Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Χαρακτηριστική περίπτωση υποβάθμισης

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δείχνει την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, αλλά και το μέγεθος της ανεργίας των πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης είναι το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το 40% των αποφοίτων της Παντείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Σταδιοδρομίας που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο είναι άνεργοι, το 40% ετεροαπασχολούμενοι, ενώ μόλις το 20% έχουν πλήρη απασχόληση.Το ποσοστό των αποφοίτων που εργάζονται σε ειδικότητα του πτυχίου τους είναι κατά πολύ μικρότερο.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η Φοιτητική Αγωνιστική Συσπείρωση - Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΦΑΣ - ΠΚΣ) υψώνει τη δική της αγωνιστική πρόταση και καλεί τους φοιτητές να συγκρουστούν με την πολιτική που υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ρίχνει τους απόφοιτους των ΑΕΙ στην ανεργία.

Μπαίνοντας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, θαρρείς πως στις εκλογές κατεβαίνει μία μόνο παράταξη, η ΦΑΣ - ΠΚΣ, αφού όλες οι άλλες παρατάξεις είναι σαν να μην υπάρχουν. Τα πανό και οι αφίσες της ΦΑΣ - ΠΚΣ βρίσκονται σε κάθε χώρο της σχολής, ενώ τα μέλη της παράταξης συζητούν με τους φοιτητές. Βέβαια, η σιωπή των άλλων παρατάξεων δεν είναι καθόλου τυχαία, γιατί το υποτονικό κλίμα των εκλογών είναι αυτό που τους συμφέρει, αφού έτσι δεν είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Οταν η ΔΑΠ, λοιπόν, σε όλους τους τόνους αποδεικνύει ότι είναι ο πλέον ιδανικός φορέας της νεοφιλελεύθερης επέλασης στην εκπαίδευση, η ΠΑΣΠ "ξεμπροστιάζεται" και τα "αγωνιστικά" της επιχειρήματα αρχίζουν και στερεύουν ήδη από τη στάση της στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των φοιτητών. Είναι επόμενο, λοιπόν, και οι δύο να επιδιώκουν όσο το δυνατόν "χαμηλούς τόνους". Το ίδιο ισχύει και για την "ΑΝΑ. Σ. Α." (Ανατρεπτική Συλλογικότητα Αριστερών), σχήμα που καταγράφεται στα ΕΑΑΚ και το οποίο όλη την προηγούμενη περίοδο το μόνο που είχε να πει ήταν "κατάληψη", ανεξαρτήτως πλαισίου αιτημάτων και περιεχομένου που αυτή θα γινόταν.

Ενας διδάσκων για 63 φοιτητές!

Η ανεργία των αποφοίτων, τα υποβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, η έλλειψη ουσιαστικής έρευνας πάνω στο αντικείμενο των σπουδών, όπως και η έλλειψη ειδίκευσης, αλλά και επαρκών προγραμμάτων μεταπτυχιακών είναι τα κύρια προβλήματα του Παντείου. Σε όλα αυτά προστίθεται και η μεγάλη αναλογία μεταξύ διδασκόντων και φοιτητών, που ενώ για τα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας είναι περίπου 1 προς 20, στο Πάντειο είναι 1 προς 63!.

Η ΦΑΣ - ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές να αγωνιστούν ενάντια σε αυτήν την πολιτική της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά, αλλά και στην πολιτική εκείνη που θεωρεί τις κοινωνικές επιστήμες αντιπαραγωγικές.

Για το πρόβλημα της ανεργίας τούς καλεί να αγωνιστούν για μια άλλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρα μας, ενάντια στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιας ανάπτυξης, που θα έχει επίκεντρο τα συμφέροντα του λαού και όχι των πολυεθνικών. Μιας ανάπτυξης, που θα χρειάζεται επομένως και τις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες.

Για την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης διεκδικεί την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων καθηγητών,που έχει ανάγκη σήμερα το Πάντειο, σύγχρονη δωρεάν πολλαπλή βιβλιογραφία και έγκαιρη διανομή της στους φοιτητές, προώθηση εναλλακτικών μορφών εξέτασης και παροχής της γνώσης (σεμιναριακά μαθήματα, πρακτική εξάσκηση κτλ.).

Η ΦΑΣ - ΠΚΣ τονίζει επίσης την ανάγκη παροχής ειδίκευσης που θα στηρίζεται σε γερές θεωρητικές γνώσεις,με τη σύνδεση δηλαδή κάθε παρεχόμενης γνώσης με την εφαρμογή της, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την καθιέρωση κύκλων μαθημάτων επιλογής και όχι σε βάρος της απαιτούμενης ευρύτητας γνώσεων και της δυνατότητας αλλαγής ειδικότητας. Κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε μια πρώτη σύνδεση με την έρευνα μέσα από την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών με προαιρετικές εργασίες σε όλα τα μαθήματα, αλλά και τη γενίκευση της διπλωματικής εργασίας ως υποχρεωτικής, που θα υπάγεται στον γενικότερο εκπαιδευτικό - ερευνητικό προγραμματισμό του κάθε τμήματος.

Για το πρόβλημα της έρευνας, που σήμερα είναι ελλιπής στο Πάντειο, προτείνει την ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Η έρευνα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του διδακτικού προσωπικού σε υψηλό επίπεδο και στην ουσιαστική συμβολή της στη διδακτική διαδικασία.

Στο θέμα των μεταπτυχιακών, που σήμερα λειτουργούν ως συμπλήρωμα των προπτυχιακών σπουδών και ως τρόπος επιλογής μιας "ελίτ" φοιτητών, βασικό αίτημα πρέπει να είναι "δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές που θα αναπαράγουν ταυτόχρονα διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό".

"Αισιόδοξα μηνύματα"

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι και φέτος θα συνεχιστεί η άνοδος της παράταξης, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια", δήλωσε στο "Ρ" ο Κυριάκος Ιωαννίδης,στέλεχος της ΦΑΣ - ΠΚΣ."Στα μάτια των φοιτητών έχει αναγνωριστεί ως η συνεπής αγωνιστική δύναμη, τόσο στα ειδικά προβλήματα όσο και στα γενικά. Δώσαμε πραγματικές μάχες για να πάρουν ξανά "ζωντάνια" οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ οι άλλες παρατάξεις έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη γενική συνέλευση της φετινής χρονιάς έγινε έπειτα από δική μας πρωτοβουλία. Οι φοιτητές βλέπουν και κρίνουν και γι' αυτό η στάση μας κερδίζει συνεχώς την αποδοχή όλο και περισσότερων".

"Ερ: Τι λέει ένας μαραγκός σε έναν πτυχιούχο του Παντείου; Απ: Ενα μ' απ' όλα".Το ανέκδοτο αυτό, που κυκλοφορεί μεταξύ των φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, δείχνει καθαρά με έντονη δόση σαρκασμού την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής των πτυχιούχων του πανεπιστημίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπροστά σε νέους αγώνες (2007-11-23 00:00:00.0)
Στους δρόμους την Παρασκευή (2007-11-07 00:00:00.0)
Καθημερινή πάλη για τη φοιτητική μέριμνα (2007-10-17 00:00:00.0)
Καθημερινή πλούσια δραστηριότητα (2007-04-26 00:00:00.0)
Επιτροπές - φαντάσματα στήνουν τα ΕΑΑΚ (1998-11-13 00:00:00.0)
Με συγκεκριμένες προτάσεις (1996-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ