Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αποκαλύφθηκαν οι αδυναμίες της

Τα συμπεράσματα από την εμφάνιση της Εθνικής και μετά το παιχνίδι με τη Γιουγκοσλαβία

Κουρασμένος και ανέκφραστος ανέβηκε στο "πάνελ" της αίθουσας συνεντεύξεων ο Π. Φασούλας. Ο τελευταίος "επιζών" από τη χρυσή ομάδα του 1987, δε θέλησε να δικαιολογήσει τη νέα άσχημη εμφάνιση και ήττα από τη Γιουγκοσλαβία με 56-70. "Δύσκολα να μιλάει κανείς μετά από μια ήττα με τέτοιες διαστάσεις. Βαθμολογικά δε λέει τίποτα, αλλά ψυχολογικά πολλά", τόνισε. Με λίγες κουβέντες, ο αρχηγός της Εθνικής είπε πολλά.

Απογοήτευση και εκνευρισμός, επικράτησαν στα αποδυτήρια της Εθνικής. Στο παρελθόν η ελληνική ομάδα έχασε με μεγαλύτερες διαφορές από τη Γιουγκοσλαβία. Το ζητούμενο είναι όμως η εμφάνιση. Η Εθνική προχωράει. Στην προημιτελική φάση θα αντιμετωπίσει την Ισπανία. Απ' την αρχή του τουρνουά όμως αμφισβητείται. Δεν πείθει με την απόδοσή της ότι μπορεί να ανέβει στο βάθρο. Οι παίκτες ατομικά προσπαθούν, αλλά, όπως παραδέχτηκε ο Π. Γιαννάκης, "ομάδες όπως η Γιουγκοσλαβία, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με πάθος".

Η έλλειψη κουμανταδόρου

Χρειάζεται λοιπόν και η ποιότητα, την οποία δεν απέκτησε ποτέ το ελληνικό συγκρότημα. Στα εύκολα, η δύναμη είναι αρκετή για τη νίκη. Στα δύσκολα δεν επαρκεί. Λείπουν πολλά από την Εθνική. Η ομαδικότητα, η απλότητα, το καθαρό μυαλό και πάνω απ' όλα ο κουμανταδόρος. Ο παίκτης που στις κρίσιμες στιγμές θα την πάρει στις πλάτες του. Οσο υπήρχε ο Π. Γιαννάκης, υπήρχε και η σιγουριά. Σήμερα η Εθνική πάσχει στη θέση τουπλέι μέικερ. Ο Κορωνιός είναι σκόρερ, αλλά όχι οργανωτής. Ο Μπουντούρης φαντάζει ελάχιστος απέναντι στον Τζόρτζεβιτς και ο Καλαϊτζής έχει ακόμα να μάθει πολλά. Το ερώτημα είναι πού θα τα μάθει; Ο Παναθηναϊκός για τη θέση του πλέι μέικερ απέκτησε τον Μποντίρογκα, ο Ολυμπιακός τον Γκολντγουάιρ, ο ΠΑΟΚ τους Κολντεμπέλα, Κινγκ, ο Ηρακλής τον Ντίκινγκ, το Ηράκλειο τον Φορτέ, η Νήαρ Ηστ τον Χιλ, το Περιστέρι τον Γκάριτς και ο Αρης αναζητεί επίσης ξένο στην ίδια θέση. Η Εθνική λογικά έπεσε στο "λάκκο" που κάθε καλοκαίρι της σκάβουν οι παράγοντες των ομάδων...

Η πίστη του Π. Γιαννάκη...

Ο Π. Γιαννάκης θα είναι πάντως ο τελευταίος που θα χάσει την εμπιστοσύνη του σ' αυτή την ομάδα. "Είμαστε ήδη στην οκτάδα και αυτό είναι σημαντικό. Στις δύο μέρες που μένουν μέχρι τον προημιτελικό, πρέπει να βελτιωθούμε, ώστε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την πίεση ενός δύσκολου παιχνιδιού, αλλά και τη δική μας κακή μέρα. Πιστεύω στο ταλέντο αυτών των παιδιών. Θέλω περισσότερο απ' τον καθένα να φτάσουμε ψηλά. Η ομάδα έχει το χαρακτήρα να γίνει μεγάλη. Και οι μεγάλες ομάδες χτίζονται και με τις ήττες", τόνισε λίγο μετά το "κρύο ντους" από τη Γιουγκοσλαβία. Χτες πάντως, λίγο μετά το πρωινό ξεμούδιασμα των παικτών, ζήτησε τη συμπαράσταση του κόσμου στο αυριανό παιχνίδι με την Ισπανία. "Θέλουμε τον κόσμο κοντά μας. Από κει απορρέει το πάθος των διεθνών. Και οι οκτώ ομάδες ξεκινάνε από το μηδέν. Η συμμετοχή στα προημιτελικά μας δίνει νέο κίνητρο", υπογράμμισε.

...και οι αμφιβολίες για τους παίκτες

Το θέμα δεν είναι βέβαια, τι θα κάνει ο κόσμος, που μέχρι στιγμής έδειξε ότι σέβεται μόνο την ελληνική ομάδα και αγνοεί τους υπόλοιπους, "κολλημένος" σε "οπαδικές" αντιλήψεις και αδύναμος να ξεπεράσει τα εμπόδια που τοποθέτησε στη σκέψη του, η καλλιέργεια της ιδέας για τη... μεγάλη μπασκετική Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι αν οι ίδιοι οι παίκτες πιστεύουν ακόμη στις ικανότητές τους, μετά τις άσχημες εμφανίσεις με Ρωσία και Γιουγκοσλαβία. Η σκέψη ότι αν περάσουν στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσουν και πάλι τους Γιουγκοσλάβους, ίσως στερήσει ακόμα και μια αξιοπρεπή εμφάνιση στον αγώνα με την Ισπανία. "Σίγουρα θα ξαναπαίξουμε με τη Γιουγκοσλαβία και υπόσχομαι ότι θα κάνουμε δυσκολότερη την προσπάθειά της", δήλωσε ο Π. Γιαννάκης.

Καλά είναι βέβαια τα λόγια, έστω και αν πρόκειται για παρηγοριά στον άρρωστο... Το θέμα είναι όμως, ότι ο Σιγάλας εξελίσσεται με την απόδοσή του σε πρόβλημα για τους συμπαίκτες του, ότι ο Φασούλας δεν αντέχει πάνω από 15 λεπτά και οι αντικαταστάτες του είναι άπειροι, ότι οι Αλβέρτης με τον Οικονόμου έχουν ορισμένες εξάρσεις και τίποτα περισσότερο.

Οσο για τον Ζ. Ομπράντοβιτς, που μετά την εύκολη επικράτηση της ομάδας του δήλωσε ότι "η ελληνική ομάδα έχει ποιότητα", δεν έλεγε την αλήθεια. Την είχε διαβάσει με τη βοήθεια και του Ντ. Ιβκοβιτς καλύτερα και από τη δική του ομάδα. Απόδειξη ότι δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να προηγηθεί ούτε μια φορά, ενώ η διαφορά άγγιξε κάποια στιγμή και τους 18 πόντους.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μποντίρογκα 19 (2), Σκεπάνοβιτς 3 (1), Ομπράντοβιτς 7 (1), Λόντσαρ, Λουκόφσκι, Μπέριτς 7 (1), Τζόρτζεβιτς 9 (1), Ρέμπρατσα 9, Ντρόμπνιακ, Μπουλάτοβιτς, Τομάσεβιτς 6, Τόπιτς 10 (2).

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζής 3 (1) Μπαλογιάννης 8 (2), Μπουντούρης, Παπανικολάου 9, Σιγάλας 2, Κορωνιός 5 (1), Αλβέρτης 23 (3), Οικονόμου 2, Τσακαλίδης 2, Φασούλας 2, Ρεντζιάς.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ