Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

Χωρίς άγχος, για τη νίκη

Αισιόδοξοι οι Ελληνες για το σημερινό παιχνίδι, που οδηγεί στην τετράδα

"Αύριο θα είναι μια άλλη μέρα", "Ολοι ξεκινάμε από την αρχή", "Ο,τι έγινε μέχρι τώρα, έγινε", "Βαρεθήκαμε να βγαίνουμε τέταρτοι", "Η νίκη είναι μονόδρομος". Αυτοί είναι οι δημοσιογραφικοί τίτλοι, που θα συνοδεύουν την Εθνική ομάδα στο παιχνίδι με την Ισπανία. Τίτλοι που απηχούν κύρια τις απόψεις των παικτών. Αν εκφράζουν και την πραγματικότητα; Υπομονή μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι Ισπανοί είναι αλήθεια έγιναν του "χεριού μας" την τελευταία δεκαετία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, από το 1988 και έπειτα, μας σέβονται και μας υπολογίζουν. Για να πούμε όμως ολόκληρη την αλήθεια, ήταν η χειρότερη δεκαετία στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ και η καλύτερη στην ιστορία του ελληνικού. Το βράδυ θα γνωρίζουμε, αν κάτι αλλάζει λίγο πριν το 2000.

Τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες ήταν πριν τρία χρόνια στο ίδιο γήπεδο, στην προημιτελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από εκείνο το παιχνίδι, που έκρινε ποια από τις δύο ομάδες θα ταξίδευε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, "διασώθηκαν" όλοι και όλοι επτά παίκτες: Σιγάλας, Αλβέρτης, Οικονόμου, Φασούλας, Ρεντζιάς από ελληνικής πλευράς και Ερέρος, Ρέγιες από ισπανικής.

Οι Ισπανοί, που είχαν απουσιάσει από το προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, παρουσιάζουν στην Αθήνα νέα ονόματα, αλλά και ένα πανίσχυρο σύνολο. Κατά γενική ομολογία είναι μέχρι στιγμής η έκπληξη της διοργάνωσης. Οι Ελληνες δείχνουν να μην τους φοβούνται. Λίγο πριν ο Π. Γιαννάκης κλείσει τις πόρτες του σταδίου για την πρωινή προπόνηση, ο Νίκος Οικονόμου, ο Ευθ. Ρεντζιάς, ο Δημ. Παπανικολάου και ο Γ. Καλαϊτζής, εμφανίστηκαν στην αίθουσα συνεντεύξεων, όπου με μια φωνή εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη νίκη. Ο παλιότερος, ο Ν. Οικονόμου, δεν είχε καμιά αμφιβολία. "Δεν έχω κανένα άγχος. Είμαι σίγουρος για την αυριανή νίκη. Παίζουμε για την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία", υπογράμμισε. Η αισιοδοξία του δεν προέρχεται βέβαια από τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της ελληνικής ομάδας, αλλά από τις δικές του πολύ καλές επιδόσεις στα παιχνίδια με την Ισπανία.

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητες της ισπανικής ομάδας. Εκτός του γεγονότος ότι αγωνίστηκε φέτος στο ισπανικό πρωτάθλημα, είχε για συμπαίκτες στην Μπαρτσελόνα τους Ντουένιας, Ροντρίγκεθ και Ντε Λα Φουέντε. Η άποψή του έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία: "Εχει πλειάδα παικτών που χρειάζονται προσοχή. Δεν μπορείς να τους υποτιμήσεις. Είναι η έκπληξη της διοργάνωσης. Η προϊστορία δεν παίζει κανένα ρόλο. Οι Ισπανοί θα παίξουν χωρίς άγχος, αλλά εμείς θα είμαστε οι νικητές".

"Τώρα αρχίζουμε"

Ο Δ. Παπανικολάου, όπως παίζει έτσι και εκφράζεται. Από καρδιάς. "Το λέω για μια ακόμα φορά. Για εμάς τώρα αρχίζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είναι αλήθεια ότι η ψυχολογία μας κλονίστηκε μετά τα τελευταία δύο άτυχα αποτελέσματα, αλλά κόντρα στην Ισπανία θα παρουσιάσουμε διαφορετικό πρόσωπο. Θέλουμε να προκριθούμε στην τετράδα, για την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και να έχουμε μια ακόμα ευκαιρίαμε τους Γιουγκοσλάβους" τόνισε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λοιπόν, ή όπως δήλωσε ο Γ. Καλαϊτζής: "ότι έγινε, έγινε... οι δύο ήττες από Ρωσία και Γιουγκοσλαβία μας πλήγωσαν, αλλά τίποτα δεν τελείωσε. Η Ισπανία είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να... ρεφάρουμε".

Οι Ισπανοί

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη λένε και οι Ισπανοί, που θεωρούν το παιχνίδι με την Ελλάδα μια καλή ευκαιρία να επανέλθουν μεταξύ των ισχυρών του παγκόσμιου μπάσκετ. Δηλώνουν ότι δε φοβούνται την Ελλάδα, αλλά υπολογίζουν... την εξέδρα. "Πρωταρχικός στόχος μας είναι να έχουμε ηρεμία στο γήπεδο, αλλά ελπίζω να είναι ήρεμοι και οι διαιτητές. Είναι αναμενόμενο να επηρεαστούν και να κάνουν λάθη μπροστά σε 20.000 Ελληνες φιλάθλους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα θέλουν να μας κλέψουν τη νίκη. Η ελληνική ομάδα δεν έχει παίξει καλά έως τώρα και χαρακτηρίζεται από αργό ρυθμό και χαμηλό σκορ, ωστόσο διαθέτει πολύ καλούς παίκτες, όπως ο Αλβέρτης, ο Κορωνιός, ο Παπανικολάου και ο Σιγάλας", τόνισε ο προπονητής της Ισπανίας Λόλο Σάινθ.

Εκτός από τους παίκτες παίζουν και οι διαιτητές. Ως Ευρωπαίος ο Λ. Σάινθ, γνωρίζει άριστα τη διπλωματία του μπάσκετ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ