Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η εποχή του Μεφιστοφελή

Κάθομαι και σκέφτομαι ορισμένες φορές ότι αν ζούσε σήμερα ο Φάουστ δύσκολα, πολύ δύσκολα, θα αποφάσιζε να ξαναγίνει νέος. Πιστεύω, μάλιστα, ότι δε θα ήταν αυτός που θα επιδίωκε να βρει τον Μεφιστοφελή για να ανταλλάξει την ψυχή του με τη νεότητα, αλλά, αντίθετα, θα ήταν τώρα ο Μεφιστοφελής που θα προσπαθούσε να πείσει τον ηλικιωμένο σοφό να κάνουν αυτή τη συναλλαγή.

- Καιρό σε τριγυρίζω, αγαπητέ Φάουστ, αλλά δε λες να υποχωρήσεις και ειλικρινά η στάση σου αυτή με εκπλήσσει. Δεν μπορώ να χωνέψω ότι σου προσφέρω τα νιάτα και εσύ να τα αποδιώχνεις.

- Η προσφορά σου Μεφιστοφελή είναι όντως δελεαστική από μια άποψη. Είναι υπέροχο να ξεφορτωθώ ξαφνικά από πάνω μου καμιά σαρανταριά χρόνια, τις ρυτίδες και τα άσπρα μου μαλλιά και να αποκτήσω την ικμάδα και τη χάρη των είκοσι χρόνων.

- Φυσικά είναι υπέροχο Φάουστ, γι' αυτό ακριβώς απορώ που διστάζεις και δε λες το "ναι", να τελειώνουμε επιτέλους. Μήπως, φίλε μου, κατατρύχεσαι από μεταφυσικές πλάνες και θεωρείς αμάρτημα το να μου δόσεις την ψυχή σου ως αντάλλαγμα για τη νεότητα που θα σου χαρίσω;

- Ω αγαπητέ Μεφιστοφελή, ας μην υπεισέλθουμε σε τόσο προσωπικά ζητήματα. Γενικά όμως μπορώ να σου πω ότι ο σημερινός άνθρωπος ουδόλως διστάζει να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο για το χρήμα την κοινωνική αναρρίχηση, τα αξιώματα, την επιτυχία και την προβολή. Το ευκολότερα πωλούμενο σήμερα από τον άνθρωπο είναι η ψυχή και όσοι αρνούνται να τη "σκοτώσουν", γιατί πιστεύουν ότι αυτή είναι που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους λύκους και τα σκουλήκια, όλοι αυτοί χαρακτηρίζονται από τους άλλους "ηλίθιοι", "αεροβάτες" ή και χυδαιότερα...

Ο Μεφιστοφελής παρακολουθούσε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο τις σκέψεις του Φάουστ και αναλογιζόταν: "Καλά πάει η συζήτηση. Οπου να 'ναι θα τον καταφέρω να κάνουμε την ανταλλαγή".

Αφησε, λοιπόν, το συνομιλητή του να τελειώσει και τότε του "επιτέθηκε" για άλλη μια φορά:

- Ετσι είναι όπως τα λες Φάουστ. Οι περισσότεροι μου έχουν δώσει την ψυχή τους και περιμένω τώρα να κάνεις το ίδιο κι εσύ. Αλλωστε, εσύ δε θα μου την πουλήσεις για κάτι ευτελές, αλλά για να ξαναγίνεις νέος.

- Αυτό είναι ακριβώς που με προβληματίζει, είπε περίσκεπτος ο Φάουστ και ο Μεφιστοφελής αναπήδησε απ' τη θέση του.

- Πώς; προβληματίζεσαι αν πρέπει να ξαναγίνεις νέος;

- Ακριβώς! Ωραίο είναι όπως σου είπα να ξαναγίνω είκοσι χρόνων, αλλά τι θα απολαύσω τάχα; Οταν ήμουν νέος έζησα σ' ένα κόσμο δύσκολο, αλλά τώρα νομίζω θα ζήσω σ' ένα κόσμο άθλιο, που μόνο αδιέξοδα και απογοητεύσεις έχει να προσφέρει στους νέους. Ανεργία, ανασφάλεια, βία, ναρκωτικά και σκοτεινό μέλλον, να τι έχει να δώσει η νέα τάξη πραγμάτων στους εφήβους, Μεφιστοφελή. Οι κυρίαρχοι του πλανήτη έκαναν πλέον τον κόσμο μας σαν τα μούτρα σου άρχοντα του κακού. Κι εγώ με τρόμο συλλογίζομαι πως αν ξανανιώσω, μπορεί κάλλιστα να έχω την "τύχη" εκείνου του νεαρού Αμερικανού, που βγήκε απελπισμένος στους δρόμους κρατώντας μια ταμπέλα στην οποία έγραφε: "Ζητάω οποιαδήποτε δουλιά, με μοναδική αμοιβή το φαγητό της ημέρας"!

Εικόνες αποκάλυψης επιφυλάσσει το μέλλον στο νέο άνθρωπο, Μεφιστοφελή, διότι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα. Να, λοιπόν, γιατί δε θέλω να ξανανιώσω κι η μόνη συμφωνία που θα μπορούσα να κάνω μαζί σου θα ήταν μόνον η εξής: Να με μετέφερες αν ήταν δυνατόν στην ευλογημένη εκείνη εποχή, που ο κόσμος θα έχει ανατρέψει τις δυνάμεις του σκότους και αναγεννημένος πλέον θα λούζεται στο φως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της προόδου. Και μη γελάς, Μεφιστοφελή, γιατί αυτή η εποχή θα έρθει, οπωσδήποτε. Ο κόσμος, να το ξέρεις, θα περάσει από χίλια δεινά, αλλά τελικά δε θα καταλήξει στο διάβολο πεσκέσι!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ