Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνέδριο για τη δημόσια υγεία

Επιστροφή στη διατροφή των παππούδων και γιαγιάδων μας συνιστούν για μία ακόμη φορά οι ειδικοί, μέσα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Τριχόπουλος,κατά τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου, επανέλαβε πως ένα σημαντικό ποσοστό τη θνησιμότητας από τις κακοήθεις νεοπλασίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, μπορεί να μειωθεί με τη σωστή διατροφή.

Ο Δ. Τριχόπουλος παρουσίασε συμπεράσματα μελετών που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια σε σχέση με το αλάτι και δείχνουν πως το αλάτι σε μεγάλες δόσεις αποτελεί καρκινογόνο ουσία. Η κατάχρησή του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλάτι καταστρέφει τη βλεννογόνο, δηλαδή το κάλυμμα του στομάχου και δυσχεραίνει την έκκριση του υδροχλωρικού οξέως.

Σε άλλο "τραπέζι" συζητήθηκε η αύξηση των ατυχημάτων στη χώρα μας. Ο Ι. Παπαδόπουλος,υπεύθυνος του Τομέα Πρόληψης Ατυχημάτων του ΕΚΑΒ, τόνισε πως η Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη θέση νεκρών σε τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη δεκαετία 1985 - 94 οι νεκροί ανήλθαν στους 16.962 και οι τραυματίες στους 271.453, εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν ηλικία 15 - 24 χρόνων. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στους θανάτους από δηλητηριάσεις. Το 67% των δηλητηριάσεων προέρχεται από φάρμακα και απορρυπαντικά. Και στα εργατικά ατυχήματα οι αριθμοί είναι μεγάλοι, αλλά δεν υπάρχουν πανελλαδικές μελέτες. Μόνο στο ΙΚΑ κάθε χρόνο συμβαίνουν περίπου 25.000 ατυχήματα.

Για τη σχέση ανθρώπινης συμπεριφοράς και Δημόσιας Υγείας μίλησε η Ε. Πετρίδου,επ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας. Παρουσίασε συμπεράσματα έρευνας που έγινε στη χώρα μας σε μαθητές ηλικίας 12 - 17 χρόνων. Σύμφωνα με αυτά, το 15% των μαθητών απάντησαν ότι είναι καπνιστές, 42% ότι κάνουν κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, 10% ότι δεν παίρνουν προφυλάξεις στις ερωτικές τους σχέσεις, 5% ότι έχουν οδηγήσει μετά τη χρήση οινοπνεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ