Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΑΣΠ και ΔΑΠ υπονομεύουν τους συλλόγους

Δεν επέτρεψαν να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στη γενική συνέλευση του Βιολογικού

Τη μαζικότερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων είχε η χτεσινή γενική συνέλευση του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, που ήταν ταυτόχρονα και εκλογοαπολογιστική, όμως ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν επέτρεψαν αυτή να έχει αποφασιστικό λόγο, αποδεικνύοντας έτσι για άλλη μια φορά πως στόχος τους είναι η διάλυση των φοιτητικών οργάνων και η μετατροπή τους σε καθαρά διακοσμητικά χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Το ότι το ΔΣ του Συλλόγου που ελέγχεται από ΠΑΣΠ και ΔΑΠ έχει να συγκαλέσει συνέλευση από τον περασμένο Νοέμβρη και το ότι δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη χτεσινή συνέλευση ήταν καρπός της επίμονης δουλιάς των ΠΚΣ στην κατεύθυνση ενεργοποίησης και δραστηριοποίησης του συλλόγου. Η μεγάλη συμμετοχή τρόμαξε τους εκπροσώπους της συναίνεσης και της υποταγής στις αποφάσεις για διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ετσι, προσπαθώντας να αποφύγουν τις δεσμεύσεις που ήταν αναγκασμένες να αναλάβουν μπροστά στους φοιτητές, κατάφεραν να εμποδίσουν την πραγματοποίησή της.

Η ΔΑΠ επιδόθηκε, μεταξύ αποδοκιμασιών, στην εξύμνηση των ευρωπαϊκών και φιλελεύθερων θέσεών της, ενώ η ΠΑΣΠ, εξίσου "αποδεκτή" από τους παρόντες φοιτητές και πιστή στη λογική της συναίνεσης και της διαχείρισης, διαμήνυσε πως τα προβλήματα του Τμήματος θα λυθούν μόνο μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης του πανεπιστημίου. Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως οι μαζικοί διεκδικητικοί αγώνες έχουν ξεπεραστεί και ότι είναι καιρός οι φοιτητές να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Τα μέλη των ΠΚΣ Βιολογικού καταδίκασαν την τακτική των άλλων παρατάξεων που στόχο έχει την αποδυνάμωση των οργάνων των φοιτητών και επισήμαναν πως ο μόνος δρόμος για τη λύση των ιδιαίτερων προβλημάτων της κάθε σχολής και του κάθε τμήματος θα έρθει μόνο μέσα από την ενωμένη πάλη των φοιτητών. Μέσα από την αντίσταση των φοιτητών στις επιλογές που θέλουν ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αντικατάσταση της γνώσης από την κατάρτιση, δημιουργία φραγμών στη μόρφωση και "διά βίου εκπαίδευση". Κάλεσαν τους φοιτητές να ενισχύσουν τις ΠΚΣ για να ανατραπούν οι συσχετισμοί στους συλλόγους και τη ΦΕΑΠΘ, για να ζωντανέψει και πάλι το φωτεινό διεκδικητικό και ασυμβίβαστο φοιτητικό κίνημα.

Αδιαφορούν οι φοιτητές για τις φιέστες

Ολοένα μεγαλώνει η αδιαφορία των φοιτητών για τις φιέστες και τις εκδηλώσεις, που ασχολούνται με κάθε τι εκτός από τα προβλήματα των πανεπιστημίων. Οι εκδηλώσεις γίνονται πλέον σε μισοάδεια αμφιθέατρα όπου κυριαρχεί ο κενός λόγος, που δεν αγγίζει τις αγωνίες και τις ανησυχίες των φοιτητών.

Παράδειγμα η χτεσινή εκδήλωση της ΠΑΣΠ με θέμα την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997, που κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 25 φοιτητών. Αλλά και η εκδήλωση της ΔΑΠ με θέμα τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας δεν έτυχε καλύτερης ανταπόκρισης.

Στην άλλη όχθη βαδίζουν οι ΠΚΣ, έχοντας τα προβλήματα των φοιτητών στο επίκεντρο και διευρύνοντας τα μέτωπα πάλης και στα ζητήματα ειρήνης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Με πρώτο στόχο την ευαισθητοποίησή τους γύρω από τα σημαντικά θέματα που αφορούν τη χώρα, το μέλλον των νέων, του λαού μας και των λαών της περιοχής, οι ΠΚΣ, σταθερά προσανατολισμένες στην πολύχρονη προσπάθειά τους να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, συνεχίζουν το διάλογο με τους φοιτητές και προγραμματίζουν εκδηλώσεις, αισιοδοξώντας για τη μαζική ανταπόκρισή τους. Ετσι, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι ΠΚΣ ΤΕΦΑ πραγματοποιούν εκδήλωση στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο με θέμα την "εμπορευματοποίηση του αθλητισμού".

  • Μέλη των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θυμήθηκαν πως έχουν να παίξουν ξύλο από τις προηγούμενες φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές και αποφάσισαν να προσφέρουν και φέτος μια παρτίδα κατς προς τέρψιν των συναδέλφων τους στα ΤΕΙ. Κράτος εν κράτει η ΔΑΠ αρνήθηκε το δικαίωμα στα μέλη της ΠΑΣΠ να αναρτήσουν τις δικές τους αφίσες στη ΣΕΥΠ. Από την πλευρά της η ΠΑΣΠ με τον αέρα της κυβερνητικής εξουσίας θεώρησε πως με λίγο ξύλο θα τα καταφέρει. Δυστυχώς για αυτήν όμως, η πείρα της ΔΑΠ σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις αποδείχτηκε οδυνηρή και τρεις ΠΑΣΠίτες βρέθηκαν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με πολλές κακώσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ