Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πτυχία ανεργίας και ετεροαπασχόληση

Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας: Μονόδρομος οι αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων, φοιτητικό κίνημα με προσανατολισμό, στόχους, διάρκεια, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοιτητών

Η κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, για δραστική μείωση των αποφοίτων ανώτατης βαθμίδας, με την υποβάθμιση του πτυχίου και την ελαχιστοποίηση των πτυχιούχων ανώτατων σπουδών, εφαρμόζεται ήδη στο Οικονομικό της Νομικής. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από τους 400 φοιτητές που εισάγονται στο πρώτο έτος, ένα ποσοστό 50% δεν ολοκληρώνει τις σπουδές ή τις ολοκληρώνει σε 9-10 χρόνια. Ενδεικτικό της κατηγοριοποίησης των αποφοίτων είναι ότι μόλις το 25% των αποφοίτων κάνει Μάστερ.

Αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες της αγοράς, δηλαδή μόνο ένας στους τέσσερις απόφοιτους να κατέχει τα εφόδια εκείνα που του εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση. Και η αναλογία αυτή καθρεφτίζεται και στο ποσοστό απορρόφησης αποφοίτων στην αγορά εργασίας, το οποίο είναι μόλις 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% είναι άνεργοι και ετεροαπασχολούμενοι.

Πολλοί καθηγητές της σχολής είναι στελέχη κρατικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα - όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές - να βάζουν σε δεύτερη μοίρα την καθηγητική τους ιδιότητα, δημιουργώντας πρόβλημα στις σπουδές.

Στο Οικονομικό της Νομικής δεσπόζουν οι αφίσες της "παθιασμένης" (με τι άραγε;) ΠΑΣΠ και οι "υπεραισιόδοξες" αφίσες της ΔΑΠ, όμως δεν υπάρχει ψυχή στα τραπεζάκια, ενδεικτικό της "διάθεσης" που έχουν οι παραπάνω παρατάξεις για συζήτηση με τους φοιτητές. Και γίνεται φανερό ποιος τελικά καλλιεργεί το υποτονικό κλίμα και ποιος τελικά συμβάλει στην αποχή των φοιτητών από τις εκλογές.

Στα προβλήματα της ανεργίας και της ετεροαπασχόλησης απαντούν οι κυρίαρχες παρατάξεις, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν το Σύλλογο για προσωπικό όφελος, για να περνούν μαθήματα, και όταν τελειώσουν τη σχολή μέσα από τις γνωριμίες τους να "βολευτούν" σε καμιά θεσούλα. Τα δε ΕΑΑΚ επιδίδονται σε μια προσπάθεια υπονόμευσης των οργάνων του φοιτητικού κινήματος, καταγγέλλοντάς τα συνεχώς. Τέλος η παράταξη του "ΣΥΝ" κάνει την εμφάνισή της μόνο στις φοιτητικές εκλογές, για να εξαφανιστεί από τα ΔΣ και τις γενικές συνελεύσεις όλο το υπόλοιπο διάστημα.

Ειδίκευση στο πτυχίο

Για το πρόβλημα αυτό οι ΠΚΣ του Οικονομικού προτείνουν την ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, ώστε ο απόφοιτος να έχει θεωρητική γνώση, αλλά και επαγγελματικά εφόδια.

"Ερχόμενοι στη σχολή το Σεπτέμβρη, με πρόταση των ΠΚΣ, η ΕΦΕΕ πήρε απόφαση για κινητοποίηση ενάντια στη σειρά αντιδραστικών μέτρων και προτάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την πάγια τακτική του να περνάει μέσα στο καλοκαίρι μέτρα με στόχο να αποφύγει την αντίδραση των φοιτητών. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Οικονομικού κάλεσαν γενική συνέλευση του συλλόγου για να ενημερωθούν οι φοιτητές πάνω στις νέες εξελίξεις και οι φοιτητές της σχολής κατέβηκαν μαζικά στο δρόμο", τονίζει στο "Ρ" ο Γ. Παπαδόπουλος,μέλος των ΠΚΣ του Οικονομικού.

"Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, οι παρατάξεις της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ έκαναν το παν για να σταματήσουν αυτή την αγωνιστική δράση. Από τημια η ΕΑΑΚ που βγήκε και στο Οικονομικό με το σύνθημα "κατάληψη" και έκανε αποτυχημένες προσπάθειες για τη δημιουργία συντονιστική επιτροπής και από την άλλη η ΔΑΠ που κατάφερε να "πατήσει" πάνω σε αυτή την αποτυχία και να στείλει το κίνημα που αναπτύχθηκε από εκεί που ξεκίνησε".

Οι ΠΚΣ πιστεύουν ότι οι αγώνες των φοιτητών με σωστή κατεύθυνση αποτελούν μονόδρομο για την επίλυση των προβλημάτων και ακόμα και αυτό το διάστημα που πλησιάζουν οι εκλογές καλούν τους φοιτητές σε γενικές συνελεύσεις.

Η ανεργία μαστίζει τους δικηγόρους

Τα "λευκά κολάρα", όπως συνήθιζαν να αποκαλούν τους νομικούς άλλες εποχές, τείνουν να μετονομαστούν σε "λιωμένα παπούτσια", αφού οι απόφοιτοι της Νομικής στην αναζήτηση εργασίας έχουν πολύ δρόμο να κάνουν. Και τότε έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την εκμετάλλευση, την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση. Η ενσωμάτωση της πρακτικής άσκησης στο πτυχίο αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που βάζουν οι ΠΚΣ της Νομικής, ενόψει των εκλογών.

Τους σημερινούς φοιτητές της Νομικής λίγο ενδιαφέρει η άθλια κατάσταση του κτιρίου της οδού Σόλωνος, αφού τις σπουδές τους σκιάζει το πρόβλημα της ανεργίας. Οι απόφοιτοι της Νομικής για να αποκτήσουν τον τίτλο του δικηγόρου, μετά το τέλος των σπουδών τους, πρέπει να κάνουν 18 μήνες πρακτική άσκηση σε δικηγορικό γραφείο. Η πρακτική άσκηση προβλέπει ανάμεσα σε άλλα φορτωμένα ωράρια (πάνω από 8ωρο), καμία ασφάλιση, ενώ δεν κατοχυρώνεται μισθός για το διάστημα αυτό. Συνήθως ο "μισθός" είναι 60.000, όμως σε πολλές περιπτώσεις δε φτάνει ούτε αυτό το ποσό. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χαρακτήρισε αυτό το καθεστώς ως τρόπο για να μετριαστεί η υπερσυσσώρευση δικηγόρων. Στη φιλολογία αυτή για υπερσυσσώρευση πτυχιούχων, οι ΠΚΣ απαντούν ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι μεγαλοδικηγόροι αναλαμβάνουν πολλές υποθέσεις, ενώ τα στοιχεία μιλούν για 4.000 δικηγόρους που πέρσι δεν είχαν ούτε μία παράσταση.

Το σύγγραμμα αποτελεί για το φοιτητή της Νομικής το βασικότερο μέσο. Το μονοπώλιο των συγγραμμάτων έχει ένας συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος, ο οποίος όπως λένε οι φοιτητές συχνά προμηθεύει τα βιβλία στα μέσα ή ακόμα και μετά τις εξετάσεις και όχι όσα χρειάζονται. Σύμφωνα με τους φοιτητές, αυτό οφείλεται στο ότι ο εκδοτικός οίκος δεν πληρώνεται από το κράτος. Παράλληλα, εκτός από το σύγγραμμα, οι φοιτητές αναγκάζονται να αγοράζουν βιβλία με ασκήσεις, που δεν τους τα παρέχει η σχολή.

Ενας μεγάλος αριθμός φοιτητών, που εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές, αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εντατικοποίηση των μαθημάτων, αφού πολλοί καθηγητές, αν και δεν επιτρέπεται βάζουν απουσίες, ενώ συνεχώς δυσκολεύουν οι εξετάσεις. Παράλληλα από το πρόγραμμα των σπουδών λείπουν ή είναι πολύ υποβαθμισμένες παράμετροι της επιστήμης όπως η μεθοδολογία και η κοινωνιολογία, με αποτέλεσμα να βγαίνουν δικηγόροι - τεχνοκράτες.

Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας

"Στον αγώνα της ανάδειξης αυτών των προβλημάτων στους φοιτητές και την επίλυσή τους, οι ΠΚΣ ήταν η παράταξη εκείνη που σε όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε συνέπεια, που προσπάθησε το φοιτητικό κίνημα να στραφεί απέναντι στους πραγματικούς αίτιους, που είναι η κυβερνητική πολιτική και η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αντίθεση με την κοντόφθαλμη συντεχνιακή λογική των κυρίαρχων παρατάξεων, ζητά μόρφωση ολόπλευρη και δουλιά για όλους. Ειδικότερα, στη Νομική το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τους φοιτητές είναι η επαγγελματική τους προοπτική, για το λόγο αυτό σε πρώτο στάδιο ζητάμε την ένταξη της 18μηνης άσκησης που υπάρχει για τους απόφοιτους της Νομικής στο πτυχίο και ζητάμε δουλιά για όλους, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η εκμετάλλευση που υπάρχει στους αποφοίτους αυτής της σχολής", τονίζει η Αγγ. Νικολακάκη,μέλος των ΠΚΣ Νομικής.

"Οι ΠΚΣ απέδειξαν ότι είναι μια συνεπής δύναμη, που επιδιώκει το φοιτητικό κίνημα να έχει προσανατολισμό, στόχους, διάρκεια και θα περιλαμβάνει το σύνολο των φοιτητών", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ