Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σταματούν αρχαιολογικά έργα

Στον κίνδυνο της ματαίωσης αρχαιολογικών έργων της Θεσσαλονίκης και στις απολύσεις των εργαζομένων αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση επισημαίνει: "στο Νομό Θεσσαλονίκης από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων εκτελούνται αυτή την εποχή μία σειρά από ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε σωστικές ανασκαφές, εργασίες συντήρησης κ. ά. της 9ης ΕΒΑ και της ΙΣΤ ΕΠΚΑ όπως: αναστήλωση μνημείου Ροτόντας, Επταπυργίου, Αχειροποιήτου, Αγ. Σοφίας, Ρωμαϊκής Αγοράς, ανακτορικού συγκροτήματος Γαλερίου, Καμάρας, κατασκευή Μουσείου Υδρευσης κ. ά.

Οι εργασίες αυτές χρηματοδοτούνται είτε από τα ΠΕΠ είτε από τα Προγράμματα Δράσης του ΥΠΠΟ. Οι εργαζόμενοι σ' αυτές είναι στο σύνολό τους συμβασιούχοι με διαφόρων μορφών συμβάσεις (ωρομίσθιοι, ορισμένου χρόνου), διάρκειας έως 1 χρόνο το ανώτερο κάθε φορά. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται πολλά χρόνια με αυτή την εργασιακή σχέση καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του ΥΠΠΟ. Η διαιώνιση του καθεστώτος του έκτακτου οφείλεται στην πολιτική του ρουσφετιού, των πελατειακών σχέσεων και της πολιτικής ομηρίας των εργαζομένων που ακολουθεί η κυβέρνηση.Παράλληλα η πολιτική της λιτότητας και στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τα μνημεία.

Τα Προγράμματα Δράσης των Εφορειών αν και εγκρίθηκαν το Μάρτη και εξαγγέλθηκαν με πανηγυρικό τρόπο από το ΥΠΠΟ δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ούτε με μία δραχμή και σύμφωνα με πληροφορίες οδηγούνται στη ματαίωση.Το ωρομίσθιο προσωπικό είναι απλήρωτο από τον περασμένο Μάρτη και μόνο μετά από κινητοποίηση των εργαζομένων στάλθηκαν ορισμένα χρήματα. Τα ενταγμένα στα ΠΕΠ έργα, αν και θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα συνεχούς εργασίας έως τέλους του '99, σταδιακά σταματούν. Την ερχόμενη βδομάδα σταματούν οι εργασίες αναστήλωσης του μνημείου Ροτόντας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης αν και η 9η ΕΒΑ έχει ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 50 εκ. για το 1998.Για άλλη μία φορά το μνημείο μένει απροστάτευτο λόγω των γνωστών συναλλαγών και πιέσεων, προεκλογικού πάρε - δώσε ΥΠΠΟ και Μητρόπολης. Τα υπόλοιπα μνημεία "κλείνουν" έως τις 31/12/98 αφού οι συμβάσεις των εργαζομένων ανανεώνονται μέχρι τότε και όχι στο τέλος του '99 όπως αρχικά προβλεπόταν.Αυτό δηλώνει την πρόθεση της κυβέρνησης ή να σταματήσει πλήρως τις αρχαιολογικές εργασίες ή να τις παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στους μεγαλοεργολάβους όπως επιτάσσει η πολιτική της ΕΕ και που πιστά εφαρμόζει και στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης να αντιδράσουν σ' αυτή την πολιτική. Να την καταδικάσουν και με την ψήφο τους στις ερχόμενες εκλογές για την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ενισχύοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.

Καλεί την κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ να δώσουν άμεσα λύσεις εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών εργασιών και τη συνεχή εργασία των εργαζομένων σε αυτές. Ειδικά για τη Ροτόντα απαιτούμε την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, καθώς και την κατοχύρωσή της ως Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, 100% Δημοσίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ