Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποσχέσεις για μείωση των επιτοκίων μετά το ... 2000

Μιλώντας χτες στο Ζάππειο, ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας έκανε λόγο για "εθνική επιλογή", που αποτελεί η είσοδος της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ το 2001 και, στα πλαίσια αυτά, διατύπωσε την πρόβλεψη πως με την ένταξη στην ΟΝΕ θα μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων γύρω στο 6 - 7%

Πτώση των επιτοκίων μετά το ...2000 και εφόσον η χώρα έχει μπει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο υπουργός, με αφορμή την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Μετάβασης στο ΕΥΡΩ από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Ζάππειο υπό την προεδρία του.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, με την παραπάνω αφορμή, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, τις γνωστές δηλώσεις του περί "εθνικής επιλογής", που αποτελεί η είσοδος της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ το 2001, επιδιδόμενος σε μία δημαγωγικού χαρακτήρα ομιλία, για τα, δήθεν, οφέλη που θα επιφέρει στην Ελλάδα η εξέλιξη αυτή. Στα πλαίσια αυτά, έκανε λόγο για επικείμενη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων σε επίπεδα της τάξης του 6 - 7%, όταν η χώρα ενταχθεί στην ΟΝΕ, ομολογώντας, παράλληλα, ότι ανάλογη μείωση θα υποστούν και τα επιτόκια καταθέσεων, κάτι που θα πλήξει καίρια τους μικροκαταθέτες, που συνήθως τοποθετούν τις αποταμιεύσεις τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Ο Γ. Παπαντωνίου προσπάθησε, βέβαια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται απ' αυτήν την εξέλιξη και στα επιτόκια καταθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια χορηγήσεων θα μειωθούν με εμφανώς ταχύτερους ρυθμούς. Αποτέλεσμα αυτού, όπως είπε, θα είναι να μειωθεί η "ψαλίδα" που υπάρχει σήμερα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων (η οποία σήμερα είναι της τάξης των 7 - 8 μονάδων) στα ευρωπαϊκά επίπεδα, όπου η αντίστοιχη διαφορά είναι της τάξης των 2 - 4 μονάδων. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι τράπεζες - κατά τη συνήθη μέχρι σήμερα τακτική τους - ενδεχομένως θα εξαντλήσουν μέχρι τέλους τα περιθώρια διατήρησης του "ανοίγματος" μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, σε βάρος πάντα των πρώτων.

Τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού σχολίασε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ι. Στράτος,ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, επισημαίνοντας "την ανάγκη εγκαίρως η χώρα μας να μπει στον όλο μηχανισμό του ΕΥΡΩ", διότι "θα είναι καταστροφικές οι επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν μπούμε και θα περιθωριοποιηθεί η χώρα μας"! Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του Γ. Παπαντωνίου για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, χαρακτήρισε "ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις" το να μπορούν να έχουν επιτόκια αντίστοιχα με τα επιτόκια που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας, παράλληλα, την προσπάθεια, που θα πρέπει να επιδείξουν "οι τράπεζες, προκειμένου να οργανωθούν σε βαθμό, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακριβώς τον ανταγωνισμό από τις ξένες τράπεζες".

Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου, αναφερόμενος στους κλάδους και τομείς της οικονομίας που δε θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα του ΕΥΡΩ, υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση από τα κονδύλια των Διαρθρωτικών Ταμείων στα πλαίσια του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ