Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΑΧΩΝΕΣ
"Ναι μεν, αλλά" από τη νομαρχία

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο πήρε θέση κατά της τσιμεντοποίησης, αλλά δεν αναγνώρισε το "κτήμα Γερουλάνου" ως δημόσια ιδιοκτησία

Με μια δισυπόστατη απόφαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας πήρε, μεν, προχτές το βράδυ, θέση κατά της τσιμεντοποίησης μέρους του λεγόμενου "κτήματος Γερουλάνου" στους Τράχωνες, αρνήθηκε όμως ταυτόχρονα και να υιοθετήσει τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι το κτήμα είναι δημόσιο και όχι ιδιωτικό. Ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου να ανακαλέσει την απόφασή του που επιτρέπει την τσιμεντοποίηση από την εταιρία ΜΑΚΡΟ, στην οποία οι κληρονόμοι του Γερουλάνου έχουν πουλήσει μέρος του κτήματος. Η πώληση έγινε το 1992 και αφορούσε 108 στρέμματα, στα οποία η ΜΑΚΡΟ θέλει να κατασκευάσει πολυκατάστημα. Ομως το 1994 ο χώρος εξαιρέθηκε από το σχέδιο πόλης προκειμένου να γίνει ειδική μελέτη και να χαρακτηριστεί αρχαιολογικό πάρκο, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Πρόσφατα όμως το Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου αποφάσισε την επανένταξη του κτήματος στο σχέδιο πόλης. Συζητώντας το θέμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Οργανισμό Αθήνας να εκπονήσει μελέτη και να προτείνει λύσεις για το μέλλον του κτήματος και να κάνει έκκληση στο ΔΣ του Αλίμου να ανακαλέσει την απόφασή του.

Από τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" ο Χρ. Λαζαρίδης ζήτησε να αποδεχτεί η νομαρχία το χαρακτηρισμό του κτήματος ως δημοσίου και να ενεργήσει ανάλογα για την προστασία του. Τα στοιχεία που κατέθεσε ο σύμβουλος της ΝΑΣ μαρτυρούν ότι το κτήμα παραχωρήθηκε "κατά χρήση" στον Μαρίνο Γερουλάνο για συστηματική δενδροκομική καλλιέργεια το 1918 από το υπουργείο Γεωργίας. Αυτός όμως το 1935 "παραχώρησε" μέρος του κτήματος σε εταιρία, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος και η παρανομία αυτή νομιμοποιήθηκε από την κατοχική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι το ΝΣ πρέπει να παρέμβει για να μη δεχτεί το ΣτΕ την προσφυγή που έχει κάνει η ΜΑΚΡΟ και η οποία εκδικάζεται στις 27 του Μάρτη. Επισήμανε ότι η νομαρχία πρέπει να συμπαρασταθεί στους κατοίκους που αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε επιχειρήσεις, όπως η ΜΑΚΡΟ, που εξοντώνουν τους μικρούς επαγγελματίες, να καταστρέφουν και τους ελεύθερους χώρους.

Δε φτάνουν

Στην προχτεσινή του συνεδρίαση το ΝΣ ενέκρινε και το νομαρχιακό πρόγραμμα ΣΑΝΑ 1 για τα έργα των δήμων, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Το πρόγραμμα αφορά 47 έργα, 20 συνεχιζόμενα και 27 νέα. Σύμφωνα με τον εισηγητή Π. Γεωργακόπουλο,για την υλοποίηση του προγράμματος θα χρειαστούν 1,9 δισ. και το ποσό αυτό θα αντληθεί κυρίως από το αποθεματικό των προηγούμενων χρόνων, το οποίο εκτίμησε σε 1,2 δισ. Πληροφορίες όμως από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της νομαρχίας αναφέρουν ότι το αποθεματικό δεν ξεπερνά τα 660 εκατομμύρια. Επιπλέον, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα για το πώς θα καλυφθεί το υπόλοιπο ποσό, εφόσον η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις 294 εκατομμύρια.

Το πρόγραμμα ψηφίστηκε και από τη ΝΑΣ, με την επισήμανση όμως που έκανε ο Χρ. Λαζαρίδης ότι τα 294 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης και τα 660 του αποθεματικού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, που αγγίζουν τα 2 δισ. Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι προκειμένου να κάνουν οι δήμοι έργο, χρειάζεται να υπερδιπλασιαστούν οι εθνικοί πόροι.

Το ΝΣ ενέκρινε, τέλος, την κατανομή των ποσών για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων της Αθήνας για το 1ο τρίμηνο του χρόνου. Συνολικά θα διατεθούν 1.024 εκατομμύρια δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ