Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λόγια, λόγια, λόγια...

Πίσω από τις δηλώσεις της ιδιόμορφης "φυλής" των προπονητών

Τα λόγια δε λένε πάντα την αλήθεια. Ιδιαίτερα όταν ακούγονται από την ιδιόμορφη "φυλή" των προπονητών, κρύβουν μέσα τους αρκετή δόση υποκρισίας. Μια ήττα συνοδεύεται πάντα από κουβέντες πίκρας και αγανάκτησης. Είναι η στιγμή που το αρνητικό συναίσθημα πανικοβάλει το μυαλό. Τους φταίνε οι πάντες. Ακόμα και ο ίδιος τους ο εαυτός. Στη νίκη είναι όλα ρόδινα. Τα χαμόγελα γεμίζουν τις αίθουσες συνεντεύξεων και ο πιο απρόσιτος, γίνεται προσιτός για κάθε δημοσιογράφο. Ποιος είδε για παράδειγμα και δε φοβήθηκε τον Σ. Μπέλοφ, όταν μετά την ήττα της Ρωσίας από τη Γιουγκοσλαβία, Πορτορικανός δημοσιογράφος του ζήτησε προγνωστικά για το επόμενο παιχνίδι με την ομάδα της χώρας του. Αντίθετα, ο Ρώσος προπονητής ήταν πρόθυμος ν' απαντήσει σε κάθε ερώτηση, μετά την εύκολη νίκη επί της Ιταλίας.

Η αθλητική διπλωματία

Κατά βάθος, κάθε προπονητής πιστεύει ότι έχει κάνει την καλύτερη δουλιά και διαθέτει την πιο δυνατή ομάδα. Δεν το λέει όμως. Στον αθλητισμό η υπεραισιοδοξία δημιουργεί απρόσμενα προβλήματα. Πριν τον αγώνα, πάντα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον αντίπαλο, ώστε η νίκη να έχει μεγαλύτερη αξία.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι προπονητές άλλα λένε και άλλα εννοούν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αθλητική διπλωματία... Ας μη διαφεύγει της προσοχής, ότι πίσω από κάθε τουρνουά, αλλά και από κάθε κρίσιμο παιχνίδι κρύβεται ένα πλούσιο παρασκήνιο.

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, για παράδειγμα, μετά την ήττα της Ιταλίας από την Ελλάδα, προτίμησε να μιλήσει στους Ιταλούς δημοσιογράφους που ήταν ψυχολογικά έτοιμοι να δεχτούν τις όποιες... δικαιολογίες του, παρά να εμφανιστεί στο Κέντρο Τύπου και να υποχρεωθεί να λέει "ψέματα", στους Ελληνες δημοσιογράφους. Την επομένη ήταν πάντως λαλίστατος. Προέβλεπε τελικό ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε φαβορί για την τρίτη θέση την Ελλάδα. Την αήττητη μέχρι τότε Λιθουανία, δεν την υπολόγισε. Ο Ρ. Τομζάνοβιτς, ο πιο έμπειρος τεχνικός του 13ου Μουντομπάσκετ, με δύο τίτλους ΝΒΑ στο παλμαρέ του, είχε διαφορετική άποψη. "Η Λιθουανία είναι μια πολύ καλή ομάδα και παρότι δεν ξέρω αν οι παίκτες της είναι έμπειροι ή όχι, μου έδωσε την εντύπωση μιας ομάδας που ξέρει τα μυστικά του μπάσκετ, έχει εμπειρία και σταθερότητα, είναι μια ομάδα με εκπληκτική επαφή με το καλάθι και αν συνεχίσει έτσι θα είναι το πρώτο φαβορί της διοργάνωσης" τόνισε. Οι Λιθουανοί δε συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό. Μετά τη νίκη επί των ΗΠΑ, το "έριξαν έξω" και πλήρωσαν τα... νυχτοπερπατήματα του Σαββάτου, στο παιχνίδι με την Αυστραλία.

Ο Σέρβος Τάνιεβιτς γνωρίζει καλύτερα από τον Αμερικανό Τομζάνοβιτς την ευρωπαϊκή νοοτροπία. Ξέρει, για παράδειγμα, ότι οι συμπατριώτες του είναι αχτύπητοι εντός και εκτός γηπέδων. Γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αδικηθούν, αλλά ούτε να ευνοηθούν. Δεν περιμένει ότι η Ιταλία θα τα καταφέρει για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Δεν πιστεύει στις δυνατότητες της Ρωσίας. Ο Τομζάνοβιτς δεν ξέρει τίποτα από όλα αυτά. Καθημερινά μαθαίνει και κάτι νέο από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, γι' αυτό είναι και πιο ειλικρινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ