Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ΣτΕ το ΠΔ για την ονομαστικοποίηση
  • Το 100% των μετοχών εταιριών, που μετέχουν σε δημόσια έργα ή προμήθειες του δημοσίου, πρέπει να είναι ονομαστικοποιημένες
  • Υπάρχουν όμως "παράθυρα"

Υπογράφηκε χτες από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των Ανωνύμων Εταιριών που συμμετέχουν σε έργα ή προμήθειες του δημοσίου, με προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. δρχ., όπως προβλέπει ο νόμος 2323/95 για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το σχέδιο του ΠΔ στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την παράκληση να εξεταστεί μέχρι τις 28 του Μάρτη.

Με το νομοσχέδιο αυτό καθορίζονται οι λεπτομέρειες και η διαδικασία για την ονομαστικοποίηση του 100% των μετοχών των εταιριών που μετέχουν σε δημόσια έργα ή προμήθειες του δημοσίου, μέχρι φυσικού προσώπου. Παράλληλα υποχρεούνται μέχρι τις 2 του Μάη (ημερομηνία που λήγει η τρίμηνη παράταση που δόθηκε) να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στους φορείς που διενεργούν ή διενήργησαν διαγωνισμούς.

Στο εξής, όπως προβλέπει το ΠΔ, κάθε εταιρία που συμμετέχει σε διαγωνισμό του δημοσίου εκτός των άλλων δικαιολογητικών θα πρέπει να υποβάλει:

  • Πιστοποιητικό της αρμόδιας αρχής που εποπτεύει την εταιρία, ότι οι μετοχές της είναι ονομαστικές, είτε είναι εισαγμένη στο Χρηματιστήριο, είτε όχι.
  • Αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των μετόχων της εταιρίας και τον αριθμό των μετοχών κάθε μετόχου.

Η ίδια διαδικασία προβλέπεται να ακολουθηθεί ακόμη και αν μέτοχοι της συγκεκριμένης εταιρίας είναι άλλη ή άλλες ανώνυμες εταιρίες, που θα πρέπει και αυτές να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους.

Το ΠΔ προβλέπει κυρώσεις για τους παραβάτες της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών, όπως στέρηση του δικαιώματος ψήφου στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, καθώς και τη μη καταβολή μερίσματος.

Επίσημα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε χτες ότι σε συνεννόηση με τα άλλα κόμματα "θα θωρακίσει πλήρως" την αρχή της ονομαστικοποίησης, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η αναγκαστική εκποίηση των μετοχών που δεν προσκομίζονται εγκαίρως προς ονομαστικοποίηση. Πηγές όμως του ίδιου υπουργείου διοχέτευαν την άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί το συγκεκριμένο ΠΔ από το ΣτΕ, επειδή εξαιρεί από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης τις εταιρίες που έχουν έδρα τους άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ίδιες μάλιστα πηγές έφταναν στο σημείο να χαρακτηρίζουν το μέτρο της ονομαστικοποίησης ως "λαϊκίστικο"!..

Πάντως, όπως έχει γράψει εξαρχής ο "Ρ", ακόμη και αν ισχύσει το ΠΔ ως έχει, οι εταιρίες θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν την υποχρέωση ονομαστικοποίησης, είτε επειδή τα μεγάλα δημόσια έργα προκηρύσσουν πλέον Ανώνυμες Εταιρίες για λογαριασμό του δημοσίου, είτε επειδή μπορούν να μεταφέρουν την έδρα τους σε άλλη χώρα της Κοινότητας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ