Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στις καλένδες και πάλι

Ούτε χτες δεν ανακοινώθηκαν οι χωροθετήσεις για τις νέες Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων

Για μία ακόμα φορά, χτες, η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της για τη χωροθέτηση των περιοχών όπου πρέπει να εγκατασταθούν δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική, προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα με τα απορρίμματα και το οποίο μέχρι τώρα λυνόταν σε βάρος των Ανω Λιοσίων και του Θριάσιου Πεδίου. Στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης που έγινε στο Δήμο Αθήνας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,παρά το γεγονός ότι υπάρχει ο επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός και το θεσμικό πλαίσιο, αρνήθηκε να ανακοινώσει τη χωροθέτηση των αναγκαίων χώρων και παρέπεμψε για μια ακόμα φορά το θέμα στις καλένδες, στο όνομα ενός διαλόγου που μόνο ως πρόσχημα πλέον χρησιμοποιείται. Η λύση του προβλήματος, μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων, μετατίθεται σε πρώτη φάση για έναν ακόμα μήνα αργότερα, ενώ ταυτόχρονα αφήνονται περιθώρια στην ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ να προωθήσει αντί της μηχανικής ανακύκλωσης, την καύση και την πυρόλυση. "Λύσεις", που εγκαταλείπονται διεθνώς, αμφισβητούνται επιστημονικά και που ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι δεν τις αποδέχεται.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ και ΕΣΔΚΝΑ και ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων. Αποφασίστηκε σε 12 μέρες το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο ΕΣΔΚΝΑ να προτείνουν νέες θέσεις για τους ΟΕΔΑ, με βάση τη μελέτη του Πολυτεχνείου, που δημοσιοποιείται στις 5 του Απρίλη. Αποφασίστηκε ακόμα η συγκρότηση επιτροπής από ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΣΔΚΝΑ και δημάρχους των εμπλεκόμενων περιοχών να καταθέσουν σε ένα μήνα πρόταση χωροθέτησης. Δόθηκε μάλιστα η δυνατότητα στην ΤΕΔΚΝΑ να καταθέσει προτάσεις διαχείρισης σε νέους χώρους. Γίνεται φανερό πως οι αποφάσεις αυτές, ενώ διακρίνονται από ένα πνεύμα διαλόγου, παραπέμπουν σε λύσεις μειωμένου πολιτικού κόστους...

Ο υπουργός δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι το υπουργείο έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό, κοινά πλάνα με ΕΣΔΚΝΑ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ΟΤΑ, τους πόρους (45 δισ.) και το θεσμικό πλαίσιο για να αποφασίσει σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παραδέχτηκε ότι περιθώρια διαλόγου δεν υπάρχουν και ότι είναι εγκληματική κάθε καθυστέρηση. Είπε όμως ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί με την ΤΑ και τα κόμματα και ότι λύση θα δοθεί σε ένα μήνα, χρόνος που θεωρείται ήδη απίθανος για την εξεύρεση άλλης λύσης.

Ο υπουργός τάχθηκε κατά της καύσης και της πυρόλυσης, όμως έδωσε το "πράσινο φως" στην ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ να διεκδικήσει τέτοιες λύσεις. Ο πρόεδρός της Αντ. Αντωνίου,που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των "λύσεων" αυτών, δήλωσε ότι η Ενωση τις εξετάζει και έκανε σαφές ότι θα τις προτείνει, γεγονός που σε συνάρτηση με τη στάση του υπουργού συνεπάγεται και άλλη καθυστέρηση, λόγω και περαιτέρω "διαλόγου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ