Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Τώρα θα "πνίξουν" με γκάζι την πόλη

Με αντίτιμο 3 δισ. για "έργα ανάπλασης", ο δήμαρχος Γ. Χάσκας έδωσε το "πράσινο φως" για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, κόντρα στους αγώνες που έκαναν επί 15 χρόνια οι Κερατσινιώτες

Τους ασκούς του Αιόλου ανοίγει η απόφαση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, για την εσαεί επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, ενός ιδιαίτερα ρυπογόνου εργοστασίου που κρατήθηκε κλειστό τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στους δυναμικούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής. Την Κερκόπορτα άνοιξαν χτες δύο τοπικά κυβερνητικά στελέχη, ο δήμαρχος της πόλης Γ. Χάσκας και ο βουλευτής της Β Πειραιά Γ. Καψής, που έσπευσαν να εξασφαλίσουν άλλοθι στην κυβερνητική απόφαση, κυριολεκτικά, έναντι πινακίου φακής. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, παρότι είχαν κληθεί να πάρουν θέση σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, προτίμησαν, φρονίμως ποιούντες, να απουσιάσουν.

Το τίμημα για την εξαγορά της συναίνεσης του δημάρχου και του τοπικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είναι τρία δισ. Τόσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα δώσει για έργα ανάπλασης περιφερειακά του εργοστασίου. Το γεγονός ότι μία τέτοια εξέλιξη βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με όλες τις μέχρι τώρα αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους κατοίκους της περιοχής που αναγκάζονται να συμβιώσουν και πάλι με το χάρο πάνω απ' το κεφάλι τους, δε φαίνεται να ενοχλεί πλέον τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος, όλο και πιο συχνά, εμφανίζεται να παίρνει διαζύγιο με όποια αγωνιστική παράδοση υπάρχει στο Κερατσίνι.

Πλαστή συμφωνία

Τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία της ΔΕΗ στο Κερατσίνι έκαναν με κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτης, παρουσία και του προέδρου της ΔΕΗ, Γ. Μπιρδιμήρη. Οι ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν με παραδοχές για το ασύμφορο της επένδυσης, αλλά και υποσχέσεις στους κατοίκους της περιοχής για ...πρόγραμμα ανάπλασης περιφερειακά του εργοστασίου, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δραχμών...

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης σύσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου και βουλευτές της Β Πειραιά. Η υπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως προϊόν διαλόγου την απόφαση της κυβέρνησης, αποκρύπτοντας τις αντιδράσεις, αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας του ΔΣ και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη σύσκεψη διαφώνησαν με την επαναλειτουργία οι συνδυασμοί "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση", "Ανθρώπινη Πόλη" και "Νέα Δημοτική Πνοή", καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής και της ΝΔ Α. Νεράντζης.Συμφώνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής,ενώ δεν εμφανίστηκαν οι Κ. Λάλος,Γρ. Νιώτης,Ν. Γαλανός,Π. Κρητικός και Γ. Διαμαντίδης.

Το ΚΚΕ

Με δήλωσή του, ο παριστάμενος στη σύσκεψη βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής σημειώνει πως αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως "συμφωνία", "δεν είναι προϊόν καμιάς σύσκεψης και διαλόγου με τοπικούς φορείς και βουλευτές, αλλά απόφαση της κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε. Είναι μία συμφωνία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις ως τα σήμερα αποφάσεις του ΔΣ Κερατσινίου, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση της ΔΕΗ και του λαού του Κερατσινίου. Είναι μια απόφαση παραμονής εσαεί του εργοστασίου στον Αη - Γιώργη. Κανένα επιχείρημα, ούτε οικονομικό, ούτε ενεργειακό, δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει, παρά μόνο η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για την πλέον υποβαθμισμένη περιοχή του Λεκανοπεδίου και για το λαό που την κατοικεί. Στο χέρι του λαού του Κερατσινίου είναι να πει ένα μεγάλο "όχι" σε αυτή την απαράδεκτη απόφαση και να διεκδικήσει απομάκρυνση της ΔΕΗ και, παράλληλα, περιβάλλον ανθρώπινο για τους Κερατσινιώτες και τα παιδιά τους".

Εσαεί λειτουργία

Σύμφωνα με το πλάνο που ανακοίνωσε η υπουργός Ανάπτυξης, το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει με φυσικό αέριο την ερχόμενη τριετία 8 μήνες κάθε χρόνο και για άλλα τρία χρόνια από τρεις μήνες το χρόνο. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε "ψυχρή εφεδρεία" εσαεί, αλλά δε θα κλείσει και δε θα παραδοθεί στους κατοίκους ως χώρος αναψυχής και πράσινου. Αντίθετα, όποτε κρίνει η κυβέρνηση, θα επαναλειτουργεί! Για τη σκοπιμότητα της απόφασης, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ ομολόγησε ότι η επένδυση ύψους 12 δισ. δρχ., για τη μετατροπή της μονάδας σε ικανή να λειτουργήσει με φυσικό αέριο, είναι αντιοικονομική, αφού η απόδοσή της περιορίζεται στο 36% έναντι απόδοσης 52% των μονάδων που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κομοτηνή και τη Φλώρινα. Ευθέως, δηλαδή, ομολογείται, ότι το Κερατσίνι καλείται να πληρώσει τις καθυστερήσεις στο έργο του Φυσικού Αερίου, τις οποίες, όπως εμμέσως παραδέχτηκε και η ίδια η υπουργός, θα πληρώσει η ΔΕΗ, επενδύοντας αντιοικονομικά.

  • Η χτεσινή συνέντευξη διανθίστηκε και με απειλές προς τους Κρητικούς, που αντιδρούν στην κατασκευή μονάδας της ΔΕΗ στην περιοχή Αθερινόλακκος του Νομού Λασηθίου. Η υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναλάβει το κόστος καμιάς αποζημίωσης, σε περίπτωση που το νησί βυθιστεί σε μπλακ άουτ τους θερινούς μήνες".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ