Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Βόθρος το λιμάνι του Βαθιού

Από βοθροπλημμύρα κινδυνεύει και η πόλη της Σάμου, αλλά η κυβέρνηση προτείνει στους κατοίκους να κλείνουν τις μύτες τους...

Σε βόθρο έχει μετατραπεί το λιμάνι της Σάμου, αλλά αυτό δε φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στον αποκλεισμό του έργου του βιολογικού καθαρισμού από το Β' Πακέτο Ντελόρ. Στο νησί θα δοθούν συνολικά ένα δισεκατομμύριο δραχμές για βιολογικούς καθαρισμούς, ενώ μόνο ο βιολογικός καθαρισμός για τα αστικά λύματα της πόλης της Σάμου, του Βαθιού και του Παλιόκαστρου, που αποκλείστηκε από τη χρηματοδότηση, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο.

Ηδη, η δυσοσμία στο λιμάνι γίνεται αφόρητη, ενώ η λάσπη από τα λύματα στον βυθό έχει μειώσει το βάθος του στα οχτώ μέτρα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στο αγκυροβόλιο των πλοίων αφού γλιστρούν οι άγκυρες! Πρόβλημα παρατηρείται και στην ύδρευση της πόλης και των δύο κοινοτήτων, αφού τα λύματά τους οδεύουν προς τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού (Μεσόκαμπος) όπου βρίσκονται οι γεωτρήσεις άντλησης πόσιμου νερού για τα τρία οικιστικά συγκροτήματα, με τον άμεσο κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Με επιστολή του προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Αιγαίου και τη Νομαρχία Σάμου, ο Δήμος Σαμίων διαμαρτύρεται έντονα για τον αποκλεισμό του έργου. Υπογραμμίζει ότι έχει ήδη κατασκευαστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, κόστους 270 εκατομμυρίων δραχμών και απομένει ο εξωτερικός συλλεκτήριος αγωγός από την πόλη μέχρι το εργοστάσιο, καθώς και οι εργασίες αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης της πόλης που έχει κατασκευαστεί τον 19ο αιώνα... Το συνολικό κόστος των παραπάνω εργασιών ανέρχεται στο 1,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται και ο κίνδυνος να μη λειτουργήσουν οι αποχετεύσεις της παραλιακής ζώνης, με δυσάρεστες και προβλέψιμες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα των λυμάτων έχει ιστορία στο λιμάνι του νησιού, αφού σύμφωνα με τη μελέτη του νομομηχανικού Γαζή το 1902 (!) είχε εντοπιστεί η αναδυόμενη δυσοσμία. Και να σκεφτεί κανείς ότι εκείνη την εποχή, η ευρύτερη περιοχή του κόλπου δεν αριθμούσε ούτε το ένα τρίτο του σημερινού πληθυσμού που φτάνει τους 10.000 κατοίκους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ