Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πολιτική του χτες και η δική μας διέξοδος

"

Ηρθαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου... ". Ο στίχος αυτός του μεγάλου μας ποιητή που έφυγε ήσυχα πριν λίγες μέρες, μπορούσε να έρθει εύκολα στο νου τού καλοπροαίρετου αναγνώστη των κυριακάτικων αφιερωμάτων των γνωστών συγκροτημάτων, για τη σημερινή νεολαία καθώς και στον προσεκτικό τηλεθεατή των ακριβοπληρωμένων σποτ της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, για τις φοιτητικές εκλογές.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ένας ολόκληρος στρατός κονδυλοφόρων και διαφημιστών, προσπαθεί με μια σειρά χιλιοειπωμένα και ψευδεπίγραφα συνθήματα, να μας πείσει πως ό,τι σχετίζεται με την αγωνιστική παράδοση του φοιτητικού κινήματος ανήκει στο χτες, πως το αύριο της νεολαίας δεν είναι άλλο απ' την πολιτική αδιαφορία και την αδιέξοδη προσπάθεια για ατομική σωτηρία, μακριά από κάθε συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

Ομως πέρα απ' τις έγχρωμες εικόνες και τα ιλουστρασιόν φυλλάδια των παρατάξεων, υπάρχει η γκρίζα πραγματικότητα που ζούμε και δυστυχώς για όλους αυτούς, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Η ίδια η ζωή δείχνει σ' όποιον θέλει να δει, ποιος ανήκει τελικά στο χτες και ποιος ανήκει στο αύριο:

1. Στο ΧΤΕΣ ανήκουν οι φετινές επιθέσεις των τραμπούκων της ΔΑΠ και των παρακρατικών ψευτοαναρχικών ενάντια σε στελέχη της ΚΝΕ και των ΠΚΣ. Στη μαύρη εποχή της αλησμόνητης ΕΚΟΦ, παραπέμπει η πρόσφατη προσπάθεια των παιδιών της γαλάζιας γενιάς στη Νοσηλευτική Σχολή, να διαγράψουν απ' τον φοιτητικό σύλλογο λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές, υποψήφια των ΠΚΣ, με το εκπληκτικό επιχείρημα της αφισοκόλλησης, σε μη προβλεπόμενο απ' το ΔΣ χώρο!

Στο ΑΥΡΙΟ εγγράφεται η δική μας προσπάθεια να ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ τις φετινής χρονιάς, να δυναμώσει η συλλογικότητα, να αναζωογονηθούν οι διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων. Σ' αντίθεση με όλους εκείνους που προσπάθησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα να σταματήσουν τις φετινές κινητοποιήσεις με την τακτική τους σ' όλα τα επίπεδα (ΔΣ, ΓΣ, ΕΦΕΕ) ή να ευνουχίσουν τον προσανατολισμό του αγώνα, να συσκοτίσουν τη μόνη πραγματική διέξοδο για την παιδεία και την κοινωνία.

2. Στο ΧΤΕΣ ανήκουν οι δυνάμεις εκείνες που υποστηρίζουν ενεργά την εμπορευματοποίηση της ίδιας της γνώσης, που θεωρούν θετική εξέλιξη την ιδιωτικοποίηση της πρόσβασης στις τράπεζες πληροφοριών του Internet, που υιοθετούν τον στόχο ευθυγράμμισης της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα άμεσα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Στο ΑΥΡΙΟ εντάσσεται ο δικός μας αγώνας για την κατοχύρωση της γνώσης σαν κοινωνικού αγαθού, για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και για τον προσανατολισμό της επιστημονικής έρευνας με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

3. Στο ΧΤΕΣ ανήκει το σύνολο των παρατάξεων που χειροκροτούν και στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το "σταθεροποιητικό" πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας, τις ουρές εκατομμυρίων ανέργων, τη μίζερη ζωή των εκατομμυρίων υποαπασχολούμενων και ετεροαπασχολούμενων νέων εργαζομένων.

Το ΑΥΡΙΟ προδιαγράφει η δική μας σημερινή αντιπαράθεση για τη γενναία αύξηση των θέσεων εργασίας, για παροχή ειδίκευσης σ' όλους τους αποφοίτους, για 15% του προϋπολογισμού στην παιδεία, για ριζική αναδιάρθρωση των σημερινών ΑΕΙ και ΤΕΙ, με στόχο την κατοχύρωση μιας Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα πλαίσια μιας συνολικά διαφορετικής κοινωνικής διεξόδου, σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Αντίθετα λοιπόν με όλους αυτούς που μιλάνε σήμερα για "χαμένη γενιά", για γενιά της "πολιτικής αδιαφορίας και του Internet", για "αντεπανάσταση των νέων", εμείς τα μέλη και οι φίλοι των ΠΚΣ, είμαστε βέβαιοι ότι οι σημερινοί φοιτητές και σπουδαστές θα καταφέρουν να δουν πέρα απ' το γυαλιστερό ευρωπαϊκό περιτύλιγμα της σκουριασμένης αντιδραστικής πολιτικής, που συνθλίβει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Θα στραφούν τελικά ενάντια στον πραγματικό ένοχο για τη σημερινή κατάσταση.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν χαμένες γενιές. Οπως πριν 20 χρόνια, η χαμένη σύμφωνα με αρκετούς κονδυλοφόρους γενιά του Γουέμπλεϊ και των φλιπεράδικων, μεταμορφώθηκε μέσα σ' ένα χρόνο σε ηρωική γενιά του Πολυτεχνείου, έτσι και τώρα η γενιά της φαινομενικής αδιαφορίας, θα βαδίσει τελικά προς τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, αυτή της ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών και των δικαιωμάτων της. Και αυτή τη διέξοδο προδιαγράφει με σαφήνεια, η πρόταση αγώνα των ΠΚΣ.

Οι φοιτητικές εκλογές στις 28 του Μάρτη, είναι λοιπόν μια σημαντική ευκαιρία για κάθε φοιτητή και σπουδαστή. Για να αποδοκιμάσει τους πραγματικούς ενόχους και τους υποστηριχτές τους, για να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι για τη συνέχιση του δικού του δύσκολου αγώνα, ενισχύοντας τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Για να έρθει πιο γρήγορα το μέλλον...Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (μέλος επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ