Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοντά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των φοιτητών

Με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για τα προβλήματα κάθε σχολής, οι ΠΚΣ διεκδικούν αύριο την ψήφο των φοιτητών

Κόντρα στους ουραγούς της συναίνεσης και της υποταγής, που θέλουν να οδηγήσουν τους φοιτητές στην αδιαφορία και την παραίτηση από την πάλη για τη λύση των προβλημάτων τους, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας συνεχίζουν να παραθέτουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από το αδιέξοδο που θέλουν να εγκλωβίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος οι παρατάξεις εμφανίστηκαν στις περισσότερες σχολές να διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών, χωρίς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα ιδιαίτερα προβλήματα. Περιορίστηκαν στις γενικολογίες, στις φιέστες και στα πάρτι, που, δυστυχώς γι' αυτούς, δεν έτυχαν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Στον αντίποδα βρέθηκαν και πάλι οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Γνωρίζοντας καλά τις αγωνίες των φοιτητών, αφού όλο το χρόνο βρίσκονται δίπλα τους, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που τους θυμούνται τις τελευταίες μέρες, οι ΠΚΣ σε κάθε σχολή και Τμήμα του ΑΠΘ και του ΤΕΙ, επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε σημαντικό πρόβλημα. Και αυτή τη διαφορετική στάση, που χαρακτηρίζει τα μέλη των ΠΚΣ σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, φαίνεται πως οι φοιτητές την αναγνωρίζουν. Η άνοδος των ΠΚΣ σε ψήφους, ποσοστά και έδρες, μέσα από τις φοιτητικές εκλογές, θεωρείται βέβαιη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φυσικού.Η ΔΑΠ προσπαθεί να πείσει τους φοιτητές με το γνωστό "εφετζίδικο" και ανούσιο τρόπο της (Internet, συσκευές εικονικής πραγματικότητας κλπ.) και η ΠΑΣΠ παραμένει εξαφανισμένη από τη σχολή. Οι ΠΚΣ εδώ και μήνες έχουν καταθέσει το δικό τους πρόγραμμα πάλης, μέσα από το οποίο ξεχωρίζουν ως πιο σημαντικά ζητήματα διεκδίκησης τη δημιουργία πανεπιστημιακού τυπογραφείου, τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών, την αλλαγή του προγράμματος σπουδών, τις μεταπτυχιακές σπουδές ανοιχτές σε όλους τους φοιτητές, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υπολογιστών με νέα και περισσότερα μηχανήματα, τον κεντρικό σχεδιασμό της έρευνας από το κράτος και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, καθώς και την παραμονή της έρευνας στα χέρια του πανεπιστημίου, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη των γνώσεων και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα συγγράμματα, σημειώνουν πως το κόστος τους αποτελεί το "πάτημα" για τους διάφορους "καλοθελητές", ώστε να χτυπήσουν τη δωρεάν παροχή τους. Υποστηρίζουν ότι το κόστος τους μπορεί και πρέπει να μειωθεί, ταυτόχρονα όμως να αναβαθμιστεί η ποιότητά τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία πανεπιστημιακού τυπογραφείου, κρατικά χρηματοδοτούμενου, σύγχρονου και στελεχωμένου με το απαραίτητο προσωπικό, στο οποίο θα εκδίδονται όλα τα έντυπα του πανεπιστημίου. Στηρίζοντας τη θέση τους, παραθέτουν μια σειρά από βιβλία που αποτελούν τα κύρια μαθήματα, όπου φαίνεται καθαρά πως το κόστος αυτών που εκδίδονται από ιδιώτες φτάνει στα ύψη, σε σχέση με αυτά που εκδίδονται από την Υπηρεσία Δημοσιευμάτων.

Παρέμβαση για τη ΦΕΑΠΘ

Τη συγκρότηση κλιμακίου από το ΚΣ της ΕΦΕΕ, το οποίο θα αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την ευθύνη για την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, προτείνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία των ΠΚΣ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης σημειώνει πως, "αν η πρόταση γίνει αποδεκτή θα συμβάλλει στη διασφάλιση του αδιάβλητου και του αδιαμφισβήτητου του εκλογικού αποτελέσματος και θα βοηθήσει στις διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέου συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ".

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Είναι γνωστό ότι με ευθύνη των παρατάξεων, που συγκροτούν το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ), δηλαδή των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - Αγ. Κινήσεων), μετά τη λήξη της θητείας του για το διάστημα 1993 - 1995, δεν προκηρύχτηκε εδώ και ένα χρόνο το τακτικό Συνέδριο της Ενωσης για να εκλέξει το νέο Κεντρικό Συμβούλιο με νέους πλέον συσχετισμούς.

Κάθε χρόνο την ευθύνη για την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων στις Φοιτητικές Εκλογές σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την είχε μέχρι τώρα το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ. Η ΕΦΕΕ, ανώτατο όργανο των φοιτητών, μετά το Πανσπουδαστικό Συνέδριο του '95, είναι αποδεκτό και σεβαστό όργανο από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις και οι συσχετισμοί σ' αυτήν ανταποκρίνονται καλύτερα στη σημερινή πραγματικότητα. Προτείνουμε με ανάλογους συσχετισμούς να συγκροτηθεί και το κλιμάκιό της στη Θεσσαλονίκη, από τους εκπροσώπους των παρατάξεων. Μια τέτοια πρόταση, αν γίνει αποδεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα βοηθήσει και τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέου Συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ, το οποίο δεν έχει ακόμη προκηρυχτεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ