Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν προκλητικά περισσότερα προνόμια

Η ηγεσία του ΣΕΒ ζήτησε από την κυβέρνηση την αύξηση των ενισχύσεων (εθνικών και κοινοτικών), για επενδύσεις που υπάγονται στο άρθρο 23β του αναπτυξιακού νόμου, κατά 17 δισ. δραχμές, καθώς και ταχύτερη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας

Σημαντικές αξιώσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων - και άρα των κερδών και υπερκερδών τους - πρόβαλαν εκ νέου χτες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο τους τη λαϊκή παροιμία που λέει "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη"! Η ηγεσία του ΣΕΒ, που πρόβαλε τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων για διεύρυνση και ενίσχυση των προνομίων (επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν από το κράτος) δεν έκρυψε ότι έχουν ήδη αποσπάσει τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ικανοποίηση ορισμένων από τις αξιώσεις που προβάλλουν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ι. Στράτος,ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί υπέβαλλε προσφάτως αίτημα στον Γ. Παπαντωνίου για αύξηση των ενισχύσεων (εθνικών και κοινοτικών), που δίνονται σε επενδύσεις που υπάγονται στο άρθρο 23β του αναπτυξιακού νόμου, κατά 17 δισ. δραχμές, (6 δισ. δρχ. εθνική συμμετοχή και 11 δισ. δρχ. κοινοτική).Το επιχείρημα που προβάλλουν οι βιομήχανοι για την επιπλέον αυτή ενίσχυση - καθώς ήδη στα πλαίσια του ίδιου άρθρου έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 52 δισ. δραχμών - είναι η πληθώρα των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί. Αυτά τα επενδυτικά σχέδια, υποστηρίζει η ηγεσία του ΣΕΒ, δε θα πρέπει να μείνουν έξω από τα ευνοϊκά κίνητρα, αφού η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σημαίνει και ανάπτυξη της οικονομίας. Αποσιωπούν βέβαια, ότι από το 1995 που ισχύει ο αναπτυξιακός νόμος, έχουν δοθεί εκατοντάδες δισ. δρχ. σε επιχειρήσεις και το μόνο όφελος ήταν ο πολλαπλασιασμός των κερδών τους. Το αίτημα αυτό, όπως δήλωσε ο Ι. Στράτος έχει γίνει ήδη αποδεκτό από τον Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δεσμεύτηκε σχετικά και αναμένεται η σχετική απόφαση, η οποία, όπως τονίστηκε, δε θα πρέπει να καθυστερήσει.

Στα ίδια πλαίσια, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων ζήτησαν χτες για μία ακόμη φορά, γρηγορότερους ρυθμούς προώθησης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Αξίωσαν δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας - όπως αυτή καθορίζεται από την 6η Οδηγία της Κομισιόν - με ταχύτερους ρυθμούς. Παράλληλα πρόβαλλαν και μια σειρά αντιρρήσεις στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση ετοιμάζει. Συνέδεσαν το θέμα με την τιμολογιακή πολιτική των καυσίμων και έκαναν λόγω για φθηνά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνοντας αυξήσεις όλων των τιμολογίων, πλην του βιομηχανικού.

Επιπλέον ζήτησαν να υπάρχει μία ενιαία Ρυθμιστική Αρχή για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, η οποία να διαθέτει ανεξαρτησία και αυτονομία, επικρίνοντας τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι δίνει πολλές αρμοδιότητες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνέντευξη οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επανέλαβαν τις γνωστές τους θέσεις περί ιδιωτικοποιήσεων, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και των αστικών συγκοινωνιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιος «πήρε το μάθημα»; (2001-06-20 00:00:00.0)
Αξιώσεις για τη μεγιστοποίηση των κερδών (2000-05-23 00:00:00.0)
«Ανταγωνιστικότητα», ο νέος «εθνικός» στόχος! (2000-01-21 00:00:00.0)
Αξιώσεις για λουκέτα και εκποίηση των προβληματικών (1996-03-21 00:00:00.0)
Οι αξιώσεις του ΣΕΒ (1996-02-14 00:00:00.0)
Και "μπράβο" και παράπονα (1996-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ