Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ριζικές αλλαγές τύπου Χιλής

Ζητά ο ΣΕΒ με εφόδιο τη μελέτη του ΙΟΒΕ. Επίσης, ζητά παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση για το δημόσιο σύστημα υγείας

Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, για νεοσυντηρητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου.

Με οδηγό τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εφόδιο την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Ι. Στράτος ζήτησε να "προχωρήσει άμεσα σε ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα", επαναλαμβάνοντας το μόνιμο επιχείρημα της τελευταίας δεκαπενταετίας ότι, αν δεν παρθούν μέτρα, ήγγικεν η ώρα της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος. Το πρότυπο βέβαια των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως προκύπτει απ' τις πολλές αναφορές των εκπροσώπων των βιομηχάνων, είναι το σύστημα της Χιλής, το οποίο εν πολλοίς ενστερνίζεται και το ΙΟΒΕ στη μελέτη του.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων επανέλαβαν τις βασικές αρχές της μελέτης του ΙΟΒΕ. Δηλαδή, ένα ελάχιστο ποσό σύνταξης για όλο τον πληθυσμό, που θα το δίνει το κράτος - "μπορούμε να συζητήσουμε αν θα είναι ο μέσος εμπορικός ή βιομηχανικός μισθός", είπαν. Ενα δεύτερο υποχρεωτικό επίπεδο που θα χρηματοδοτείται απ' τους εργοδότες και τους ασφαλισμένους και θα είναι ανταποδοτικό - εδώ, είπαν, μπορεί να "παίξει" και το ΙΚΑ. Και ένα τρίτο επίπεδο - προαιρετικό - που θα καλύπτεται απ' την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο Ι. Στράτος εκθείασε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, αλλά τους θεώρησε περιορισμένης αποτελεσματικότητας. "Οι αλλαγές αυτές, είπε, έδωσαν μια αναπνοή στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά δεν ήταν όμως ένα ολόκληρο βήμα παρόλο ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση". Βέβαια είναι αδιάφορο για τον πρόεδρο του ΣΕΒ αν αυτή η "αναπνοή" οδήγησε στην οικονομική ασφυξία το 80% των συνταξιούχων της χώρας. Ακόμα και το ΙΟΒΕ αναγνωρίζει ότι εξαιτίας αυτών των τριών νόμων οι συνταξιούχοι έχασαν σε πραγματικές τιμές 19% στην τετραετία 1990 - '94. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για "θεσμοθέτηση της συμμετοχής του κράτους στις ασφαλιστικές εισφορές", καθώς και στην ομαδοποίηση και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής το οποίο απέδωσε κυρίως στην ύπαρξη των προβληματικών επιχειρήσεων, προκειμένου να βρει ένα ακόμη λόγο για να ζητήσει το κλείσιμό τους.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκμεταλλευόμενος την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος υγείας απ' την ίδια την πολιτεία, θεώρησε πολυτέλεια την ταυτόχρονη ύπαρξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ. Πρότεινε λοιπόν "να περιοριστεί το ΕΣΥ μόνο στις υπηρεσίες παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να απεμπλακεί το ΙΚΑ απ' αυτές, περιοριζόμενο αποκλειστικά στον τομέα των συντάξεων". Μ' άλλα λόγια, ζήτησε τη διχοτόμηση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.

Και βέβαια, όλες αυτές τις παρεμβάσεις κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης ο πρόεδρος του ΣΕΒ τις θέλει με τριμερή συναίνεση, φοβούμενος μη "γίνει και της Γαλλίας" στην Ελλάδα. "Πρέπει, είπε, να υπάρξει διάλογος σε τριμερή βάση - κυβέρνηση και "κοινωνικοί εταίροι" - προκειμένου να υπάρχει κοινωνική συναίνεση και να αποφευχθούν αρνητικά αποτελέσματα σαν και αυτά της Γαλλίας". Στα πλαίσια του διαλόγου αυτού ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ θα έχουν σύντομα μία πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ενώ θα επιχειρήσουν διάλογο και με τη ΓΣΕΕ.

"Δουλιά" ετοιμάζει και ο Γιαννόπουλος

Περί επεξεργασίας νομοσχεδίου για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ μίλησε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις εισηγήσεις του στην Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή για την ανεργία και την ασφάλιση.

Οταν όμως ζητήθηκαν διευκρινίσεις - και ειδικότερα αν πρόκειται να γίνει συγχώνευση του ΝΑΤ - ο υπουργός απάντησε: "Δεν εννοώ τίποτα. Είπα επεξεργαζόμαστε. Και μην περιμένετε να διαρρεύσει τίποτα και μας χαλάσουν τη δουλιά. Τα έχω και τα γράφω εγώ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ