της κυβέρνησης, η οποία ενώ είχε δεσμευτεί για πλήρη διασφάλιση των θέσεων των 4.000 εργαζόμενων της Ιονικής, δεν τήρησε την υπόσχεσή της στη δημοσιευμένη προκήρυξη για την πώληση της Ιονικής.

Τέλος αξιοσημείωτη είναι η επισήμανσή του για την εκβιαστικού χαρακτήρα τακτική της διοίκησης της Ιονικής, ο οποία άρχισε να στέλνει προκλήσεις σε εργαζόμενους για απολογία, με αφορμή τα επεισόδια που προκλήθηκαν το πρωί της 19ης Ιούνη 1998 λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της γενικής συνέλευσης. Οπως κατήγγειλε ο ίδιος δύο από τις προαναφερόμενες προσκλήσεις έφτασαν σε άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή στα επεισόδια(ένας εκ των οποίων είναι ο αθλητής Κ. Τζίβας, ο οποίος αυτό το διάστημα είναι αποσπασμένος) γεγονός που ενισχύει τον εκβιαστικό χαρακτήρα των κινήσεων αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ