Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Αρχίζει το μοίρασμα οικοπέδων;

Μια περίεργη, τουλάχιστον, αίτηση για εκτίμηση της αξίας γης σε παρακείμενο, της περιφερειακής Υμηττού, χώρο, κινητοποιεί τους κατοίκους και αναγκάζει τις δημόσιες υπηρεσίες να ψάξουν την υπόθεση

Καθώς η πίτα των μεγάλων έργων στην πλειοψηφία της μοιράστηκε. Καθώς οι μίζες πήγαν στις τσέπες που έπρεπε να πάνε και όπου να 'ναι τα μεγάλα "αναπτυξιακά" έργα θα αρχίσουν, ήρθε η σειρά και των μικρών αλλά εξίσου καταστροφικών έργων που συνοδεύουν τα μεγάλα. Ενα από αυτά και η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού, που φτιάχνεται για να εξυπηρετεί το αεροδρόμιο των Σπάτων και η οποία θα περάσει πάνω από τα "πτώματα" των πεύκων του βουνού. Ηδη από πέρσι τον Ιούνη, όταν ο Οργανισμός Αθήνας είχε προτείνει την αλλαγή των ζωνών χρήσης του Υμηττού, είχε καταγγελθεί από τον Σύνδεσμο Περιφερειακής Ανάπτυξης Υμηττού ότι μία τέτοια προοπτική ανοίγει την όρεξη οικοπεδοφάγων και μεγαλοεργολάβων.

Πολύ σύντομα ήρθε η επιβεβαίωση της καταγγελίας. Την περασμένη βδομάδα ο γνωστός από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών Χ. Μαυρίκης εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος επιχείρησης που θέλει ν' αγοράσει 82 στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως δημόσια δασική έκταση. Η έκταση βρίσκεται στα όρια των Δήμων Παπάγου και Χολαργού και αποτελεί τη μια από τις τρεις προεπιλεγμένες θέσεις, όπου η γερμανική εταιρία "Χόχτιφ" (ανάδοχος του έργου του νέου αεροδρομίου) έχει ζητήσει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας. Η άλλη βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγ. Παρασκευής και η τρίτη στα Γλυκά Νερά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" ο Χ. Μαυρίκης εμφανίστηκε στα γραφεία της ΔΟΥ Χολαργού όπου κατέθεσε σχέδιο συμβολαίου για την αγοραπωλησία 42 στρεμμάτων στη θέση Κορακοβούνι και άλλων 40 στρεμ. στη θέση Αη Γιάννης Κυνηγός. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στα όρια των Δήμων Παπάγου και Χολαργού και τέμνονται από την οδό Αναστάσεως, η οποία οδηγεί στον υπό κατασκευή ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού. Ολως "τυχαίως" το ξενοδοχειακό συγκρότημα που ζητάει η "Χόχτιφ" πρέπει να κτιστεί κοντά στον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής που θα γίνει προσεχώς...

Οπως καταγγέλλει ο περιβαλλοντικός σύλλογος "Υμηττός", η αγορά της έκτασης έχει γίνει από πρόσωπο που παρουσιάζεται ως κάτοχος συμβολαίων από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας!

Είναι δημόσια έκταση

Η ΔΟΥ Χολαργού δεν έδωσε στον υποψήφιο αγοραστή εκτίμηση για την τιμή της γης στην περιοχή γιατί η έκταση αυτή δεν περιλαμβάνεται στους χάρτες που διαθέτει η υπηρεσία αυτή, από τα συγκεκριμένα σχέδια που υπάρχουν για τα διοικητικά όρια Παπάγου και Χολαργού. Από τα στοιχεία δε που έχει ΔΟΥ Χολαργού δεν προκύπτει ότι στα διοικητικά όρια των δύο δήμων υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις ή εκτάσεις εκτός σχεδίου. Μετά τη σχετική αίτηση, αντιπροσωπεία της ΔΟΥ επισκέφτηκε τους Δήμους Χολαργού και Παπάγου προκειμένου να εξετάσει τη συγκεκριμένη περιοχή που εμφανιζόταν προς μεταβίβαση. Από την έρευνα προέκυψε ότι και οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων κατέχουν επικυρωμένους κτηματολογικούς χάρτες του υπουργείου Γεωργίας απ' όπου προκύπτει ότι τα 82 στρέμματα είναι δημόσια δασική έκταση! Μικρό μόνο τμήμα της ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Αμυνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η έκταση έχει καταγραφεί στο δασικό κτηματολόγιο ως μη διακατεχόμενη. Δηλαδή δεν τη διεκδικεί κάποιος τρίτος.

Το θέμα προς το παρόν έχει μείνει στάσιμο, αφού μετά την καταγγελία του συλλόγου ο "Υμηττός" η γγ του υπουργείου Οικονομικών έδωσε εντολή να εξεταστεί το θέμα και να μην δοθεί προς τα έξω καμία πληροφορία. Ετσι η ΔΟΥ Χολαργού δεν έχει βγάλει μέχρι σήμερα καμία αξία.

Το θέμα των ζωνών χρήσης του ορεινού όγκου του Υμηττού παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό για όσους έχουν συμφέρον από την οικοπεδοποίησή του. Το περασμένο καλοκαίρι, όπως έχει αποκαλύψει ο "Ρ", ο Οργανισμός Αθήνας είχε προτείνει ρυθμίσεις με τις οποίες αποχαρακτηρίζονταν σημαντικά τμήματα του όρους από τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους. Σήμερα, γίνεται, πλέον, ορατό, ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν ήταν καθόλου αθώες.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2011-07-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-07-19 00:00:00.0)
Επιβάλλεται να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο (2004-12-23 00:00:00.0)
Πανεξόρμηση στον Υμηττό (1999-07-06 00:00:00.0)
"Φυτεύουν" ...θάνατο στον Υμηττό (1998-10-27 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την περιφερειακή Υμηττού (1995-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ