Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες προκλητικές αξιώσεις προβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι

Με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ και την εξαμηνιαία έκθεση του ΕΒΕΑ, η ηγεσία των εμποροβιομηχάνων επικροτεί τη μέχρι τώρα οικονομική πολιτική, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση Σημίτη να πάρει και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Νέες προκλητικές αξιώσεις, προβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι θεωρούν την πολιτική λιτότητας του Μάαστριχτ ...ήπια και καλούν την κυβέρνηση να την κάνει πιο σκληρή με τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων! Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της τριμηνιαίας και εξαμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία, που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ). Και οι δύο φορείς, που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων, επικροτούν την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και δηλώνουν πως κατανοούν τις δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση Σημίτη στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά, παράλληλα, δε διστάζουν να προβάλλουν και νέες αξιώσεις, προειδοποιώντας πως, αν δεν ικανοποιηθούν οι "συμβουλές" τους για νέα μέτρα, θα αρχίσουν και πάλι να κερδοσκοπούν σε βάρος της δραχμής!

Ιδού μερικές από τις εκτιμήσεις και αξιώσεις της ηγεσίας των εμποροβιομηχάνων, όπως διατυπώνονται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ (εκφράζει τις θέσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, από τους φορείς των οποίων και χρηματοδοτείται), που δόθηκε χτες δημοσιότητα:

  • Διατυπώνουν την άποψη ότι "το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος επιβάλλεται να μειωθούν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα απ' αυτά που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο φαύλος κύκλος των υψηλών επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει κερδοσκοπία σε βάρος της δραχμής"! Προειδοποιούν, δηλαδή, και απειλούν πως, αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους για σκλήρυνση της λιτότητας, θα πιάσουν πάλι δουλιά οι κερδοσκόποι.
  • Διαπιστώνουν ότι "οι διαρθρωτικές αλλαγές (σ. σ. με τον όρο διαρθρωτικές αλλαγές, εννοούν την εκποίησης της δημόσιας περιουσίας με την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων και την υπονόμευση του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος) προχωρούν σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης". Ομως, θεωρούν πως "ο προσανατολισμός του σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών συνεχίζει να αγνοεί τη σπουδαιότητα των αγορών" και θεωρούν πως για να ξεπεραστεί αυτό το... πρόβλημα "η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές".
  • Εκφράζουν την κατανόησή τους για τις δυσκολίες στην ταχύτερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημειώνοντας πως "δεν μπορεί να υποεκτιμήσει κανείς τη μεγάλη αντίσταση, που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση κατά την εφαρμογή του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων". Ετσι, επικαλούμενοι το μπαράζ αντιδράσεων που προκάλεσε η εμμονή της κυβέρνησης να υπονομεύσει την "Ολυμπιακή Αεροπορία" ή να εκποιήσει την Ιονική Τράπεζα, οι εμποροβιομήχανοι με την έκθεση του ΙΟΒΕ αποδίδουν αυτές τις αντιστάσεις σε 3 παράγοντες: Στο "λαϊκισμό που χαρακτηρίζει κάποιες πολιτικές δυνάμεις μέσα και έξω από το κυβερνών κόμμα" (οι λαϊκές αντιδράσεις και η αντίθεση των πολιτικών στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών είναι για τους εμποροβιομηχάνους ..."λαϊκισμός"!), στις δυνάμεις αδράνειας του στάτους κβο που κάνουν υψηλό το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων και στην έλλειψη τεχνογνωσίας"...
  • Ομολογούν ότι "το εργατικό δυναμικό που εισρέει, μέσω νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης από την Αλβανία και αλλού, ασκεί πτωτικές πιέσεις στους πραγματικούς μισθούς σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας", καθώς επίσης και ότι έχουμε μείωση της απασχόλησης σε παραγωγικές δραστηριότητες (μεταποίηση, βαριά βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα) και αύξησης στις υπηρεσίες.
  • Προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός - που, ήδη, κινείται εκτός τροχιάς - θα κλείσει, στο τέλος του 1998, σε μέσα επίπεδα στο 4,8%, ποσοστό που είναι σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, η έκθεση του ΙΟΒΕ θεωρεί "εφικτό" το στόχο για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο επόμενο 18μηνο με συνέπεια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέτρων που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει, όταν έκανε την υποτίμηση της δραχμής. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση "να εμπιστευτεί τις αγορές πολύ περισσότερο από ό,τι φαίνεται ότι κάνει προς το παρόν". Δηλαδή να στηρίζει τους εμποροβιομηχάνους και να στηρίζεται σ' αυτούς!

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η εξαμηνιαία έκθεση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ΑΘήνας (ΕΒΕΑ), με την οποία η ηγεσία των εμποροβιομηχάνων:

Θεωρεί "θετική τη στροφή της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές αλλαγές μετά την υποτίμηση", παράλληλα την κατηγορεί για "παλινωδίες" στην εφαρμογή των "διαρθρωτικών αλλαγών" και σημειώνει ότι για να εκπληρωθεί ο στόχος ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001, θα πρέπει να παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στα πλαίσια αυτά, η ηγεσία του ΕΒΕΑ προτείνει μεταξύ άλλων να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ, να διατεθεί η πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ σε ιδιώτες, να πουληθεί η "Ολυμπιακή", καθώς και οι δύο μεγάλες κρατικές τράπεζες Εθνική και Εμπορική. Επίσης, να προωθηθούν εδώ και τώρα η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ