Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Αξιώσεις για λουκέτα και εκποίηση των προβληματικών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Ι. Στράτο, ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική για την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας "κάνουμε ό,τι μπορούμε"!

"Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις". Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ σύμφωνα με όσα είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με τους βιομηχανικούς συντάκτες ο πρόεδρος του συνδέσμου, Ι. Στράτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική για την... καθυστέρηση στην υλοποίηση της αξίωσης των βιομηχάνων για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με το επιχείρημα ότι "δεν μπορούν να προχωρήσουν με ρυθμούς πέραν της ανοχής της κοινωνίας".

Στην ίδια συνέντευξη, η ηγεσία του ΣΕΒ αξίωσε απ' την κυβέρνηση τον οικονομικό στραγγαλισμό των προβληματικών επιχειρήσεων,διατυπώνοντας και συγκεκριμένους τρόπους, όπως η πρόταση που θα διατυπώσουν στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο των ελληνικών τραπεζών Θ. Καρατζά,να παγώσουν οι τράπεζες τη χρηματοδότηση των προβληματικών επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα. Οπως υποστήριξαν "οι προβληματικές που δεν είναι βιώσιμες πρέπει να κλείσουν και για τις υπόλοιπες να υπάρξει παραγραφή χρεών", με στόχο βέβαια να περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Γενικότερα σε ό,τι αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι δύο πρόεδροι του ΣΕΒ, επέκριναν την κυβέρνηση για ατολμία και για καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ - που προσφέρει βορά στους ιδιώτες και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου.

Στον αντίποδα των παραπάνω αξιώσεών τους για μέτρα στην κατεύθυνση του "λιγότερου κράτους", δεν παρέλειψαν να προβάλουν την απαίτησή τους από την κυβέρνηση να διευρύνει το κράτος τις παροχές του στους ίδιους. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσαν σε επικείμενη προγραμματισμένη συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, θα υποβάλλουν αίτημα για αύξηση των επιδοτήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Οπως αποκάλυψαν, θα ζητήσουν από την υπουργό, γενναία αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων σε ιδιώτες που κάνουν επενδύσεις με βάση τα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων.Συγκεκριμένα, διευκρίνισαν πως θα ζητήσουν από την υπουργό Ανάπτυξης, να αυξήσει από 25 σε 50 δισ. δρχ. τα σχετικά κονδύλια που προβλέπονται να δοθούν το 1996 στους ιδιώτες με το άρθρο 23α του αναπτυξιακού νόμου, καθώς επίσης και να αυξηθεί το συνολικό ποσό που δίνεται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις σε ιδιώτες από όλους τους νόμους για τα επενδυτικά κίνητρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ