Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πράσινο φως" για το σκάνδαλο των Σπάτων

Εγκρίθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το τεράστιο δάνειο των 300 δισ. δρχ. για το έργο

Το "πράσινο φως" για την ενεργοποίηση της σκανδαλώδους σύμβασης και την έναρξη της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, που θα οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων, έδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ κατά τη συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο ενέκρινε τη δανειοδότηση του έργου. Το ύψος του εγκριθέντος δανείου ανέρχεται σε 1.035 εκατ. ECU, δηλαδή 300 περίπου δισ. δρχ., αποτελεί το 50% του κόστους του έργου και χορηγείται με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, από την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρός της Π. Γεννηματάς για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση "σχετικά με τους όρους της επακριβούς τήρησης των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από το ελληνικό δημόσιο μετά την έγκριση της χρηματοδότησης του αεροδρομίου των Σπάτων". Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η ΕΤΕπ θα ζητήσει την τήρηση των επαχθών όρων της σύμβασης, αν δεν επιβάλλει και νέους...

Πάντως η χτεσινή απόφαση θεωρείται ότι σηματοδοτεί και τη συνέχιση της δανειοδότησης από την ΕΤΕπ για την κατασκευή και άλλων μεγάλων έργων (π. χ. λεωφόρος Σταυρού - Ελευσίνας - Σπάτων) με τους ίδιους επαχθείς όρους, που θα υποθηκεύσουν το μέλλον της χώρας για αρκετές δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα διόδια ή άλλες εξυπηρετήσεις για την αποπληρωμή τους.

  • Η ΕΤΕπ ενέκρινε χτες επίσης τη δανειοδότηση με 192 εκατ. ECU (60 δισ. δρχ.) την κατασκευή της πέμπτης λιγνιτικής μονάδας Αγίου Δημητρίου Πτολεμαϊδας της ΔΕΗ, ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας είναι 385 εκατ. ECU.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ