Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
"Ωμός εκβιασμός των ΗΠΑ"

Πίσω του κρύβονται πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κατήγγειλε η Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας ταυτόχρονα κυβέρνηση και κόμματα να βγάλουν συμπεράσματα. Πρόσθετα μέτρα αποφάσισε χτες η κυβέρνηση

Πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από τον ωμό πολιτικό εκβιασμό των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, με πρόσχημα τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά αεροδρόμια.

Την εκτίμηση αυτή έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα. Η πλήρης δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα,για το θέμα του αεροδρομίου του Ελληνικού, έχει ως εξής: "Πρόκειται για τον συνηθισμένο κλασικό ωμό εκβιασμό των ΗΠΑ στη χώρα μας. Πιστεύω ότι πίσω από αυτόν τον εκβιασμό κρύβονται και πολιτικά συμφέροντα. Πρέπει να έχει να κάνει ενδεχόμενα με μια πρώτη άσκηση πίεσης στην Ελλάδα, για λύση - πακέτο των προβλημάτων στην περιοχή. Ομως, συνοδοιπόρος, ίσως είναι και τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέλουν να ελέγξουν τις ελληνικές κρατικές αερογραμμές, σαν ένα διάδρομο στην περιοχή αυτή". Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διερωτήθηκε ποιο απ' όλα θεωρούν πρώτο και ποιο δεύτερο οι Αμερικανοί και συμπλήρωσε: "Πρώτο είναι το ενδιαφέρον για τις αερογραμμές και δεύτερο το στρατηγικό ενδιαφέρον; Δεύτερο είναι ο πολιτικός εκβιασμός προκειμένου να εξυπηρετήσει την Τουρκία; δεν μπορώ ακριβώς να ξέρω. Πάντως, νομίζω ότι όλα συνυπάρχουν και η κυβέρνηση ας βγάλει τα συμπεράσματά της, καθώς και τα άλλα κόμματα. Οσο σκύβεις το κεφάλι τόσο περισσότερο ξύλο θα τρως", κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση, για την ώρα δεν έχει προβεί επίσημα σε κάποια ενέργεια, με στόχο την άρση των δυσμενών εντυπώσεων που προκαλεί πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών Φ. Πένα για τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά αεροδρόμια. Ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών, Χ. Καστανίδης,συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τ. Νάιλς,αλλά από όσα δήλωσε, προκύπτει ότι ο πρέσβης "νίπτει τας χείρας του", υποστηρίζοντας ότι η άρση ή μη της κατ' ουσία "ταξιδιωτικής οδηγίας" των ΗΠΑ, είναι θέμα του Αμερικανού υπουργού Μεταφορών.

Σημειώνεται ότι, της συνάντησης Νάιλς, προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη του υπουργού με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και άλλους αρμόδιους παράγοντες. Αλλά και για το θέμα αυτό, ο Χ. Καστανίδης ήταν φειδωλός σε δηλώσεις. Είπε μόνο ότι αποφασίστηκε να καταργηθεί ο δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος επιβατών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και να ενισχυθεί ο πρώτος και ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει στην ΥΠΑ η σχολή για την εκπαίδευση υπαλλήλων σε θέματα ασφαλείας. Σε ερώτηση αν έφτασαν στην Ελλάδα άνδρες του FBI για να διενεργήσουν ελέγχους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενόψει και της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψης της Χ. Κλίντον,συζύγου του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει θέμα επανελέγχου των μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο και πρόσθεσε ότι στο μέλλον θα υπάρξει συνεργασία για το θέμα αυτό, των ελληνικών αρχών με τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Πάντως, με χτεσινή εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας, αντιστρατήγου Αθ. Βασιλόπουλου,θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στους χώρους έξω από τα αεροδρόμια όλης της χώρας. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι στα ελληνικά αεροδρόμια εφαρμόζονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αποδίδουν τις αμερικανικές παρεμβάσεις σε άλλες σκοπιμότητες, που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ευρύτερων συμφερόντων των ΗΠΑ.

Την άποψη αυτή υιοθετούν, με επίσημες ανακοινώσεις τους, μια σειρά σωματεία εργαζομένων στις αερομεταφορές, εκπρόσωποι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά κ.ά., ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά, σωματείο αστυνομικών παίρνει θέση σε θέματα ασφαλείας. Με "σκληρή" ανακοίνωση η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας χαρακτηρίζει "απαράδεκτη" την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού και προσθέτει ότι τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά αεροδρόμια είναι επαρκή και ανάλογα αυτών που λαμβάνονται στα αεροδρόμια της Ευρώπης και δεν υπολείπονται των μέτρων που ισχύουν στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ