Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαράδεκτο το "πακέτο" τιμών

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Το πακέτο μέτρων - οδηγιών της Κομισιόν και του Συμβουλίου για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην περίοδο 1996 - 97 είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς των περιοχών του Νότου και ειδικά της Ελλάδας", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις αγροτικές τιμές που έγινε, χτες, στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Ο Β. Εφραιμίδης τόνισε συγκεκριμένα ότι "συνολικά και κατά προϊόν, η Κομισιόν είτε παγώνει τις τιμές στα περσινά επίπεδα είτε προχωρεί στη δραστική μείωσή τους". Επίσης, είπε ότι μειώνει τις σχετικές επιδοτήσεις, τον όγκο της παραγωγής και επιβάλλει σκληρά πρόστιμα, ενώ ακόμα επεσήμανε πως χειροτερεύει μέχρι αδιεξόδου την κατάσταση με τις ενισχύσεις που δίνει στα εισαγόμενα όμοια προϊόντα, από τρίτες χώρες. Πρόκειται για προϊόντα, όπως τα οπωροκηπευτικά, το κρασί, το ελαιόλαδο, η ζάχαρη, το ρύζι, τα γαλακτοκομικά, άλλα κτηνοτροφικά, τα καπνά και τα σιτηρά. Προϊόντα στα οποία η κοινοτική παραγωγή είναι ελλειμματική και εισάγει επιβλητικό όγκο τους από τρίτες χώρες, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών της ΚΑΠ στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ, κατ' επιταγή των ΗΠΑ και με την άκριτη συνυπογραφή της από τους υπεύθυνους της ΕΕ".

"Η έκθεση Σαντίνι διαπιστώνει τα αρνητικά σημεία του προτεινόμενου πακέτου από την Κομισιόν για τις τιμές στον αγροτικό τομέα - συνέχισε ο Β. Εφραιμίδης - και προωθεί κάποιες τροπολογίες βελτιωτικές, αλλά αυτές είναι ανεπαρκείς και κινούνται στα πλαίσια της αντιαγροτικής λογικής του πακέτου. Ετσι, στην περίπτωση που θα ψηφιστούν από το ΕΚ και θα υιοθετηθούν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, δε θα αντιμετωπίσουν το ουσιαστικό κύριο πρόβλημα που είναι: Μέτρα, πολιτική για τιμές, επιδοτήσεις και εξαγωγικές επιδοτήσεις. Ανέβασμα του πλαφόν παραγωγής ιδίως για τα ελλειμματικά προϊόντα στην κοινότητα. Κοινοτική προτίμηση για τα μεσογειακά - ειδικά ελληνικά και άλλα - και αναστολή ενισχύσεων στα από τρίτες χώρες εισαγόμενα όμοια προϊόντα. Ισόρροπος συνδυασμός όλων αυτών των μέτρων ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής που διαρκώς αυξάνει - με την ασυδοσία των μονοπωλίων που παράγουν, προμηθεύουν τα εφόδια για την αγροτική παραγωγή. Ακόμα, να αφήνονται περιθώρια στους παραγωγούς να βελτιώσουν ποιοτικά την παραγωγή τους, να αντιμετωπίζουν την επιβίωσή τους, δεδομένου ότι το κόστος γίνεται ολοένα ακριβότερο, ενώ το εισόδημά τους μειώνεται συνεχώς".

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις και τις ενδεικτικές προτάσεις του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ "να σταθεί στο ύψος της αποστολής της" και να ζητήσει:

1) Πιο προωθημένες βελτιώσεις από τις τροπολογίες της έκθεσης Σαντίνι.

2) Τη ριζική ανατοποθέτηση της ΚΑΠ και των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση εξασφάλισης του εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών. Διαφορετικά, αυτοί, από τον κάθε τόσο περιορισμό της παραγωγικής τους δραστηριότητας οδηγούνται στην εγκατάλειψή της με συνέπειες, στα 20 εκατομμύρια ανέργων της Κοινότητας να προστεθούν και άλλοι, να ερημωθεί η ύπαιθρος με κρίσιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ακολούθως ο Β. Εφραιμίδης ζήτησε από την Επιτροπή να απορρίψει το επιχείρημα - πρόσχημα για δημοσιονομική στενότητα. Κι αυτό γιατί, οι δαπάνες αντιμετώπισης των καταστροφών στο περιβάλλον και την κοινοτική επαγγελματική προσαρμογή των αγροτών που εγκαταλείπουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, θα είναι πολλαπλάσιες από τις απαιτούμενες για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Επιπλέον, επειδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός υπάρχει όχι για να οδηγεί στην εξαθλίωση εκατομμύρια αγρότες αλλά για να εξασφαλίσει την παραγωγική τους δραστηριότητα, την ανθρώπινη διαβίωσή τους. Και κατέληξε: "Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι και ήδηστην Ελλάδα- νομίζω και σε άλλες κοινοτικές χώρες - να διεκδικήσουν ανένδοτα τα δικαιώματά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ