Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με συγκεκριμένες προτάσεις

Με αιχμή τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα των σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Μυτιλήνης διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος.

Οπως αναφέρεται στην κεντρική προκήρυξη των ΠΚΣ Μυτιλήνης, στόχος τους παραμένει η ανέγερση Ενιαίας Εστίας που θα στεγάσει το σύνολο των φοιτητών. Εως ότου χτιστεί η Εστία, οι ΠΚΣ προτείνουν το ποσό των 10.000 δραχμών, που δίνεται από το πανεπιστήμιο κάθε μήνα σε κάθε φοιτητή, να διατεθεί για την ενοικίαση δύο ξενοδοχείων των 100 κλινών, αφού έτσι κι αλλιώς τα ξενοδοχεία στη Μυτιλήνη το χειμώνα υπολειτουργούν, ενώ συμπαράσταση στην προσπάθεια αυτή οι ΠΚΣ θα αναζητήσουν στο δήμο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οι ΠΚΣ τονίζουν την ανάγκη για δημιουργία φοιτητικής λέσχης, για δωρεάν σίτιση για το σύνολο των φοιτητών. Μέχρι τη δημιουργία της λέσχης, θεωρείται από τις ΠΚΣ ως εφικτός στόχος η υπενοικίαση ενός εστιατορίου.

Το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ιδιαίτερα των σχολών Ανθρωπογεωγραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου αποτελούσε πάντα ένα σοβαρό πρόβλημα για τους αποφοίτους του πανεπιστημίου. Το ΠΔ για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων υπογράφτηκε, αλλά οι ΠΚΣ τονίζουν ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες απορρόφησης των πτυχιούχων στην εκπαίδευση, στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης. Στην κατεύθυνση αυτή, οι ΠΚΣ προτείνουν μερική απασχόληση των προπτυχιακών φοιτητών σε Μουσεία και δημόσιες υπηρεσίες κατά τη θερινή περίοδο, σε συνεργασία με την ΤΑ και άλλους μαζικούς φορείς του νησιού.

Για τον τομέα της έρευνας, οι ΠΚΣ τονίζουν "ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά φοροαπαλλαγές και χαριστικά δάνεια στο μεγάλο κεφάλαιο στερούν από την παιδεία και την έρευνα πολύτιμους πόρους. Η διοικούσα επιτροπή διαχειρίζεται τεράστια ποσά, με τα οποία πριμοδοτεί προγράμματα "κατά βούληση"". Οι ΠΚΣ προτείνουν, σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές να απαιτήσουν τη δημιουργία και χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για προπτυχιακούς φοιτητές.

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να κάνουν την ειρήνη πρώτη προτεραιότητα για τους συλλόγους. "Αύριο, τονίζουν, εμείς θα είμαστε η τροφή για τα κανόνια του ΝΑΤΟ, στη Βοσνία. Αύριο, εμείς θα πληρώσουμε την αναταραχή στο Αιγαίο που προσπαθούν να επιβάλουν οι "σύμμαχοι". Τώρα, που το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα και στη Μυτιλήνη ειδικότερα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, δεν πρέπει να απουσιάζουμε εμείς, η νεολαία". Οι ΠΚΣ Μυτιλήνης καλούν τους φοιτητές, με τους συλλόγους τους, να μπουν μπροστά για την καταδίκη όλων των πολεμοκάπηλων σχεδίων, που παίζονται στην πλάτη του λαού και της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ