Κυριακή 2 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΑΤΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μέσο κέρδος ανά εργαζόμενο πάνω από 5 εκατ. δραχμές!

Υπάρχουν και εμπορικές επιχειρήσεις, που το κέρδος ανά εργαζόμενο είναι 50 ή 100 ή και πάνω από 200 εκατ. δραχμές

Τα επίσημα στοιχεία με τα κέρδη των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, που δημοσιοποίησε προχτές η ICAP, σκιαγραφούν με το δικό τους τρόπο τους κερδισμένους και χαμένους της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Τα στοιχεία αυτά, μας πληροφορούν ότι τα καθαρά κέρδη των 5.719 μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) έφτασαν το 1997 στο ποσό των 284,8 δισ. δραχμών, έναντι 280,2 δισ. δραχμών το 1986. Δηλαδή, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις αύξησαν τα καθαρά κέρδη τους κατά 4,6 δισ. δραχμές ή κατά 1,6%.

Από μια πρώτη ματιά, τα στοιχεία αυτά δε δείχνουν και μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το ποσοστό αύξησης (1,6%) υπολείπεται του πληθωρισμού. Ομως, η αύξηση της μάζας των κερδών, κατά 4,6 δισ. δραχμές,804.000 μέση ετήσια αύξηση για κάθε εμπορική επιχείρηση, δεν είναι αμελητέα.

Διαβάζοντας, όμως, πιο προσεκτικά τους ισολογισμούς με τα κέρδη των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, ανακαλύπτει κανείς πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι:

  • Οι 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (με βάση τα κέρδη) καρπώθηκαν τα μισά κέρδη και για την ακρίβεια το 49,5% των συνολικών κερδών.
  • Ενώ το ποσοστό αύξησης των καθαρών κερδών για το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων (5.719) ήταν μόλις 1,6% (μικρότερο από τον πληθωρισμό), για τις 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις ήταν 15,87% (σχεδόν τριπλάσιο του πληθωρισμού και τετραπλάσιο ή πενταπλάσιο των μισθολογικών αυξήσεων).

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι το κέρδος ανά εργαζόμενο στις 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, που σκιαγραφεί το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Οπως προκύπτει από τον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ", το μέσο ποσοστό κέρδους ανά εργαζόμενο για τις 100 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, ανέβηκε από 4,4 εκατ. δραχμές το 1996 σε 5,2 εκατ. δραχμές το 1997. Δηλαδή σ' αυτές τις 100 επιχειρήσεις κάθε εργαζόμενος, "εισέφερε" το 1997 στην επιχείρηση που εργάζεται κέρδος πάνω από 5 εκατομμύρια δραχμές.Διαβάζοντας όμως πιο προσεκτικά τον πίνακα, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις, στις οποίες το κέρδος ανά εργαζόμενο ήταν και 10 και 20 και 100 και 200 ή και περισσότερα εκατομμύρια δραχμές!

Δικαίως λοιπόν, οι μεγαλοεπιχειρηματίες συμφωνούν με τον πρωθυπουργό και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους πολιτική είναι ..."αποτελεσματική". Γιατί, για τους ίδιους, αυτή η πολιτική αποτελεί το καλύτερο λίπασμα για την αύξηση των κερδών τους.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ