Κυριακή 26 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΙ 1982 - 9Ο ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ
Ηταν όλοι τους... γίγαντες

Η ΕΣΣΔ, με επτά παίκτες πάνω από 2.02, στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη και τελευταία φορά στην ιστορία της

Τι δουλιά έχει η Κολομβία με το μπάσκετ; Κανείς δεν κατάλαβε την απόφαση της ΦΙΜΠΑ να αναθέσει τη διοργάνωση στη μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής, αλλά στο τέλος ελάχιστοι το μετάνιωσαν. Οι Κολομβιανοί ξέχασαν για λίγο το ποδόσφαιρο και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για την αγωνιστική επιτυχία του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Η ομάδα τους, όπως και πριν τέσσερα χρόνια η αντίστοιχη των Φιλιππίνων, απέτυχε παταγωδώς. Προκρίθηκε ως γηπεδούχος χωρίς αγώνες στην τελική φάση, όπου ηττήθηκε διαδοχικά από την Ισπανία με 84-137, την ΕΣΣΔ με 76-143, τις ΗΠΑ με 83-100, την Αυστραλία με 63-72, τη Γιουγκοσλαβία με 88-97 και τον Καναδά με 79-107. Κατέκτησε πάντως την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, κι αυτό είναι το τραγελαφικό της υπόθεσης. Εμεινε εκτός διοργάνωσης π.χ. η Ιταλία, που θα μπορούσε να ανέβει ακόμα και στο βάθρο και βρέθηκε στην επτάδα η Κολομβία, επειδή αυτό προέβλεπε το σύστημα που επέλεξε η ΦΙΜΠΑ για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξάχθηκαν στις πόλεις Μπουσαραμάνγκα, Μπεντεγίν, Μπογκοτά, με μοναδικό... θύμα τη Βραζιλία, που ηττήθηκε από ΕΣΣΔ και Αυστραλία και έμεινε εκτός επτάδας. Η τελική φάση φιλοξενήθηκε στο ορεινό Κάλι, επειδή διέθετε το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο στη χώρα (27.000 θέσεις).

Ο Αλ. Γκομέλσκι, που δύο χρόνια νωρίτερα είδε την ομάδα του στην Ολυμπιάδα της Μόσχας να μένει εκτός τελικού, κατάφερε να κατακτήσει ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο. Ο Σ. Μπέλοφ εγκατέλειψε την ενεργό δράση, αλλά οι... νεοσύλλεκτοι Βάλτερ, Ταρακάνοφ, Χομίτσιους, Ντεριούγκιν, Σαμπόνις, μαζί με τους Ερέμιν, Τκατσένκο, Μπελοστένιν, Μίσκιν, Λαπάτοφ, Γιοβάισα, δημιούργησαν ένα πανίσχυρο συγκρότημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 12 παίκτες της σοβιετικής ομάδας οι 7 είχαν ύψος πάνω από 2.02μ. Στους δέκα αγώνες που έδωσε, έκανε μία και μοναδική ήττα, για την οποία μάλιστα δέχτηκε σκληρή κριτική από τον παγκόσμιο Τύπο. Στην πρεμιέρα της ημιτελικής φάσης οι ΗΠΑ επικράτησαν 88-81 της Γιουγκοσλαβίας. Ακολούθησε το παιχνίδι ΕΣΣΔ - Γιουγκοσλαβίας, από το οποίο θα έβγαινε η μία από τις δύο ομάδες του τελικού. Ο Μίσκιν σημείωσε 22 πόντους, ο Κιτσάνοβιτς που αναδείχτηκε και πολυτιμότερος παίκτης των αγώνων 28, αλλά η Σοβιετική Ενωση πήρε τη νίκη με 99-94. Εχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση στον τελικό, η ΕΣΣΔ αντιμετώπισε αδιάφορα τις ΗΠΑ, που μόνο με νίκη έπαιρναν το δεύτερο εισιτήριο. Ο Γκομέλσκι ξεκίνησε με τη δεύτερη πεντάδα, η ομάδα του ηττήθηκε 93-99 και ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι σκοπίμως δε διεκδίκησε τη νίκη, επειδή θεωρούσε την ομάδα των ΗΠΑ πιο προσιτό αντίπαλο για τον τελικό. Εκεί βέβαια, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Οι Αμερικάνοι καθοδηγούμενοι από τον Ράιβερς, που αργότερα έκανε καριέρα στους Ατλάντα Χοκς, προσπάθησαν για το καλύτερο. Ηττήθηκαν με 95-94, αλλά είχαν να λένε ότι αστόχησαν στην τελευταία επίθεση του αγώνα. Στο μικρό τελικό η Ισπανία των Σιμπίλιο, Κορμπαλάν, Σολοθάμπαλ, Σαν Επιφάνιο, Μαρτίν, προσπάθησε να εξαντλήσει στο τρέξιμο τη... γερασμένη ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά το μόνο που πέτυχε ήταν να ηττηθεί με 117-119.

Μεγάλος τελικός: ΕΣΣΔ - ΗΠΑ...........95-94

Μικρός τελικός: Γιουγκ/βία - Ισπανία 119-117

Η τελική κατάταξη: 1. ΕΣΣΔ, 2. ΗΠΑ, 3. Γιουγκοσλαβία, 4. Ισπανία, 5. Αυστραλία, 6. Καναδάς, 7. Κολομβία, 8. Βραζιλία, 9. Παναμάς, 10. Τσεχοσλοβακία, 11. Ουρουγουάη, 12. Κίνα, 13. Ακτή Ελεφαντοστού.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ