Πέμπτη 21 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
Συνεχής και ανεξέλεγκτη η καταστροφή των δασών

Την ανεξέλεγκτη πορεία της καταστροφής των δασών και την τεράστια σημασία τους ως πηγής ζωής, έρχεται να υπενθυμίσει, σήμερα, ο καθιερωμένος γιορτασμός της Παγκόσμιας Μέρας Δασοπονίας. Μια μέρα που βρίσκει τα δάση, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, χειρότερα από ποτέ, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αποδάσωσης και της ληστρικής εκμετάλλευσής τους.

Τα παραπάνω επισημαίνει, σε σχετική ανακοίνωσή του, και το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ,τονίζοντας πως η φύση του καπιταλισμού, οι νόμοι της αγοράς και της μεγιστοποίησης του κέρδους είναι σε αντίθεση με την πραγματική προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος θα επιτευχθεί μόνο με την ενωμένη πάλη του λαού, των εργαζομένων στα δασικά οικοσυστήματα και των περιβαλλοντικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαντώντας στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει συγκεκριμένα:

"Η σημερινή κυβέρνηση αναδεικνύεται σε συνεχιστή της ίδιας αντιδασικής πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αλλά κυρίως σε παράγοντα όξυνσης των δασικών προβλημάτων, με χαρακτηριστικά:

  • Τη συνέχιση και παραπέρα όξυνση των χρόνιων προβλημάτων (ιδιοκτησιακού, Δασικού Κτηματολογίου, του σχεδιασμού χρήσεων γης, των χαμηλών δαπανών κλπ.).
  • Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων μελετητικών εταιριών, μέσω της αντισυνταγματικής, δήθεν, υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου.
  • Την ένταση της κερδοσκοπίας (καταπατήσεις, οικοπεδοποιήσεις, κατατμήσεις κλπ.), που δε "φαίνεται" να αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα το ευνοεί με την πολιτική της.
  • Την προώθηση της νομιμοποίησης των οικοδομικών συνεταιρισμών, που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες (νόμιμοι ή παράνομοι), μεγάλων δασικών εκτάσεων, οι οποίοι μόνο στην Αττική διεκδικούν πάνω από 30.000 στρέμματα.
  • Τη συνέχιση της αναχρονιστικής αντιπυρικής προστασίας με κύριο βάρος στην καταστολή και μάλιστα χωρίς οργάνωση, αντί το βάρος να δίνεται στην πρόληψη.
  • Την όξυνση την ανεργίας σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων στα δάση (σε ποσοστό κατά μέσο όρο 30%), ενώ παραμένουν κενές - μόνο στο υπουργείο Γεωργίας - το 40% των οργανικών θέσεων.
  • Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τα δάση, που έχει πάρει τη θέση στις καλένδες της κοινοβουλευτικής ιστορίας...
  • Την προωθούμενη ουσιαστικά κοινή συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για αναθεώρηση, προς το αντιδραστικότερο, διατάξεων του Συντάγματος για τα δάση, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο της καταστροφής τους με συνταγματική βούλα.

Την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στα δάση και το φυσικό περιβάλλον καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, επίσης, και οι σύλλογοι των δασικών υπαλλήλων.

Εξάλλου, σε χτεσινή σχετική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Γεωργίας, ο αρμόδιος υφυπουργός, Απ. Φωτιάδης,και ο γγ της Γενικής Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Γ. Σμπώκος,προχώρησαν στα συνηθισμένα ευχολόγια. Ιδιαίτερα ο δεύτερος, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική στον τομέα της προστασίας των δασών, ανέφερε πως το 1995 κάηκαν λιγότερα δάση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έκανε ιδιαίτερη μνεία για τη δράση της κυβέρνησης σχετικά με την αποκατάσταση της καταστροφής στο Πεντελικό Ορος. Ομως, οι δασικές εκτάσεις που έγιναν παρανάλωμα του πυρός πέρσι σε όλη τη χώρα έφτασαν τις 272.026 στρέμματα και στην Πεντέλη μόνο 60.000 στρέμματα. Από τα λεγόμενα του Γ. Σμπώκου, όμως, φάνηκε ότι και φέτος δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε όσον αφορά τον αντιπυρικό σχεδιασμό και την καλύτερη προστασία των δασών. Οσον αφορά στις αυθαιρεσίες και στις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, ο ίδιος ανέφερε πως ξεκίνησε ένα πρόγραμμα απογραφής σε μηχανογραφημένα έντυπα, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθός τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ