Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη

"Επιμένουμε να σκαλίζουμε ντόπια υλικά, βγαλμένα από ανάμνηση, κιτρινισμένες φωτογραφίες και σεντούκια... Γιατί, μετά από πλήθος πλάνες και παγίδες των καιρών, σ' αυτά τα ντόπια υλικά ξανά επιστρέφουμε, βεβαιωμένοι πως η ακριβή τους αυθεντικότητα είναι ο πιο θαυμαστός ραβδοσκόπος για την πηγή της Αλήθειας".

Με αυτά τα λόγια, η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Ανωγείων περιγράφει τις φετινές αυγουστιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στον Νίκο Ξυλούρη και μέσα από εκείνον στις μακραίωνες κρητικές παραδόσεις, στα παιχνίδια και τα ψέματα, στις μαντινάδες, στους χορούς.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα με συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων.Μαζί με την Λιζέτα Καλημέρη θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τους δίσκους: Μοιρολόγια, Ερωτας στην Κρήτη, Χαϊνης, Μεϊντάνης, Χαρματούσα, Πύλη της Αμμου.

Αύριο, η παράσταση "Κι αν είναι αλήθεια, πιστέψτε το",σε σκηνοθεσία Δέσποινας Χατζηπαυλίδου, περιλαμβάνει κρητικά τραγούδια και χορούς. Ολόκληρη η Κυριακή, στο Περαχώρι, είναι αφιερωμένη στον Νίκο Ξυλούρη, με υπαίθρια έκθεση δίσκων και προσωπικών αντικειμένων, αναφορά στη ζωή του και διηγήσεις ιστοριών από φίλου του, με λυράρηδες και τραγούδια. Τη Δευτέρα, ο θίασος Αθανασίου θα παρουσιάσει το έργο "Ο Καραγκιόζης γραμματικός" και ο ταχυδακτυλουργός "Απόλλων" θα κάνει "μαγικά" με τη συμμετοχή των παιδιών.Την Τρίτη 11/8 Κρήτες και Πόντιοι χορευτές συναντιούνται στο "Χορό της φυλακής" και το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου χορεύει με παραδοσιακά χτενίσματα και φορεσιές. Στις 12/8 δίνει συναυλία ο Γιώργος Ξυλούρης με το συγκρότημα "Αντίποδες".Στις 13 Αυγούστου οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 54 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων και μεταξύ άλλων θα προβληθεί ταινία με Παραδοσιακό Ανωγειανό Γάμο.

Στις 14/8 η εκδήλωση έχει τίτλο "Η τέχνη του Γέλιου",όπου λαϊκοί παραμυθάδες και χωρατατζήδες θα αφηγηθούν αληθινά ψέματα, θα γίνει διαγωνισμός "Ψέματος και Μαντινάδας", ενώ ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Σκεύος Παπαϊωάννου θα μιλήσει με θέμα "Ξεχασμένα παιχνίδια των Ανωγείων". Στις 15 Αυγούστου, ο Χρήστος Λεοντής επιστρέφει στα Ανώγεια, 23 χρόνια μετά τη συναυλία με τον Νίκο Ξυλούρη. Αυτή τη φορά τον συνοδεύουν οι: Νένα Βενετσάνου, Δώρος Δημοσθένους και Πέτρος Δαμούλης.Θα μιλήσει ο Κώστας Καζάκος, αναφερόμενος και στην παράσταση "Το μεγάλο μας Τσίρκο", ενώ επίτιμη καλεσμένη θα είναι η Τάνια Τσανακλίδου.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, σε πλατείες και σοκάκια του χωριού θα εκτίθενται παλιές φωτογραφίες και φωτογραφίες με παραδοσιακά παιχνίδια. Υλικό που συγκέντρωσε και επιμελήθηκε ομάδα φοιτητών Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Σκεύου Παπαϊωάννου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ