Τετάρτη 5 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγρήγορση του τυχαίου

Να 'ταν οι φωτιές ένα καινούριο γεγονός στη ζωή μας και οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία λίγα και μετρημένα, τότε να καταλαβαίναμε την ανεπάρκεια στην πυρασφάλεια και πυρόσβεση και την αδυναμία άμεσης αντίδρασης.

Αλλά όταν κάθε καλοκαίρι είναι θέμα ημερών πότε θα αρχίσουν οι πυρκαγιές, είναι αδιανόητο να "κοιμάται ύπνον βαθύ" ο κρατικός μηχανισμός, να "ξυπνάει" δήθεν ξαφνιασμένος και να μην έχουν γίνει τα απλά, αυτονόητα και προληπτικά. Οχι μόνο για να σωθούν μνημεία, αλλά και ζωές, διότι πλέον μιλάμε για συστηματικό έγκλημα για το οποίο την ευθύνη φέρει αποκλειστικά το κράτος.

***

Επιστρέφοντας στα μνημεία, το απλούστερο θα ήταν μία αποψίλωση ξερών χόρτων, όπου στο Μαραθώνα γινόταν ακριβώς στην κόψη του ξυραφιού και με τη φωτιά προ των πυλών.

Κι αυτό είναι μόνο μία λεπτομέρεια που απλώς καταδεικνύει το μέγεθος της αμέλειας. Γιατί πριν την αποψίλωση είναι η δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, που δεν υπάρχουν. Είναι η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων πυρόσβεσης, και βέβαια όχι ενός ή και περισσότερων πυροσβεστήρων. Αρκεί να πούμε ότι από τα 19 βυζαντινά μουσεία και συλλογές μόνο τα 4 διαθέτουν πυρόσβεση και από τα 132 αρχαιολογικά μουσεία μόνο τα 24 έχουν πυρανίχνευση.

***

Είναι ακόμα η ετοιμότητα και ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής ακόμα και της Αστυνομίας, αναγκαίος πολύ περισσότερο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αλήθεια, αφού δεν υπάρχουν συστήματα άμεσης πυρόσβεσης, υπήρχε, προχθές για παράδειγμα, ένα σχέδιο εκκένωσης του Μουσείου Μαραθώνα, ώστε να εφαρμοστεί αν χρειαζόταν, προκειμένου να σωθεί ό,τι ήταν δυνατόν;

***

Μπορεί λοιπόν το υπουργείο Πολιτισμού να ήταν σε εγρήγορση για το Μαραθώνα, την Αρχαία Επίδαυρο και άλλους χώρους, αλλά ουσιαστική εκδήλωση πρόνοιας θα ήταν η διαρκής και προληπτική εγρήγορση πριν τον κίνδυνο. Διαφορετικά όλα εγκαταλείπονται στην τύχη. Ακόμα και ο επιτυχής συντονισμός της τελευταίας στιγμής. Με ένα ακόμα μέτωπο φωτιάς ποιος ξέρει αν θα ήταν αποτελεσματικές οι εκκλήσεις του ΥΠΠΟ για αποστολή πυροσβεστικών οχημάτων; Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον τυχαίο και αυτή τη φορά τα μνημεία... εύ-τυχα. Θα είναι και την επόμενη;

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ